
Aanleg windmolens op land stokt, klimaatdoelen raken uit zicht
DEN HAAG (ANP) - De aanleg van windmolens op land stokt, waardoor klimaatdoelen voor de langere termijn uit zicht dreigen te raken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig jaar maar voor 127 megawatt aan windmolens bijgebouwd. Dat zijn slechts zo'n 33 turbines en het gaat om de kleinste toename sinds 2017. In Zuid-Limburg, Twente en rond Amersfoort staan nog helemaal geen windmolens.
De windmolenbranche wijst vooral met een beschuldigende vinger naar het uitblijven van werkbare milieunormen voor wind op land. Hierdoor zouden investeerders niet goed weten waar ze aan toe zijn en zouden vergunningstrajecten vertraging oplopen.
Dit is iets wat de overheid al veel eerder zou aanpakken, zegt een woordvoerster van NedZero. De brancheorganisatie maakt zich zorgen en benadrukt dat windmolens op land, net als de grote parken op zee, belangrijk zijn voor het voldoen aan de klimaatdoelen. Ook het overvolle stroomnet zorgt voor problemen. Daardoor moeten projecten wachten op aansluitingen.
Bezwaarprocedures
In totaal zijn windmolens op land nu goed voor een vermogen van bijna 7000 megawatt en eind vorig jaar stond nog ruim 1300 megawatt aan projecten op de planning. Volgens de RVO bevestigen de cijfers dat het goed haalbaar is om in 2030 al een flinke hoeveelheid stroom uit zonne- en windparken op land te produceren. Maar de benodigde groei voor doelen op de langere termijn stagneert.
In haar nieuwe rapport constateert de rijksdienst verder dat er veel bezwaarprocedures lopen tegen windmolens. Windprojecten eindigen vaak bij de Raad van State (RvS) en de wachttijden daar kunnen ook voor aanzienlijke vertraging zorgen.
Windparken op zee
Daarbij bestaat de indruk dat de zorgen bij omwonenden toenemen, waardoor in de lokale politiek ook veel voorzichtigheid is. "Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht kunnen mogelijk controversiële beslissingen nog verder worden uitgesteld", waarschuwen de rapportschrijvers.
De RVO wijst ook naar Defensie, die meer behoefte heeft aan oefengebieden. Dit kan leiden tot beperkingen voor de plaatsing van windturbines op of bij defensieterreinen. Dat laatste is in de ogen van de branche niet het grootste issue. "Maar het komt er ook nog eens bij", merkt de woordvoerster van NedZero op.
Bij de RVO wordt nog gewerkt aan een rapport over windparken op zee. Maar ook daar is het beeld de laatste tijd minder goed, verklapt een woordvoerster van de RVO. "Het gaat gewoon even niet zo goed. Ik vind dat we daar open en eerlijk over moeten zijn."
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
56 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
1 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
1 uur geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
1 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
3 uur geleden