Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aankomend PVV-minister heeft geen spijt van Zwarte Pietenjournaal

Aankomend PVV-minister heeft geen spijt van Zwarte Pietenjournaal

DEN HAAG (ANP) - Reinette Klever, die binnenkort namens de PVV minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp wordt, neemt geen afstand van haar betrokkenheid bij het Zwarte Pietenjournaal. Ze verwacht ook niet dat het haar ministerschap in de weg zit. Internationaal heeft Nederland veel kritiek gekregen op de figuur Zwarte Piet, die onder meer door een rapporteur van de Verenigde Naties is getypeerd als een racistisch stereotype.

Klever was zelf te zien in het Zwarte Pietenjournaal, gemaakt door omroep ON! (Ongehoord Nederland). Klever was bestuurslid van die omroep, maar stopt daarmee nu ze minister wordt, laat de PVV'er aan het ANP weten.

In haar nieuwe rol zal Klever veel dienstreizen maken en kan ze mogelijk moeilijke vragen krijgen over haar eigen verleden en dat van andere kabinetsleden. Klever belooft zich als bewindspersoon "op een nette manier te gedragen".

Afschaffing ontwikkelingshulp

Ze weigert in te gaan op uitspraken van beoogd PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) over "omvolking", een omstreden term die vooral in extreemrechtse kringen wordt gebruikt. "Ik ga collega's niet recenseren", aldus de toekomstige bewindsvrouw na haar gesprek met de formateur en beoogd premier Dick Schoof.

In haar tijd als Kamerlid voor de PVV heeft Klever gezegd dat ontwikkelingshulp beter kan worden afgeschaft. "Nu zit ik in een andere rol natuurlijk als beoogd minister van een kabinet van vier partijen", zegt ze daarover. De aankomend minister zegt dat ze gaat proberen om het hoofdlijnenakkoord zo goed mogelijk uit te voeren. Daar staat onder andere in dat vanaf 2027 structureel 2,4 miljard euro moet worden bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking.

Bedenkingen ambtenaren

Gezien haar uitspraken over ontwikkelingshulp, kan Klever zich voorstellen dat haar toekomstige ambtenaren bedenkingen kunnen hebben bij haar benoeming. Ze zegt wel dat elke persoon die mogelijk op deze post was gekomen, ongeacht partijkleur, dezelfde taak had gekregen om het hoofdlijnenakkoord uit te voeren.

Meer uit Politiek

Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

8 uur geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

10 uur geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

12 uur geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

1 dag geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

1 dag geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

1 dag geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

1 dag geleden