Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanslag Kongsberg lijkt volgens politie terrorisme te zijn

Aanslag Kongsberg lijkt volgens politie terrorisme te zijn

KONGSBERG (ANP/AFP/RTR) - De aanslag met pijl en boog in de Noorse stad Kongsberg lijkt volgens de politie een terroristische daad te zijn, maar dat is nog niet zeker. Bij de aanslag kwamen woensdagavond vijf mensen om het leven, twee mensen raakten gewond.

Een 37-jarige Deen is opgepakt en hij heeft bekend. Volgens de politie is hij bekeerd tot de islam en was hij eerder in beeld vanwege mogelijke radicalisering. De politie heeft in 2020 contact met hem daarover gehad.

De Deen handelde naar alle waarschijnlijkheid alleen. Politiechef Ole Bredrup Sæverud zei tijdens een persconferentie donderdagochtend dat het motief nog wordt onderzocht.

Voorarrest

De verdachte komt vrijdag voor het eerst voor de rechter, die oordeelt over het verlengen van het voorarrest. Forensische psychiaters gaan de man onderzoeken om te kijken of hij toerekeningsvatbaar is.

Op de persconferentie werd ook bekendgemaakt dat vier van de slachtoffers vrouwen waren. Het vijfde slachtoffer was een man. Ze waren allemaal tussen de 50 en 70 jaar.

Sæverud zei dat de eerste melding over een man met pijl en boog om 18.12 uur binnenkwam. Agenten waren om 18.18 uur bij de Deen. Doordat hij pijlen op de agenten afschoot, wist hij te ontkomen. Alle vijf slachtoffers zijn daarna gedood, aldus de politiebaas. Rond 18.45 uur wisten agenten de verdachte in te rekenen.

Meer uit Buitenland

Zelensky bezoekt Washington en vraagt om meer luchtafweersystemen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in aanloop naar topoverleg in de Amerikaanse hoofdstad Washington benadrukt dat zijn land meer luchtverdedigingssystemen nodig heeft. "De Russische terroristen hebben afgelopen nacht weer een massale aanval uitgevoerd. Vooral op onze infrastructuur. De meeste raketten zijn neergehaald, maar niet allemaal", schreef hij op berichtendienst Telegram.

33 minuten geleden
Oekraïne valt Russische luchtmachtbasis aan op de Krim

KYIV (ANP/RTR/DPA) - Oekraïne heeft in de nacht van woensdag op donderdag een Russische luchtmachtbasis onder vuur genomen op schiereiland de Krim. Oekraïense media berichten dat sprake was van een grootschalige aanval waarbij drones en raketten zijn ingezet. Die leidde naar verluidt tot zware schade aan materieel op de basis bij de stad Saki.

37 minuten geleden
Onderzoekers: methaanuitstoot in de EU kan veel minder

UTRECHT (ANP) - De olie-industrie in Roemenië stootte in 2019 evenveel methaan uit als alle andere olie-industrieën in Europa samen. Dat signaleert een team van wetenschappers in een nieuw onderzoek. Ze zien in het EU-land een "enorm potentieel" voor de vermindering van methaanuitstoot.

2 uur geleden
Oekraïne: snel overleg met Polen over graanruzie

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De Poolse en Oekraïense ministers van Landbouw gaan in gesprek om een oplossing te zoeken voor het dispuut over Oekraïens graan, meldt Oekraïne. Het ministerie van Landbouw benadrukt dat de banden tussen de landen onverminderd "nauw" is. Die verklaring volgt op een telefoongesprek tussen de ministers.

2 uur geleden
Meer dan 43.000 mensen ontheemd door noodweer noordoost Libië

DUBAI/DERNA (ANP/DPA/RTR) - De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft gemeld dat door het hevige noodweer en de overstromingsramp in het noordoosten van Libië zeker 43.059 menen zijn ontheemd. Met name uit de zwaarst getroffen stad Derna trekken ook nu nog veel mensen weg, omdat er geen drinkwater meer is. Veel mensen gaan naar het oosten naar Tobruk of in westelijke richting naar de stad Benghazi. Velen kunnen bij familie terecht, volgens de IOM.

2 uur geleden
Nog geen resultaat gesprekken Armeniërs uit enclave en Bakoe

JEVLACH/STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR) - Bij een eerste gespreksronde over de toekomst van de enclave Nagorno-Karabach is nog geen concreet resultaat geboekt. Een delegatie van etnische Armeniërs uit de enclave sprak donderdag in de Azerbeidzjaanse plaats Jevlach met Azerbeidzjaanse gezanten.

3 uur geleden
India schort visumproces Canada op, Canada haalt diplomaten terug

TORONTO/NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - India verstrekt voorlopig geen visa meer aan Canadezen. Op de website van de organisatie die verantwoordelijk is voor de visumverstrekking staat dat de diensten "om operationele redenen" vanaf deze donderdag zijn opgeschort. Details worden niet vermeld. India en Canada zijn verwikkeld in een diplomatieke ruzie. Canada heeft besloten om diplomaten terug te halen uit het land.

3 uur geleden