Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanpassingen aangenomen, brede steun pensioenwet vrijwel zeker

Aanpassingen aangenomen, brede steun pensioenwet vrijwel zeker

DEN HAAG (ANP) - De pensioenwet kan inmiddels vrijwel zeker op genoeg steun rekenen in zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer. Voor een meerderheid in de senaat heeft het kabinet ook steun van de PvdA en GroenLinks nodig. Die partijen lieten doorschemeren de wet te willen steunen, mits de Kamer een aantal belangrijke aanpassingsvoorstellen van hun hand zou steunen. De meerderheid stemde voor drie belangrijke amendementen van de linkse partijen. Donderdag stemt de Tweede Kamer hoofdelijk over de wet zelf.

De Eerste Kamerfracties kunnen straks ook nog afwijkend stemmen, maar de verwachting is dat pensioenminister Carola Schouten de wet uiteindelijk door de senaat krijgt. Voor het kabinet is het wel belangrijk dat de wet, die op 1 juli ingaat, snel wordt behandeld: in mei zijn de Eerste Kamerverkiezingen, waarbij de coalitie naar verwachting zetels zal verliezen. De wet maakt het nieuwe pensioenstelsel mogelijk, dat flexibeler is en toekomstbestendiger moet zijn. Het gaat om een van de grootste sociale hervormingen in decennia.

Minister Schouten stuurde de wet tijdens de behandeling al bij, de Kamer diende liefst 45 aanpassingsvoorstellen in. Voor partijen als PvdA, GroenLinks, SGP en Volt zijn die stemmingen belangrijk voor steun. De Kamer nam in dit geval, anders dan gewoonlijk, ook langer de tijd: na de stemmingen over de moties en amendementen, krijgen partijen nog twee dagen de tijd om tot een besluit over de wet te komen. De rest van de oppositie is uiterst kritisch over de wet.

Drie voorstellen

Voor de PvdA en GroenLinks zijn drie voorstellen van groot belang: werkenden moeten vanaf 18 jaar beginnen met pensioenopbouw, in plaats van vanaf 21 jaar. De wachttijd moet worden afgeschaft, waardoor uitzendkrachten direct pensioen opbouwen. Het laatste voorstel regelt een zorgplicht, waardoor het kabinet maatregelen moet aankondigen als het aantal mensen dat pensioen opbouwt niet snel genoeg groeit. De twee linkse partijen gaven al aan bereid te zijn de wet het voordeel van de twijfel te geven, maar noemden steun voor hun eigen voorstellen wel als voorwaarde. De SGP besluit later deze week, maar ook aanpassingsvoorstellen van die partij kregen genoeg steun.

De Kamer stemde bovendien voor een motie waarmee PvdA'er Henk Nijboer het kabinet oproept met een nieuwe regeling te komen voor mensen met een zwaar beroep. De huidige regeling om deze mensen eerder te laten stoppen, loopt in 2025 af en schiet volgens de sociaaldemocraat tekort.

Meer uit Politiek

Rutte zit zijn laatste ministerraad voor

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte zit deze vrijdag voor de laatste keer de wekelijkse ministerraad voor. De bewindspersonen komen weliswaar eind volgende week nog een keer bijeen voordat het nieuwe kabinet aantreedt, maar de demissionair premier neemt dan deel aan zijn laatste Europese top.

2 uur geleden
Motie van wantrouwen en motie van afkeuring tegen Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - In de laatste dagen van haar ministerschap is een motie van wantrouwen ingediend tegen demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz door de SP, Partij voor de Dieren en DENK. GroenLinks-PvdA diende een motie van afkeuring in tegen de VVD-minister, die in ieder geval door Volt wordt gesteund. Dinsdag wordt over beide moties gestemd.

10 uur geleden
Deel Kamer neemt geen genoegen met verweer Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Een groot aantal oppositiepartijen in de Tweede Kamer neemt geen genoegen met het verweer van demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz. Ze nemen het haar kwalijk dat ze geen excuses aanbiedt voor het gebruik van onjuiste cijfers over gestapelde nareis van asielzoekers. Ook het feit dat Yeşilgöz bij haar ambtenaren niet om actuele cijfers heeft gevraagd toen er maatschappelijke onrust over ontstond, leidt tot veel onbegrip.

10 uur geleden
VVD'er Brekelmans: Rutte 'beste man voor deze cruciale positie'

DEN HAAG (ANP) - "De beste man voor deze cruciale positie in deze cruciale tijd!" Dat twittert VVD-Tweede Kamerlid en toekomstig minister van Defensie, Ruben Brekelmans, over Mark Rutte nu die de nieuwe topman van de NAVO kan worden na het besluit van Roemenië om zijn kandidaat terug te trekken.

18 uur geleden
D66 vindt NAVO-baan Rutte 'goed nieuws voor Westen en Nederland'

DEN HAAG (ANP) - D66-Kamerlid Jan Paternotte noemt het "goed nieuws voor het Westen én voor Nederland" dat Mark Rutte zo goed als zeker de nieuwe secretaris-generaal wordt van de NAVO. Dat schrijft de woordvoerder Buitenlandse Zaken van de D66-fractie in een bericht op X.

19 uur geleden
Opmerking over Jodenhaat was 'vrij genuanceerd', vindt Keijzer

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister en vicepremier Mona Keijzer (BBB) voelt er niets voor om terug te komen op haar opmerking dat in islamitische landen "Jodenhaat bijna onderdeel is van de cultuur". Oppositiepartijen vroegen Keijzer naar die omstreden uitspraak in haar hoorzitting. Ze antwoordde dat ze daarmee naar eigen zeggen "vrij genuanceerd" heeft "aangegeven wat op dit moment wel een probleem is".

19 uur geleden
Volt-Europarlementariërs niet naar liberalen, blijven bij groenen

BRUSSEL (ANP) - De Europarlementariërs van Volt bedanken voor de liberale fractie in het Europees Parlement. Ze blijven liever bij de groenen, omdat de liberalen volgens hen niet genoeg afstand nemen van rechts-nationalisten.

19 uur geleden