
'Aanslag op Telegraaf heeft averechts effect gehad'
AMSTERDAM (ANP) - De aanslag op De Telegraaf als poging tot intimidatie heeft een averechts effect gehad, want het gevoel van onverzettelijkheid is erdoor gegroeid. Dat zei advocaat Christien Wildeman maandag namens uitgever Mediahuis tijdens het strafproces tegen vijf verdachten van de aanslag.
Bij de aanslag op 26 juni 2018 werd met een gestolen bestelauto de pui van het kantoorgebouw aan de Basisweg in Amsterdam geramd. Door de stevige constructie van de gevel bleef de auto steken. Daarna stak de bestuurder de auto in brand. Bij de aanslag raakte niemand gewond. Wel ontstond forse schade.
Volgens Wildeman stond de impact van de aanslag op De Telegraaf, op de medewerkers, de journalistiek en de vrije samenleving in schril contrast met de achteloosheid en gewetenloosheid waarmee die is gepleegd. "Deze aanslag heeft De Telegraaf diep geraakt, maar de krant zal nooit zwijgen", zei ze.
Mediahuis
Zij eiste namens Mediahuis 250.000 euro vergoeding voor de vernielde gevel, maar benadrukte dat de immateriële schade veel zwaarder is. "De aanslag heeft enorme impact gehad. In het pand werken zo'n duizend mensen. Hun gevoel van veiligheid en hun recht op een veilige werkomgeving is ernstig aangetast." Ook zijn alle veiligheidsmaatregelen na de aanslag "voor iedereen merkbaar veel verder aangescherpt".
Aanslagen op de media en aanhoudende bedreigingen aan het adres van journalisten maken volgens de raadsvrouw voelbaar dat een vrije samenleving met een vrije pers ook in Nederland niet vanzelfsprekend is. "Onze democratische rechtsstaat staat onder druk en moet voortdurend worden bevochten. Dat is een belangrijke les, die ons leert dat we alert moeten blijven."
Verdachten
De verdachten in de zaak ontkenden maandag in alle toonaarden. Politie en justitie denken dat Ridouan Taghi achter de aanslag zit. John van den Heuvel, misdaadverslaggever van de krant, wordt al geruime tijd beveiligd omdat hij zwaar zou worden bedreigd uit de hoek van Taghi. Die zit vast voor het leiden van een bende die een serie moorden zou hebben gepleegd.
Het proces gaat woensdag verder.
Meer uit Binnenland
RIJSWIJK (ANP) - De politie heeft nog een verdachte in beeld die vermoedelijk een rol speelde bij de liquidatie van de Turkse Cemil Önal (41) op 1 mei in Rijswijk. Van de nieuwe verdachte en van de schutter van wie vrijdag al een foto werd gepubliceerd, zijn dinsdag bewegende beelden getoond in het programma Team West.
25 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Door de aanhoudende droogte beginnen op diverse plaatsen in het land beekjes droog te vallen. Ook is de schadelijke blauwalg al opgedoken in meerdere gebieden. Verder drogen landbouwgronden steeds meer uit, waardoor boeren vaker overgaan tot het beregenen van hun gewassen.
27 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland belooft advocaten te beschermen met een verdrag dat staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) dinsdag heeft ondertekend. De NSC-staatssecretaris is "verheugd" dat hij dit mag doen, zegt hij in een verklaring. "Dit verdrag vormt een belangrijke stap in de bescherming van hun onafhankelijkheid."
31 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt eind 2026 met meer informatie over geld voor de Lelylijn, het gestrande spoorproject om de Randstad met Noord-Nederland te verbinden. Dat is de "intentie" van ov-staatssecretaris Chris Jansen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
45 minuten geledenDENDERMONDE (ANP/BELGA) - Justitie in België heeft dinsdag tien jaar cel geëist tegen Jos Leijdekkers. De voortvluchtige Brabander wordt ervan verdacht de opdrachtgever te zijn van een cocaïnetransport dat op 26 juni 2020 werd onderschept in de haven van Antwerpen.
53 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Bij een woning aan de Leeuw van Vlaanderenstraat in Amsterdam Nieuw-West is dinsdagochtend vroeg een explosie geweest. Het is volgens de politie de vierde ontploffing in korte tijd bij het huis. Begin februari besloot burgemeester Femke Halsema cameratoezicht in te stellen in de straat.
1 uur geledenENSCHEDE (ANP) - De herdenking van de vuurwerkramp in Enschede, precies 25 jaar geleden, was dinsdagmiddag druk bezocht. Volgens de gemeente kwamen er naar schatting tussen de 1000 en 1500 mensen naar het monument Het verdwenen huis tussen hemel en aarde.
1 uur geleden