Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal bankroeten naar hoogste niveau in bijna anderhalf jaar

Aantal bankroeten naar hoogste niveau in bijna anderhalf jaar

DEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen in Nederland is in mei opgelopen tot het hoogste niveau in bijna anderhalf jaar. Volgens de Raad voor de rechtspraak hebben rechtbanken vorige maand in totaal 257 bankroeten uitgesproken. De laatste keer dat er in een maand meer bedrijven en individuen failliet gingen was in december 2020.

In april waren er nog 119 minder faillissementen dan in mei. De laatste keer dat het aantal bankroeten er enigszins bij in de buurt kwam was in november vorig jaar. Toen gingen er 250 bedrijven, organisaties en individuen over de kop. In december 2020 waren dat er 265.

Bezien op een iets langere termijn lag het aantal faillissementen vorige maand nog steeds op een laag niveau. In de maanden voor de corona-uitbraak ging het nog om aantallen rond de 400 per maand.

De Raad voor de rechtspraak heeft eerder herhaaldelijk gewezen op het coulantere beleid van rechters tijdens de crisis. Economen hebben verder vaak aangegeven dat de overheid met zijn massale coronasteun veel bedrijven overeind heeft gehouden. Of het aantal faillissementen, nu de periode met steun voorbij is, weer flink op gaat lopen moet nog blijken.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam eerder deze week ook met cijfers over de faillissementen. Die wijken doorgaans wat af van de cijfers van de rechtspraak zelf, onder meer omdat ze zijn gecorrigeerd voor zittingsdagen van rechtbanken. Het statistiekbureau kwam zo uit op 189 faillissementen, wat eveneens een relatief laag niveau is.

Meer uit Financieel

Techinvesteerder Prosus onderaan in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was dinsdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. De techinvesteerder kampte met koersverliezen in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft, en zakte dik 2 procent. In Hongkong verloor de beurs 2,6 procent, onder aanvoering van de Chinese techbedrijven.

9 minuten geleden
China wil meer eigen olie- en gasproductie

BEIJING (ANP/RTR) - China wil de exploratie en productie van olie en gas opvoeren om zo meer veiligheid te hebben op energiegebied. Dat meldde de Chinese premier Li Qiang bij de opening van de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP) in Beijing. Ook wil China de winning van strategisch belangrijke mineralen en zeldzame aardmetalen vergroten. Die grondstoffen zijn van groot belang voor de energietransitie.

14 minuten geleden
Chemieconcern Bayer voorziet minder winst, maar wil niet splitsen

LEVERKUSEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Chemieconcern Bayer verwacht opnieuw een jaar met dalende winsten, aangezien het Duitse bedrijf kampt met lage prijzen voor landbouwproducten en nieuwe concurrentie voor zijn beste medicijnen. Toch wil topman Bill Anderson voorlopig niet tornen aan de drieledige structuur van het bedrijf, dat zich richt op farmaceutische producten, landbouw en consumentengezondheidsproducten.

41 minuten geleden
Bitcoin nadert recordniveau van 69.000 dollar uit 2021

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin heeft dinsdag bijna de hoogste stand ooit bereikt. De grootste en bekendste cryptomunt ter wereld schoot tijdens de handel in Aziƫ met gemak door de grens van 68.000 dollar heen. Op het hoogtepunt van 68.828 dollar noteerde de digitale munt slechts een fractie onder het recordniveau van 69.000 dollar dat in november 2021 werd bereikt.

1 uur geleden
AEX koerst af op lager begin in afwachtende markt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt dinsdag licht lager te beginnen. Beleggers verwerken de lagere slotstanden op Wall Street, waar de beursgraadmeters wat terugvielen van eerdere recordniveaus. Op de beursvloeren wordt verder vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB donderdag opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten.

1 uur geleden
Jeff Bezos haalt Elon Musk in als rijkste persoon op aarde

NEW YORK (ANP) - Elon Musk is niet meer de rijkste persoon op aarde. De Tesla-baas moet die toppositie afstaan aan Jeff Bezos, oprichter van webwinkelconcern Amazon.

1 uur geleden
Verkoop motorfietsen gaat opnieuw sterk omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van motorfietsen gaat ook in 2024 erg hard, nadat de branche vorig jaar al het beste verkoopjaar sinds in ieder geval 2010 beleefde. Volgens brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG zijn in februari een kwart meer nieuwe motoren op kenteken gezet dan in dezelfde maand vorig jaar.

1 uur geleden