Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aannames over omikron waren te pessimistisch, erkent Van Dissel

Aannames over omikron waren te pessimistisch, erkent Van Dissel

DEN HAAG (ANP) - Aannames die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder deed over de omikronvariant van het coronavirus, waren volgens topinfectioloog Jaap van Dissel "te pessimistisch". Dat geldt onder meer voor het risico op ziekenhuisopname. Het instituut schatte twee weken terug nog in modelberekeningen in dat die 40 procent lager is dan bij de deltavariant, maar ook dat lijkt te somber, erkende Van Dissel in de Tweede Kamer.

Over de precieze gevaren van omikron is nog onzekerheid. "De percentages worden continu aangepast", zei de voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT) tegen de Kamerleden. Duidelijk is volgens hem wel dat omikron de deltavariant heeft verdrongen: zo'n 95 procent van de nieuwe infecties wordt inmiddels veroorzaakt door omikron, zei Van Dissel.

"Het beeld is aan het kantelen", stelde hij vast. Van de mensen die toch erg ziek worden door omikron belanden er ook minder op de intensive care dan toen delta nog rondging, maar het is nog niet helemaal duidelijk in welke mate dat zo is.

Druk op ziekenhuizen

Toch moet door de stijgende besmettingscijfers nog steeds rekening worden gehouden met een flinke toename van de druk op ziekenhuizen, waarschuwde Van Dissel. De ervaring uit andere Europese landen leert dat volgens hem. Als je de ziekenhuisopnames in landen als Frankrijk en Engeland vertaalt naar Nederland, kom je op "aantallen die je liever niet wilt".

De omikronvariant gaat nu voornamelijk onder jongere mensen rond. Onder 60-plussers liggen de besmettingscijfers veel lager. Uit die groep hebben veruit de meeste mensen een boosterprik gehaald. Tegelijkertijd maken de laatste RIVM-cijfers duidelijk dat een booster "geen 100 procent bescherming" biedt.

Bescherming door booster

Het is ook nog maar de vraag hoelang een booster bescherming zal geven tegen besmetting door de omikronvariant. Van Dissel wees er in zijn presentatie op dat er een "mismatch" is tussen de vaccins en het behoorlijk gemuteerde virus. "Het is geen slecht vaccin, maar het is gericht tegen een ander virus. Dat is al behoorlijk weggelopen bij zijn oorspronkelijke vorm", zei hij. "Tegen ziekenhuisopnames werkt het allemaal wel wat beter dan tegen infectie."

Uit RIVM-onderzoek blijkt wel dat het risico op ziekenhuisopname voor mensen die onlangs een boosterprik hebben gekregen de afgelopen tijd 97 procent lager lag dan voor ongevaccineerden. Twee prikken verminderen het risico met 85 procent.

In de onderzochte periode gingen zowel delta als omikron rond. Het RIVM weet nog niet precies in hoeverre de vaccins, inclusief booster, tegen ziekenhuisopname door omikron beschermen. Voorlopig schat het instituut dat die bescherming tussen de 74 en 91 procent ligt.

