Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanmeldcentrum Ter Apel weer 'propvol', twintig tenten bezet

Aanmeldcentrum Ter Apel weer 'propvol', twintig tenten bezet

TER APEL (ANP) - Zeker tachtig asielzoekers hebben de nacht van dinsdag op woensdag doorgebracht in tenten, die het Rode Kruis opzette op het terrein van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel. Daarnaast waren alle 130 stoelen in de wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND bezet, hebben tientallen vluchtelingen in een sportzaal geslapen en zijn 95 asielzoekers naar een grote tent in Stadskanaal gebracht. Deze crisisnoodopvang in Stadskanaal is verlengd, aldus een woordvoerder van het COA.

Het Rode Kruis heeft vijftig tenten geplaatst op het terrein van het COA in Ter Apel. In de nacht van dinsdag op woensdag waren daar twintig van bezet. De tenten zullen zeker enige tijd blijven staan, want er is sprake van een "absolute noodsituatie", aldus het COA. Met de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, is eigenlijk afgesproken dat er niet meer dan maximaal 2000 mensen de nacht zullen doorbrengen in het Groningse dorp. "Maar we zijn dankbaar dat Westerwolde ook vindt dat het plaatsen van tenten nu een oplossing is om te voorkomen dat mensen 's nachts buiten in het gras moeten zitten. Dat is niet acceptabel", aldus het COA.

Volgens het COA leveren vooral de gemeenten in de noordelijke provincies momenteel "een onvoorstelbare inspanning" om slaapplekken te vinden voor asielzoekers. Een structurele oplossing voor langere tijd is nog niet in zicht. Het COA verwacht dat Ter Apel de komende weken steeds te weinig slaapplaatsen heeft voor het aantal arriverende vluchtelingen.

Meer uit Binnenland

Nog meer indirecte discriminatie door algoritmes DUO dan gedacht

DEN HAAG (ANP) - Studenten met een migratieachtergrond zijn inderdaad indirect gediscrimineerd door de computersystemen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de organisatie die onder meer over de studiefinanciering gaat. En die discriminatie was waarschijnlijk nog groter dan gedacht. Dat komt naar voren uit een onderzoek in opdracht van de dienst.

37 minuten geleden
Overleg UM-bestuur met pro-Palestijnse actievoerders

MAASTRICHT (ANP) - Het bestuur van de Universiteit Maastricht (UM) voert sinds 11.30 uur overleg met een delegatie van pro-Palestijnse actievoerders. Het gaat om twee hongerstakers en enkele andere activisten, die eerder woensdag het faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen aan de Grote Gracht bezetten.

42 minuten geleden
Derde aanhouding voor dodelijke brand in Berkel en Rodenrijs

BERKEL EN RODENRIJS (ANP) - Een 34-jarige man uit Gouda is aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij het ontstaan van een grote brand in Berkel en Rodenrijs van afgelopen april. Dat meldt de politie woensdag.

2 uur geleden
Pro-Palestijnse studenten bezetten universiteitsgebouw Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - Tientallen pro-Palestijnse studenten hebben woensdagochtend het faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen van de Universiteit Maastricht (UM) aan de Grote Gracht bezet. Ze hebben spandoeken opgehangen en scanderen leuzen vanaf een balkon.

2 uur geleden
Randstad: lhbti'er ervaart op werk nog altijd discriminatie

AMSTERDAM (ANP) - Bedrijven en organisaties hebben al veel gedaan om een inclusieve werkplek op te zetten, maar nog lang niet genoeg. Dat zegt uitzendbureau Randstad in een wereldwijd onderzoek naar de lhbti-gemeenschap op het werk. Meer dan een kwart van de ondervraagden zegt dat discriminatie de afgelopen vijf jaar erger is geworden. Een derde van de mensen denkt dat hun seksuele voorkeur of genderidentiteit een negatieve invloed heeft gehad op hun carrière.

3 uur geleden
COA: duizenden opvangplekken komen er niet om plan spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - Doordat het komende kabinet de spreidingswet wil intrekken, zien steeds meer gemeenten af van plannen om opvangplekken voor asielzoekers te vinden. Dat zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Volgens de organisatie scheelt dat zo'n 2000 tot 2500 plekken.

3 uur geleden
Pro-Palestijnse betogers universiteiten willen verder 'escaleren'

NIJMEGEN (ANP) - Demonstrerende pro-Palestijnse studenten in diverse steden willen de druk op hun universiteitsbesturen opvoeren. Studenten die betrokken zijn bij de protesten en tentenkampjes die her en der zijn opgezet, kondigen in een verklaring een verdere "escalatie in alle noodzakelijke vormen" aan om hun eisen ingewilligd te krijgen.

4 uur geleden