Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanpak aardbevingsgebied Groningen 'soms gekmakend'

Aanpak aardbevingsgebied Groningen 'soms gekmakend'

GRONINGEN (ANP) - Medewerkers van organisaties die betrokken zijn bij het versterken van gebouwen in het Groningse aardbevingsgebied, ervaren hun werk als "veeleisend en soms gekmakend". Tot die conclusie komen Groningse onderzoekers na interviews met 33 professionals die betrokken zijn bij de aanpak van de aardbevingsproblemen. "Ze werken keihard, maar komen slechts met heel kleine stapjes vooruit. Zij kunnen afspraken niet nakomen en kunnen dat bewoners niet uitleggen, tot ieders grote frustratie", zegt hoogleraar sociale psychologie Tom Postmes.

De hoogleraar van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en zijn collega's voerden het onderzoek uit in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Die instantie werkt aan het versterken van woningen en gebouwen in het gebied waar zich door de gaswinning aardbevingen voordoen. "De bewoner staat hierbij centraal", meldt de website van de NCG. In de praktijk valt dat echter tegen. De ondervraagden klagen over botsende belangen tussen de betrokken organisaties, onduidelijkheid over verantwoordelijkheden en een gebrek aan regie. Aan de andere kant noemen ze ook "bureaucratisch toezicht" als probleem. Wat ook niet helpt, zijn de "voortdurend veranderende regels".

De onderzoekers spraken met medewerkers van de NCG zelf en met mensen die werken voor ministeries, de provincie, gemeenten, Instituut Mijnbouwschade Groningen en Staatstoezicht op de Mijnen. De complexiteit van de hele operatie, waarbij veel verschillende organisaties betrokken zijn, is volgens de betrokkenen het achterliggende probleem.

"Veel van hen vinden het systeem te ingewikkeld en te groot. Zij zien dat bewoners vaak achterop raken", constateren Postmes en zijn collega Katherine Stroebe. Ze doen één aanbeveling: "Om samen het systeem door te lichten."

Meer uit Binnenland

Ook TU Eindhoven bevriest samenwerking met Israël

EINDHOVEN (ANP) - Ook de TU Eindhoven (TU/e) gaat voorlopig geen nieuwe samenwerkingen aan met instellingen in Israël vanwege "de humanitaire catastrofe" in Gaza. De universiteit bevriest ook de samenwerking met de Israëlische universiteit Technion, die "onmiskenbaar sterke banden" heeft met de defensiesector.

1 minuut geleden
Bonaire voert verhoogde veiligheidsmaatregelen in

KRALENDIJK (ANP) - Op Bonaire zijn verhoogde veiligheidsmaatregelen ingevoerd vanwege een forse toename van het aantal geweldsdelicten op het eiland. Zo kan er de komende maanden in verschillende delen van het eiland preventief worden gefouilleerd op straat. Gezaghebber John Soliano sprak onlangs zijn zorgen hierover uit en riep de gemeenschap op agressiviteit te bannen uit de samenleving.

7 minuten geleden
PVV'er Markuszower stapt ontevreden uit bestuur Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - PVV'er Gidi Markuszower is uit het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer gestapt, bevestigt hij na berichtgeving van De Telegraaf. Het Kamerlid wil niet zeggen waarom. Maar hij vermeldt wel dat hij dinsdag een debat gaat aanvragen over de kwestie rond de voormalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.

23 minuten geleden
Van Hijum geen tegenkandidaat als NSC-bestuur Boomsma kiest

DEN HAAG (ANP) - Als het partijbestuur van NSC Diederik Boomsma naar voren schuift als lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen, gaat Eddy van Hijum daar niet tegenin. "Ik ga mij in dat geval niet kandideren", heeft de huidige demissionair minister van Sociale Zaken gezegd.

33 minuten geleden
Van Hijum wil dat kabinet doorgaat met lager eigen risico

DEN HAAG (ANP) - Waarnemend zorgminister en vicepremier Eddy van Hijum (NSC) vindt niet dat het demissionaire kabinet voorlopig moet stoppen met de voorgenomen verlaging van het eigen risico in de zorgverzekering, nu de Raad van State met een zeer kritisch oordeel is gekomen over het plan. "Ik denk dat de redenen waarom we dit willen nog altijd actueel zijn", aldus de bewindsman.

49 minuten geleden
Advies kabinet aan ouders: geen sociale media onder de 15 jaar

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat ouders adviseren om kinderen onder de 15 jaar geen sociale media als TikTok en Instagram te laten gebruiken, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd en Preventie, VVD) komt binnenkort met een advies hierover. De demissionaire bewindsman gaat ook aanraden dat kinderen pas vanaf groep acht van de basisschool een smartphone krijgen.

1 uur geleden
Nederlandse kapitein Madleen opgevangen in Jordanië

AMMAN (ANP) - Mark van Rennes, de Nederlandse kapitein van het schip Madleen dat met hulpgoederen naar Gaza wilde varen, is opgevangen in Jordanië door het Nederlandse consulaat. Dat meldt zijn zus Katja maandagmiddag. Hij is net de grens over en reist verder naar Amman. Vanaf daar vliegt hij naar huis. Hij komt woensdag om 14.45 uur aan op Schiphol.

2 uur geleden