Aankomend PVV-minister heeft geen spijt van Zwarte Pietenjournaal
DEN HAAG (ANP) - Reinette Klever, die binnenkort namens de PVV minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp wordt, neemt geen afstand van haar betrokkenheid bij het Zwarte Pietenjournaal. Ze verwacht ook niet dat het haar ministerschap in de weg zit. Internationaal heeft Nederland veel kritiek gekregen op de figuur Zwarte Piet, die onder meer door een rapporteur van de Verenigde Naties is getypeerd als een racistisch stereotype.
Klever was zelf te zien in het Zwarte Pietenjournaal, gemaakt door omroep ON! (Ongehoord Nederland). Klever was bestuurslid van die omroep, maar stopt daarmee nu ze minister wordt, laat de PVV'er aan het ANP weten.
In haar nieuwe rol zal Klever veel dienstreizen maken en kan ze mogelijk moeilijke vragen krijgen over haar eigen verleden en dat van andere kabinetsleden. Klever belooft zich als bewindspersoon "op een nette manier te gedragen".
Afschaffing ontwikkelingshulp
Ze weigert in te gaan op uitspraken van beoogd PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) over "omvolking", een omstreden term die vooral in extreemrechtse kringen wordt gebruikt. "Ik ga collega's niet recenseren", aldus de toekomstige bewindsvrouw na haar gesprek met de formateur en beoogd premier Dick Schoof.
In haar tijd als Kamerlid voor de PVV heeft Klever gezegd dat ontwikkelingshulp beter kan worden afgeschaft. "Nu zit ik in een andere rol natuurlijk als beoogd minister van een kabinet van vier partijen", zegt ze daarover. De aankomend minister zegt dat ze gaat proberen om het hoofdlijnenakkoord zo goed mogelijk uit te voeren. Daar staat onder andere in dat vanaf 2027 structureel 2,4 miljard euro moet worden bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking.
Bedenkingen ambtenaren
Gezien haar uitspraken over ontwikkelingshulp, kan Klever zich voorstellen dat haar toekomstige ambtenaren bedenkingen kunnen hebben bij haar benoeming. Ze zegt wel dat elke persoon die mogelijk op deze post was gekomen, ongeacht partijkleur, dezelfde taak had gekregen om het hoofdlijnenakkoord uit te voeren.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het alternatief voor de huidige box 3-belasting is definitief met een jaar uitgesteld, meldt staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit). Na een uitspraak van de Hoge Raad moet er nog te veel gebeuren voordat het nieuwe systeem voor vermogensbelasting klaar is.
50 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof hoopt dat lhbti-jongeren zich niet laten intimideren door weerstand tegen Paarse Vrijdag. Die dag is bedoeld om de emancipatie van deze jongeren te bevorderen, maar stuit volgens een peiling van de NOS op meer en meer tegengeluiden. Schoof doet ook een beroep op scholen en docenten.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het drinkwater voldeed vorig jaar bij 601 metingen niet aan de normen. Meestal ging het om stoffen die geen direct gevaar voor de volksgezondheid vormen. Bij 24 metingen werden ziekmakende bacteriƫn zoals enterococcen of E.coli gevonden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Alle werkenden betalen in 2026 iets meer belasting om te voorkomen dat het gedoe rond de btw-verhoging op cultuur, sport en boeken de schatkist geld kost. Dat meldt staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit) aan de Tweede Kamer.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vanaf 1 januari 2026 betalen consumenten overal hetzelfde voor wegwerpbekers of -bakjes op bijvoorbeeld stations of bij tankstations. Nu bepalen ondernemers nog zelf de prijs, wat tot onduidelijkheid leidt. Daarom wordt de meerprijs overal 25 eurocent, meldt staatssecretaris Chris Jansen (Milieu).
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nationaal Coƶrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de politie hadden de eigen informatiebeveiliging niet op orde. Dat concludeert de Auditdienst Rijk, de accountantsdienst van de rijksoverheid, in een rapport naar aanleiding van het lekken van staatsgeheimen door oud-NCTV'ers naar Marokko. Justitieminister David van Weel is "erg geschrokken".
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof begrijpt dat zijn zorgminister Fleur Agema erg bezorgd is over haar begroting, nu de coalitie en vier oppositiepartijen zorggeld hebben gebruikt om onderwijsbezuinigingen deels terug te draaien. "We kijken hoe we hier de komende periode goed mee omgaan", zei Schoof op zijn wekelijkse persconferentie. Maar, zo zegt hij ook, "sommige pijnlijke keuzes zijn onvermijdelijk".
6 uur geleden