10 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

GeelHesje 3 maanden geleden
C.J.de Loof: Nee ze hebben vanaf dag 1 de volledig juiste en volledig volgbare beslissingen genomen. Maar dan moet je het niet zien vanuit het standpunt van het volk maar vanuit het standpunt van Den Haag en hun dubbele agenda's. En dan kan je bijna perfect hun volgende stappen voorspellen.
C.J. de Loof 3 maanden geleden
Hij doet net alsof dit een uitzondering is maar OMT en kabinet hebben vanaf dag 1 altijd de verkeerde en onnavolgbare beslissingen genomen! Nooit 1 keer bij het rechte eind gehad! ik heb dobbelstenen die betere voorspellingen doen.
GeelHesje 4 maanden geleden
@mscom1: Bovendien heeft Zeelandnet het hele artikel hier boven kompleet aangepast lees herschreven nadat mensen al hun reactie geven hadden op het originele artikel.
GeelHesje 4 maanden geleden
@mscom1: Dat staat gewoon in de laatste zin: "In de onderzochte periode gingen zowel delta als omikron rond. Het RIVM weet nog niet precies in hoeverre de vaccins, inclusief booster, tegen ziekenhuisopname door omikron beschermen." En verder heb ik het in een ander artikel als reply op u in detail uitgelegt. https://www.zeelandnet.nl/nieuws/eerste-rivm-rapportage-boostercampagne-derde-prik-is-effectief
mscom1 4 maanden geleden
Wat is hier volgens jullie aan gelogen dan? Dit zijn gewoon de getallen. De conclusie dat Omicron minder ziek maakt dan delta en dat de booster geen 100% bescherming biedt zou toch in jullie straatje moeten passen? Natuurlijk, het advies van het OMT wat hier uit gaat volgen ivm de maatregelen is een ander verhaal. Daar kunnen de meningen over verschillen.
Marcella1985 4 maanden geleden
Jaap, doe eens wat aan je tanden joh...Je bent al een 'wolf in schaapskleren' maar moet je dat nu benadrukken door ook 'wolf' in je gebit te hebben. Rot op man met je lijkenhaar.
bung 88 4 maanden geleden
waarschijnlijk een vet betaald baantje: sprookjes vertellen.
Louis53 4 maanden geleden
Wat een ongelooflijk lulverhaal weer van Dissel. Een brei van cijfers waar niemand wat mee kan en bovendien zelden op waarheid berusten, dus gewoon alle burgers voor de gek houden. draai eens om in plaats van altijd maar met de rug naar de samenleving te staan.
GeelHesje 4 maanden geleden
Hey Japie wa zeggie daar jongen? De injectie's werken voor geen meter tegen Omicron? Waarom worden mensen dan nog steeds ingespoten met dat gif? En waarom bestaat er dan nog steeds een coronapas QR systeem enz als die groene vinkjes van jou helemaal niks tegen houden? Hallo Japie??? Zo op de foto te zien heb je wat moeite met luisteren Japie? Japie! Luisteren!!! Ik zeg: KAPPEN met al die injectie's QR systemen coronapassen en andere coronaregels! En wel NU!!! Hallo Japie??? Capice?!?
AadRolloos 4 maanden geleden
Vertel eens waarheid, en iets nieuws

Meer uit Gezond

Minister Kuipers verwacht meer gevallen van apenpokken

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) verwacht dat meer Nederlanders besmet zullen raken met apenpokken. Vrijdag is het virus voor het eerst vastgesteld bij een persoon in Nederland, meldde het RIVM. De identiteit van de besmette persoon is niet bekendgemaakt.

9 uur geleden
Apenpokkenvirus voor het eerst in Nederland vastgesteld

BILTHOVEN (ANP) - Het apenpokkenvirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld bij een persoon. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat geeft geen informatie over leeftijd, geslacht en woonplaats van de persoon. Het instituut verwacht dat er nog meer mensen besmet geraakt kunnen zijn.

11 uur geleden
Spoedberaad Wereldgezondheidsorganisatie over apenpokken

GENEVE (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft besloten tot een spoedvergadering wegens de plotselinge wereldwijde uitbraak van apenpokken. Deskundigen gaan zich vrijdag buigen over de vraag of er alarm moet worden geslagen, is vernomen bij de organisatie. De WHO zou een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang kunnen uitroepen, menen waarnemers.

13 uur geleden
Kuipers: kans is groot dat apenpokken naar Nederland komen

DEN HAAG (ANP) - Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vindt het "verstandig" om de ontwikkelingen rond het apenpokkenvirus goed in de gaten te houden. "De kans is groot dat het hier wel degelijk komt", aldus de bewindsman. Bekeken moet worden hoe ernstig het virus is en of er ingegrepen moet worden, "maar het is echt aan het RIVM om daar verstandige uitspraken over te doen."

18 uur geleden
Zorgminister Kuipers wil werkdruk huisartsen verlagen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers wil de werkdruk van huisartsen verminderen. Hij denkt dat te kunnen bereiken door bijvoorbeeld onnodige administratieve lasten weg te nemen.

1 dag geleden
RIVM: vooralsnog geen apenpokken in Nederland

BILTHOVEN (ANP) - Het apenpokkenvirus is in Nederland vooralsnog niet vastgesteld. Dat laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten. Het virus is in Europa heel zeldzaam, maar de afgelopen weken is het opgedoken in Italië, Zweden, Spanje, Portugal en Groot-Brittannië. Ook in de Verenigde Staten is het virus vastgesteld.

1 dag geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen duikt onder de 500

ZEIST (ANP) - Voor het eerst sinds oktober vorig jaar liggen minder dan 500 mensen die het coronavirus hebben opgelopen in Nederlandse ziekenhuizen. Volgens de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) gaat het in totaal nog om 489 patiënten. Dat zijn er 40 minder dan een dag eerder.

1 dag geleden