
Aanleg windmolens op land stokt, klimaatdoelen raken uit zicht
DEN HAAG (ANP) - De aanleg van windmolens op land stokt, waardoor klimaatdoelen voor de langere termijn uit zicht dreigen te raken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig jaar maar voor 127 megawatt aan windmolens bijgebouwd. Dat zijn slechts zo'n 33 turbines en het gaat om de kleinste toename sinds 2017. In Zuid-Limburg, Twente en rond Amersfoort staan nog helemaal geen windmolens.
De windmolenbranche wijst vooral met een beschuldigende vinger naar het uitblijven van werkbare milieunormen voor wind op land. Hierdoor zouden investeerders niet goed weten waar ze aan toe zijn en zouden vergunningstrajecten vertraging oplopen.
Dit is iets wat de overheid al veel eerder zou aanpakken, zegt een woordvoerster van NedZero. De brancheorganisatie maakt zich zorgen en benadrukt dat windmolens op land, net als de grote parken op zee, belangrijk zijn voor het voldoen aan de klimaatdoelen. Ook het overvolle stroomnet zorgt voor problemen. Daardoor moeten projecten wachten op aansluitingen.
Bezwaarprocedures
In totaal zijn windmolens op land nu goed voor een vermogen van bijna 7000 megawatt en eind vorig jaar stond nog ruim 1300 megawatt aan projecten op de planning. Volgens de RVO bevestigen de cijfers dat het goed haalbaar is om in 2030 al een flinke hoeveelheid stroom uit zonne- en windparken op land te produceren. Maar de benodigde groei voor doelen op de langere termijn stagneert.
In haar nieuwe rapport constateert de rijksdienst verder dat er veel bezwaarprocedures lopen tegen windmolens. Windprojecten eindigen vaak bij de Raad van State (RvS) en de wachttijden daar kunnen ook voor aanzienlijke vertraging zorgen.
Windparken op zee
Daarbij bestaat de indruk dat de zorgen bij omwonenden toenemen, waardoor in de lokale politiek ook veel voorzichtigheid is. "Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht kunnen mogelijk controversiële beslissingen nog verder worden uitgesteld", waarschuwen de rapportschrijvers.
De RVO wijst ook naar Defensie, die meer behoefte heeft aan oefengebieden. Dit kan leiden tot beperkingen voor de plaatsing van windturbines op of bij defensieterreinen. Dat laatste is in de ogen van de branche niet het grootste issue. "Maar het komt er ook nog eens bij", merkt de woordvoerster van NedZero op.
Bij de RVO wordt nog gewerkt aan een rapport over windparken op zee. Maar ook daar is het beeld de laatste tijd minder goed, verklapt een woordvoerster van de RVO. "Het gaat gewoon even niet zo goed. Ik vind dat we daar open en eerlijk over moeten zijn."
Meer uit Financieel
VELSEN (ANP) - CNV geeft Tata Steel tot 13 juni de kans om zijn onlangs aangekondigde reorganisatie te wijzigen. Als het bedrijf achter het hoogovencomplex bij IJmuiden dit niet doet, gaan vakbondsleden actievoeren, waarschijnlijk met een staking.
2 minuten geledenKOPENHAGEN (ANP/RTR) - De sterke verlaging van de wederzijdse importheffingen door de Verenigde Staten en China voor een periode van negentig dagen is een "stap in de goede richting" bij het verminderen van de handelsspanningen tussen de twee economische grootmachten. Dat zegt de grote Deense containervervoerder A.P. Møller-Maersk in een reactie op de overeenkomst die werd gesloten in het Zwitserse Genève.
11 minuten geledenTOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse autofabrikant Nissan gaat wereldwijd nog eens 11.000 banen schrappen, bovenop een forse banenreductie die eerder al was aangekondigd. Dat meldt de Japanse publieke omroep NHK maandag. De reorganisatie is onderdeel van een plan om het kwakkelende concern te herstructureren.
1 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse dollar is maandag flink in waarde gestegen ten opzichte van andere belangrijke valuta, zoals de euro en de Japanse yen. De opmars van de munt volgde op de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee grootmachten spraken na onderhandelingen in Zwitserland af hun onderlinge importheffingen voor een periode van negentig dagen fors te verlagen.
1 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De sterke wederzijdse tariefverlagingen die de Verenigde Staten en China hebben afgesproken voor een periode van negentig dagen zijn niet alleen in het belang van de twee landen zelf, maar ook voor de hele wereld. Dat zei het Chinese ministerie van Handel in een reactie.
2 uur geledenWAARDENBURG (ANP) - De vraag naar detachering is in het afgelopen kwartaal opnieuw gedaald. Volgens de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) heeft de verschuiving van flexwerk naar vaste banen door de zzp-wet veel impact op de detacheringsbranche.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag flink omhoog. Beleggers reageerden positief op de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China afgelopen weekend in Zwitserland. De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent sprak van productieve gesprekken en aanzienlijke vooruitgang. Ook volgens de Chinese vicepremier He Lifeng zijn er belangrijke stappen gezet. De twee landen lieten maandag in een gezamenlijke verklaring weten hun handelstarieven te verlagen.
3 uur geleden