Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal aangiftes tegen leiding Chemours-fabriek loopt op tot 2700

Aantal aangiftes tegen leiding Chemours-fabriek loopt op tot 2700

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal aangiftes tegen de leidinggevenden van chemiebedrijf Chemours in Dordrecht blijft oplopen. Advocaat Bénédicte Ficq gaat volgende week maandag, 4 september, met zeker 2700 aangiftes naar het Openbaar Ministerie in Amsterdam. "Het is een hele stapel. Ik ga ze persoonlijk afgeven, ook om zichtbaar te maken hoe groot het probleem is", aldus Ficq, die afgelopen weekend weer zo'n driehonderd aangiftes binnenkreeg.

De bekende advocate werd enkele maanden geleden benaderd door mensen uit de omgeving van Dordrecht, met de vraag of ze hen wil helpen. Ficq deed twee jaar geleden namens zo'n 1100 mensen en acht stichtingen al aangifte tegen Tata Steel. Het OM doet naar aanleiding daarvan strafrechtelijk onderzoek.

Ficq wil dat justitie nu ook actie onderneemt tegen Chemours en voorganger DuPont. De fabriek, die sinds de jaren 60 in Dordrecht staat, is recentelijk weer veelvuldig in het nieuws. Volgens het tv-programma Zembla heeft de directie jarenlang verzwegen dat het grondwater onder de fabriek en in de omgeving ernstig vervuild was geraakt met stoffen die onder schadelijke PFAS vallen en gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. De provincie Zuid-Holland besloot onlangs om voor twee recreatieplassen in de buurt van de kunststoffen-producent een negatief zwemadvies te geven, omdat verhoogde concentraties PFAS zijn aangetroffen in het water.

Op een andere locatie

De massa-aangifte is gericht op alle "feitelijk leidinggevers" van DuPont en Chemours sinds 1962. Ficq en alle indieners willen dat zij worden aangeklaagd voor het "opzettelijk en wederrechtelijk" in de bodem, de lucht of het oppervlaktewater brengen van een stof, in dit geval PFOA en GenX. Daar staat een mogelijke gevangenisstraf op.

"We beogen hiermee dat het OM een strafrechtelijk onderzoek instelt en dat de leiding van Chemours wordt vervolgd voor een strafbaar feit", aldus Ficq. "Dat kan allemaal best wel even gaan duren, net als zoals bij Tata Steel." Volgens de advocaat moet onder meer worden uitgezocht of Chemours in het verleden vergunningen heeft gekregen op basis van "misleidende" informatie of door informatie achter te houden. "Het gaat om een bedrijf dat ernstige vervuiling en gezondheidsgevaren veroorzaakt. De hamvraag zal zijn: op welke informatie zijn ze blijven zitten?"

De Provinciale Staten van Zuid-Holland houden vrijdagochtend in het stadhuis van Dordrecht een hoorzitting over Chemours. Vanwege het grote aantal insprekers wordt de zitting waarschijnlijk 's middags op een andere locatie voortgezet.

Meer uit Binnenland

Pro-Palestijnse aanwezigen verstoren campagnebijeenkomst GL-PvdA

DEN HAAG (ANP) - Enkele pro-Palestijnse aanwezigen hebben zondagavond een campagnebijeenkomst van GroenLinks-PvdA in Hilversum verstoord. Beveiligers verwijderden de personen uit de zaal.

23 minuten geleden
Drenkelingen in Maas bij Venlo mogelijk getraceerd

VENLO (ANP) - Een sonarboot van de politie heeft zondagnamiddag mogelijk een of beide drenkelingen getraceerd naar wie sinds de ochtend in de Maas bij Venlo gezocht wordt. Het tweetal sprong rond 06.45 uur aan de Maaskade bij Venlo in het water en wordt sindsdien vermist. De politie is rond 17.30 uur begonnen met dreggen op de plek waar de sonarboot mogelijk een of beide mannen heeft getraceerd.

4 uur geleden
Zoektocht naar vermisten in Maas bij Venlo

VENLO (ANP) - Hulpdiensten zijn sinds zondagochtend bezig met een zoektocht naar twee mogelijke drenkelingen in de Maas bij Venlo. De twee sprongen in het water bij de Maaskade in de Limburgse stad en zijn sindsdien verdwenen, zo meldt de politie na onderzoek. Rond 16.00 uur was de zoekactie nog bezig.

8 uur geleden
Omtzigt vindt opschorten toeslagenmethode-Laurentien 'pijnlijk'

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt vindt het "pijnlijk" dat de methode van prinses Laurentien om toeslagenouders te helpen voorlopig is opgeschort. Volgens hem gaat het om "schrijnende" gevallen die mogelijk baat hadden bij de meer "grofmazige" aanpak van Laurentien.

10 uur geleden
Dirigent en componist Harry van Hoof (81) overleden

DEN HAAG (ANP) - Dirigent, componist en arrangeur Harry van Hoof is zaterdag overleden. Dat heeft zijn ex-vrouw, zangeres Trea Dobbs, zondag bekendgemaakt op Facebook. Het overlijden wordt bevestigd door directeur Toon van Hoof van het productiebedrijf Van Hoof Produkties, dat Harry van Hoof heeft opgericht. Van Hoof, die in Eindhoven woonde, was 81 jaar.

10 uur geleden
Omtzigt: premier Schoof heeft ruimte voor eigen koers

DEN HAAG (ANP) - Beoogd premier Dick Schoof krijgt zelf ruimte om met beleid te komen, zei Pieter Omtzigt (NSC) in het programma WNL op Zondag. Op onderwerpen als migratie, justitie, goed bestuur of landbouw is het hoofdlijnenakkoord gedetailleerd, maar op andere onderwerpen zoals onderwijs of zorg is er ook voor Schoof nog ruimte om een eigen koers te varen, aldus Omtzigt.

11 uur geleden
Maandag kans op ergste file ooit op A12 van Den Haag naar Utrecht

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat verwacht maandag op de A12 van Den Haag naar Utrecht enorme hinder vanwege werkzaamheden. "Als weggebruikers hun reisgedrag niet aanpassen, kan dit zomaar de ergste file ooit op de A12 worden", zegt omgevingsmanager Leonie de Vries.

11 uur geleden