Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Aankoopsubsidie elektrische auto's te beperkt'

'Aankoopsubsidie elektrische auto's te beperkt'

AMSTERDAM (ANP) - De regeling om particulieren te verleiden een elektrische auto aan te schaffen is te beperkt. Dat zegt Steven van Eijck, voorzitter van brancheorganisatie RAI Vereniging. Volgens hem zou de subsidieregeling ook moeten gelden voor auto's met een relatief kleiner bereik (actieradius) en voor alternatieven zoals waterstof-elektrische auto's. De BOVAG pleit op zijn beurt voor een slooppremie voor oude diesels.

Per 1 juli kunnen particulieren die een zogeheten zero emissie auto willen aanschaffen of leasen via een private lease-constructie gebruik maken van subsidie van respectievelijk 4000 en 2000 euro. Autokopers hoeven niet tot 1 juli te wachten, maar kunnen nu al een auto kopen en met terugwerkende kracht tot 4 juni de subsidie aanvragen.

De subsidieregeling geldt alleen voor auto’s met een actieradius van meer dan 120 kilometer. Bovendien vallen waterstof-elektrische auto’s er buiten. De subsidie is namelijk beperkt tot auto’s met een aanschafwaarde van maximaal 45.000 euro. RAI Vereniging, dat de belangen van ruim 700 fabrikanten, leveranciers en importeurs in de autosector behartigt, dringt aan op uitbreiding van de regeling. Daarbij wijst Van Eijck ook naar het belang voor de autosector die door de coronacrisis onder grote druk staat.

Waterstof

De grens met betrekking tot het bereik van de auto's heeft volgens Van Eijck ook geen juridische grondslag. Door de beperking worden bepaalde merken en modellen feitelijk onverkoopbaar gemaakt en verdwijnen daarmee mogelijk van de Nederlandse markt, waarschuwt hij. "Daar is niet alleen de fabrikant, maar bovenal de consument de dupe van."

Verder noemt Van Eijck waterstof een onmisbare schakel in de energietransitie voor alle soorten voertuigen, waaronder personenauto’s. "Maar op het moment dat wij deze kansrijke techniek niet stimuleren, komt de ontwikkeling in Nederland onvoldoende op gang."

Slooppremie

De BOVAG, die spreekt namens 9000 ondernemers in de mobiliteitssector, is blij met de regeling die tot nu toe voorbehouden was aan zakelijke rijders via een lagere bijtelling. Naast de subsidie voor elektrische auto's zouden particulieren een slooppremie moeten ontvangen zodat "twee vliegen in een klap" worden gevangen.

Het BOVAG-idee, ook voor de aanschaf van een zuinigere benzineauto ligt al een tijdje in Den Haag. "We hopen dat het kabinet er snel werk van maakt", aldus BOVAG-voorzitter Han ten Broeke.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Sluiting fabriek Ford dreigt door gebrek aan motoren uit Mexico

MEXICO STAD (ANP/RTR) - Automaker Ford zal volgende week de assemblagelijnen in de Verenigde Staten moeten sluiten als tegen die tijd geen motoren uit Mexico arriveren. De productie van motoren is door Ford uitbesteed aan fabrieken in de Mexicaanse regio Chihuahua.

2 uur geleden
Wall Street sluit overwegend met rode cijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag overwegend in het rood gesloten. Het sentiment op Wall Street werd gedrukt door oplaaiende zorgen over het economisch herstel in de Verenigde Staten van de coronacrisis, nu het aantal coronabesmettingen blijft stijgen. Daarnaast waren er berichten dat de Amerikaanse regering een verbod wil gaan opleggen voor de Amerikaanse overheid om goederen en diensten af te nemen van bedrijven die gebruik maken van producten van het Chinese technologieconcern Huawei en andere Chinese firma's. Daardoor kunnen de spanningen tussen de VS en China verder oplopen.

4 uur geleden
Formeel bezwaar vakbonden over voorwaarden staatssteun KLM

AMSTERDAM (ANP) - Vakbonden bij KLM, waaronder cabinebond VNC, hebben in een gezamenlijke brief bij de Europese Commissie formeel bezwaar gemaakt tegen de eisen die de Nederlandse staat als voorwaarden voor steun aan KLM stelt. Het steunpakket van 3,4 miljard euro voor de luchtvaartmaatschappij ligt momenteel ter goedkeuring in Brussel.

6 uur geleden
Eurogroep kiest Ierse minister Donohoe als voorzitter

BRUSSEL (ANP) - De Ierse minister Paschal Donohoe wordt de nieuwe voorzitter van de Eurogroep, het informele overlegorgaan van de EU-ministers van Financiën van de negentien eurolanden. De 45-jarige minister versloeg bij de anonieme stemming zijn twee rivalen, de Spaanse Nadia Calviño en de Luxemburger Pierre Gramegna. Hij volgt de Portugees Mario Centeno per 13 juli op voor een verlengbare termijn van 2,5 jaar. "Ik weet zeker dat ik de Eurogroep in goede handen achterlaat", zei Centeno. Donohoe is de eerste Ierse Eurogroepvoorzitter.

7 uur geleden
'Boeing 777x waarschijnlijk niet in 2021 geleverd'

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - De 777x van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing komt waarschijnlijk niet op de markt in 2021. Dat meldt Emirates, dat meer dan honderd van de vliegtuigen heeft besteld. De luchtvaartmaatschappij uit Dubai overweegt om een deel van bestelling om te zetten naar de kleinere 787 Dreamliner.

7 uur geleden
Harley-Davidson schrapt banen, vervangt financieel directeur

MILWAUKEE (ANP/BLOOMBERG) - Motormaker Harley-Davidson gaat 700 banen schrappen. Ook wil het Amerikaanse bedrijf zijn financieel directeur vervangen. De ingrepen moeten het in de problemen geraakte concern helpen om weer de weg omhoog te vinden. Volgens netwerksite LinkedIn werken bij het concern momenteel ruim 8000 mensen.

9 uur geleden
Beurs Amsterdam sluit in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met verlies gesloten, na een groot deel van de dag op winst te hebben gestaan. De zorgen over het economisch herstel van de coronacrisis laaiden weer op, nu het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten sterk blijft oplopen. Verder kwamen er berichten dat de Amerikaanse regering een verbod wil gaan opleggen voor de Amerikaanse overheid om goederen en diensten af te nemen van bedrijven die gebruik maken van producten van het Chinese technologieconcern Huawei en andere Chinese firma's. Daardoor kunnen de spanningen tussen de VS en China verder oplopen.

9 uur geleden