Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanpak financiële mishandeling ouderen komt niet van de grond

Aanpak financiële mishandeling ouderen komt niet van de grond

HILVERSUM (ANP) - De bescherming van kwetsbare ouderen tegen financiële mishandeling komt niet goed van de grond. Hoewel het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gemeenten in 2015 al opdracht heeft gegeven om teams op te richten tegen het stiekem kaalplukken van ouderen, is dat nog bijna nergens gelukt. Misstanden komen niet aan het licht en slachtoffers worden niet of nauwelijks geholpen, stelt het tv-programma Zembla (BNNVARA) na onderzoek.

Financiële ouderenmishandeling is bijvoorbeeld misbruik maken van een pinpas of een volmacht van een senior. Ook het laten aanpassen van een testament ten gunste van de misbruikpleger komt voor. Banken hebben er weinig zicht op, want hun monitoringssystemen zijn gericht op terrorisme en witwassen. Het kaalplukken van een oudere is de meest voorkomende vorm van ouderenmishandeling in Nederland. Er zouden volgens Zembla wel 30.000 gevallen per jaar zijn.

Alle gemeenten zouden een "lokale alliantie" moeten hebben: een overlegorgaan van politie, notarissen, banken, thuiszorg en gemeente. De alliantie zou op mogelijke gevallen van uitbuiting moeten letten. Maar sinds 2015 is er maar in 75 gemeenten geprobeerd om zo'n alliantie te vormen. Dat is achttien keer mislukt, twaalf van die organen zitten nog steeds in een oprichtingsfase en 45 allianties zijn actief, vond Zembla uit. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) erkent dat "er huiswerk te doen is. Ik wil me daar persoonlijk mee bemoeien. Als je ontkent dat ouderen mishandeld worden, dan kijk je weg van de werkelijkheid."

Zembla wordt donderdagavond om 20.25 uur uitgezonden op NPO 2.

Meer uit Binnenland

Rijlessen mogelijk honderden euro's duurder door meer examens

DEN HAAG (ANP) - Als het kabinet extra examens verplicht stelt om een rijbewijs te halen, zoals het overweegt, kan dat per leerling 84 tot 609 euro kosten. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar de kosten van nieuwe regels voor rijlessen. Op dit moment kost een rijbewijs in totaal gemiddeld 3125 euro, schrijft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

23 minuten geleden
OVV nog bezig met verkennend onderzoek naar ingestorte garage

DEN HAAG (ANP) - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat mogelijk opnieuw langs bij de deels ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, meldt een woordvoerster. Maandag waren drie onderzoekers al ter plaatse voor verkennende observaties, maar hoelang het nog duurt voor de raad een besluit neemt over een formeel onderzoek is onduidelijk.

33 minuten geleden
FlixBus ziet veel vraag naar busreizen richting EK voetbal

MÜNCHEN (ANP) - Busbedrijf FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland tijdens het EK voetbal. Volgens een woordvoerder vullen de bussen vanuit Amsterdam of Groningen zich snel daags voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in Hamburg. Daar speelt Oranje op zondag 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen.

48 minuten geleden
OM eist 5 jaar cel en tbs tegen verdachte verkrachting Alkmaar

ALKMAAR (ANP) - De officier van justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar wegens verkrachting vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 51-jarige Ingmar S. Volgens de aanklaagster staat vast dat de man zich in de zomer van 2022 heeft vergrepen aan een vriendin in Alkmaar, met wie hij een seksuele relatie onderhield.

51 minuten geleden
EK-wedstrijden van Nederlands elftal te zien bij Pathé

AMSTERDAM (ANP) - De wedstrijden die het Nederlands elftal gaat spelen op het EK zijn bij Pathé te bekijken, maakte de bioscoopketen dinsdag bekend.

52 minuten geleden
Rechtbank besluit proces tegen Van Meijeren door te zetten

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft een verzoek van FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren om het proces over opruiing tegen hem te stoppen, afgewezen. Volgens Van Meijeren is sprake van een politiek proces en verloopt de zaak tegen hem niet eerlijk. Maar de rechtbank zegt dat het proces gewoon door kan gaan.

1 uur geleden
Nederland sluit niet uit instructeurs naar Oekraïne te sturen

BRUSSEL (ANP) - Nederland zou in de toekomst mogelijk militair instructeurs naar Oekraïne kunnen sturen, zegt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren. Als Oekraïne dat nodig heeft moet dat de doorslag geven, vindt ze. Ze wil "helemaal niks uitsluiten", ook al ziet ze er wel nieuwe gevaren aan kleven.

1 uur geleden