Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal asielzoekers neemt iets toe, vorige week 1100 aanvragen

Aantal asielzoekers neemt iets toe, vorige week 1100 aanvragen

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 1100 mensen hebben vorige week asiel aangevraagd in Nederland. Dat is iets hoger dan het aantal in de vorige weken, maar het is wel het hoogste aantal sinds december, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De totale instroom ligt aanzienlijk hoger dan in voorgaande jaren. Sinds het begin van dit jaar hebben ongeveer 11.600 mensen asiel aangevraagd. Vorig jaar stond de teller na twaalf weken op ongeveer 8600 aanvragen. In 2022 waren er tot eind maart ongeveer 8900 asielaanvragen geregistreerd.

Ruim een week geleden werd de grens van 10.000 asielaanvragen gepasseerd. In 2022 en 2023 gebeurde dat half april, en in 2019 pas begin mei.

De cijfers van het ministerie zijn elke week afgerond op honderdtallen. Het exacte aantal asielaanvragen is daardoor niet bekend, sinds begin dit jaar zijn het er minimaal 11.000 en maximaal iets meer dan 12.100. Dit zijn niet alleen nieuwe aanvragen, maar bijvoorbeeld ook nareizigers. Zij mogen naar Nederland komen om zich aan te sluiten bij een familielid dat asiel heeft gekregen. Ook mensen die opnieuw asiel aanvragen, zijn meegenomen in de cijfers.

Meer uit Binnenland

14-jarige drenkeling bij Smalle Ee overleden

SMALLE EE (ANP) - De drenkeling die zaterdagavond in kritieke toestand uit het water werd gered in het Friese Smalle Ee is overleden. Het gaat om een 14-jarige jongen uit Somaliƫ, laat een woordvoerder van het COA weten. De jongen verbleef in de noodopvang in het Fries Congrescentrum in Drachten.

10 uur geleden
Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

14 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

15 uur geleden
Schoenenprotest Groningen is actie tegen geweld en honger in Gaza

GRONINGEN (ANP) - Duizenden kinderschoenen zijn zondag in een groot vierkant neergezet op de Grote Markt in Groningen. Met het 'schoenenprotest' herdenkt de stichting Plant een Olijfboom meer dan 16.000 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen in Gaza, sinds Israƫl aanvallen is gaan uitvoeren na de Hamas-aanval van 7 oktober.

15 uur geleden
Brandje op Pannenkoekenboot Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Op de Pannenkoekenboot in Rotterdam is zondag een brandje geweest in een elektrakast. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer na berichtgeving door Rotterdamse media.

16 uur geleden
Inwoner Rijswijk wint Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro bruto

RIJSWIJK (ANP) - Een inwoner van Rijswijk heeft zaterdag bij de wekelijkse trekking de Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro gewonnen, meldt de Nederlandse Loterij. Het is een brutobedrag, waarover nog 30,5 procent kansspelbelasting wordt ingehouden.

17 uur geleden
Jongen (15) komt om door tractorongeluk in Nagele, kind (6) gewond

NAGELE (ANP) - Een 15-jarige jongen uit Urk is zaterdagavond overleden door een ongeluk met een tractor in het dorp Nagele in Flevoland, meldt de politie. Een 6-jarig kind raakte hierbij gewond.

18 uur geleden