Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aansprakelijk stellen 'coronahoester' is ingewikkelde zaak

Aansprakelijk stellen 'coronahoester' is ingewikkelde zaak

AMSTERDAM (ANP) - De strafrechter heeft de afgelopen weken laten zien dat hij wel raad weet met het actuele fenomeen coronahoester of -spuger: personen die - bijvoorbeeld - winkelpersoneel of politiemensen in het gezicht hoesten of in hun richting spugen, met de dreigende mededeling dat ze corona hebben. De rechter rekende met hen af door vaak maandenlange celstraffen op te leggen, veelal wegens een poging tot zware mishandeling.

Maar is een hoester of spuger ook buiten het strafrecht aansprakelijk te stellen? Letselschadebureaus maken zich op voor te verwachten schadeclaims van zieke slachtoffers die opzettelijk zijn besmet. De afhandeling van dergelijke claims kan gecompliceerd zijn.

Volgens Frederik Lieben, operationeel directeur van het Amsterdamse letselschadebureau JBL&G, is het "ongeschreven recht" dat iedereen een maatschappelijke plicht heeft elkaar niet ziek te maken. "Maar dat is meteen ook het probleem: je wéét vaak domweg niet hoe, waar en door wie je een besmetting oploopt. In het geval van coronahoesters en -spuwers ligt dat natuurlijk anders: de kans dat je op die manier door een zieke patiënt wordt besmet is vele malen groter dan wanneer je per ongeluk een deurklink vastpakt."

Bewijzen

Als iemand weet dat hij met het virus is besmet en vervolgens iemand anders expres in het gezicht hoest, dan kan hij aansprakelijk worden gehouden voor de gevolgen, als die ander daardoor inderdaad corona oploopt, zet Lieben uiteen. Maar een en ander moet wel bewezen worden. Als de hoester ontkent, zijn daarvoor bijvoorbeeld getuigenverklaringen of camerabeelden nodig.

Daarnaast moet ook nog bewezen worden dat de hoester wist dat hij zelf corona had. Lieben: "Mocht degene die iemand in het gezicht hoest zelf nog niet weten dat hij corona heeft, en de andere persoon loopt hierdoor corona op, zal er niet snel sprake zijn van aansprakelijkheid. De hoester kan in dit laatste geval immers niets worden verweten, hooguit dat hij te weinig afstand heeft gehouden."

En dan is er nóg een complicatie: het moet vaststaan dat de besmetting daadwerkelijk door de "opzethoester of -spuger" is veroorzaakt, zegt Lieben, en niet door iemand anders. "Nu het virus zich nog steeds zo snel verspreidt, is dat laatste natuurlijk ontzettend moeilijk aan te tonen. In veel gevallen zal het dus niet mogelijk zijn iemand aansprakelijk te stellen voor een eventuele besmetting en de gevolgen daarvan."

Meer uit Binnenland

Rechtbank Rotterdam probeerde vergeefs gedupeerde ouders te helpen

DEN HAAG (ANP) - Ouders die bij de rechtbank in Rotterdam het besluit van de Belastingdienst aanvochten om de kindertoeslagen terug te vorderen, kwamen op de zitting soms "met hele schoenendozen met informatie" aan. Ze werden daartoe vooraf aangemoedigd door de rechtbank zelf, omdat de afdeling Toeslagen amper informatie verstrekte over zowel het eerste besluit de toeslag "op nihil" te zetten als ook het bezwaar dat de ouders ertegen instelden.

50 minuten geleden
Privacywaakhond kritisch: registratie sekswerkers werkt averechts

DEN HAAG (ANP) - Een plan van de overheid om sekswerkers te laten registreren kan hun positie niet beter, maar juist slechter maken. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacytoezichthouder adviseert "het wetsvoorstel niet door te zetten, tenzij het beter wordt onderbouwd".

1 uur geleden
CIDI wil dat regering onderzoek doet naar oorlogsjaren prins Bernhard

AMSTERDAM (ANP) - Het CIDI wil dat de regering een onderzoek instelt naar het oorlogsverleden van prins Bernhard. Dat stelt directeur Naomi Mestrum woensdag in reactie op de onthullingen dat prins Bernhard toch lid is geweest van de NSDAP, de partij van Hitler. Een historicus vond zijn pas in het persoonlijke archief van de prins. Het CIDI, een belangrijke stem van de joodse gemeenschap in Nederland, gaat dit verzoek neerleggen bij demissionair premier Mark Rutte.

2 uur geleden
Effect emissiearme stal nu ook voor varkens en pluimvee verworpen

DEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of een zogenoemde emissiearme stal voor varkens of pluimvee wel echt leidt tot minder stikstofuitstoot. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Vorig jaar haalde de hoogste bestuursrechter al een streep door het effect van dezelfde emissiearme stallen voor melkvee. Volgens de Raad van State wordt de werkelijke stikstofuitstoot in een emissiearme stal waarschijnlijk onderschat, aangezien het onzeker is of deze stallen in de praktijk doen wat ze beloven.

3 uur geleden
OM verdenkt Fouad L. van drie moorden en brandstichting

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie verdenkt Fouad L., die na de dodelijke schietpartijen is opgepakt bij het Erasmus MC in Rotterdam, van driemaal moord, brandstichting en verboden wapenbezit. Woensdag werd hij voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank. Die besloot dat de verdachte veertien dagen langer vast blijft zitten, maakte het OM na afloop bekend.

3 uur geleden
RVD en Rutte willen niet reageren op onthullingen over Bernhard

DEN HAAG (ANP) - De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) en demissionair premier Mark Rutte willen niet reageren op de onthullingen over prins Bernhard en zijn lidmaatschap van de NSDAP, de partij van Adolf Hitler. Dat laat een woordvoerder van de RVD woensdag weten. Een nadere toelichting op het besluit om geen reactie te geven, gaan de RVD en Rutte ook niet geven.

6 uur geleden
Elektronisch afval belandt nog te vaak in kliko, aldus stichting

ZOETERMEER (ANP) - Te veel elektrisch afval belandt bij het huisvuil, terwijl dit eigenlijk apart ingezameld moet worden, meldt Stichting OPEN woensdag. Als apparaten in de kliko gegooid worden, kunnen waardevolle stoffen hieruit verloren gaan. Ook is het mogelijk dat gevaarlijke stoffen daardoor in het milieu terechtkomen, waarschuwt de stichting die namens producenten recycling wil bevorderen.

6 uur geleden