Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Aankoopsubsidie elektrische auto's te beperkt'

'Aankoopsubsidie elektrische auto's te beperkt'

AMSTERDAM (ANP) - De regeling om particulieren te verleiden een elektrische auto aan te schaffen is te beperkt. Dat zegt Steven van Eijck, voorzitter van brancheorganisatie RAI Vereniging. Volgens hem zou de subsidieregeling ook moeten gelden voor auto's met een relatief kleiner bereik (actieradius) en voor alternatieven zoals waterstof-elektrische auto's. De BOVAG pleit op zijn beurt voor een slooppremie voor oude diesels.

Per 1 juli kunnen particulieren die een zogeheten zero emissie auto willen aanschaffen of leasen via een private lease-constructie gebruik maken van subsidie van respectievelijk 4000 en 2000 euro. Autokopers hoeven niet tot 1 juli te wachten, maar kunnen nu al een auto kopen en met terugwerkende kracht tot 4 juni de subsidie aanvragen.

De subsidieregeling geldt alleen voor auto’s met een actieradius van meer dan 120 kilometer. Bovendien vallen waterstof-elektrische auto’s er buiten. De subsidie is namelijk beperkt tot auto’s met een aanschafwaarde van maximaal 45.000 euro. RAI Vereniging, dat de belangen van ruim 700 fabrikanten, leveranciers en importeurs in de autosector behartigt, dringt aan op uitbreiding van de regeling. Daarbij wijst Van Eijck ook naar het belang voor de autosector die door de coronacrisis onder grote druk staat.

Waterstof

De grens met betrekking tot het bereik van de auto's heeft volgens Van Eijck ook geen juridische grondslag. Door de beperking worden bepaalde merken en modellen feitelijk onverkoopbaar gemaakt en verdwijnen daarmee mogelijk van de Nederlandse markt, waarschuwt hij. "Daar is niet alleen de fabrikant, maar bovenal de consument de dupe van."

Verder noemt Van Eijck waterstof een onmisbare schakel in de energietransitie voor alle soorten voertuigen, waaronder personenauto’s. "Maar op het moment dat wij deze kansrijke techniek niet stimuleren, komt de ontwikkeling in Nederland onvoldoende op gang."

Slooppremie

De BOVAG, die spreekt namens 9000 ondernemers in de mobiliteitssector, is blij met de regeling die tot nu toe voorbehouden was aan zakelijke rijders via een lagere bijtelling. Naast de subsidie voor elektrische auto's zouden particulieren een slooppremie moeten ontvangen zodat "twee vliegen in een klap" worden gevangen.

Het BOVAG-idee, ook voor de aanschaf van een zuinigere benzineauto ligt al een tijdje in Den Haag. "We hopen dat het kabinet er snel werk van maakt", aldus BOVAG-voorzitter Han ten Broeke.

Meer uit Financieel

Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

7 minuten geleden
Bestrijdingsmiddel verboden, telers vrezen einde kersenteelt

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreest dat de kersenteelt uit Nederland verdwijnt, omdat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen vrijstelling geeft voor twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg.

1 uur geleden
Verkoopdaling Gillette-scheermesjes en Ariel-wasmiddel ten einde

CONNECTICUT (ANP) - Procter & Gamble (P&G) heeft de daling van de verkopen van zijn producten zoals Gillette en Ariel weten te stoppen. De was- en verzorgingsmiddelenfabrikant meldt bij de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers dat met name naar scheer- en wasmiddelproducten meer vraag was, ondanks hogere prijzen. Door een verkoopdaling van babyproducten zoals Pampers-luiers verkocht het Amerikaanse concern de afgelopen drie maanden net zo veel als aan het begin van vorig jaar.

1 uur geleden
Tesla laat gaspedalen van duizenden Cybertrucks vervangen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla roept bijna 3900 Cybertrucks terug om de gaspedalen te repareren of te vervangen. Wanneer er veel kracht wordt uitgeoefend op de pedalen, kunnen ze bekneld raken door de bekleding van het interieur. Ook kunnen de pedalen losraken, waardoor de elektrische auto onbedoeld versnelt.

1 uur geleden
Greenpeace vindt dat Unilever zich moet schamen

AMSTERDAM (ANP) - Milieuorganisatie Greenpeace heeft geen goed woord over voor de aangepaste doelstellingen van Unilever om het gebruik van nieuw plastic terug te dringen. In plaats van een halvering volgend jaar, zegt het voedings- en verzorgingsmiddelenconcern achter Axe, Dove en Knorr te mikken op een vermindering met 30 procent in 2026. "Unilever zou zich vandaag moeten schamen", reageert Greenpeace op het nieuws.

1 uur geleden
Tesla laat gaspedalen van duizenden Cybertrucks vervangen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla roept bijna 3900 Cybertrucks terug om de gaspedalen te repareren of te vervangen. Wanneer er veel kracht wordt uitgeoefend op de pedalen, kunnen ze bekneld raken door de bekleding van het interieur. De pedalen kunnen ook losraken, waardoor de elektrische auto onbedoeld versnelt.

2 uur geleden
Ook Lufthansa annuleert vluchten naar Israël

FRANKFURT (ANP/DPA) - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft ook besloten om vrijdag alle vluchten naar Israël te annuleren. In de nacht van donderdag op vrijdag zou Israël een aanval op Iran hebben uitgevoerd, wat veiligheidsrisico's voor de luchtvaart met zich meebrengt. Om die reden maakte KLM eerder op de dag al bekend de vluchten naar Tel Aviv tot en met maandag op te schorten.

2 uur geleden