Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanklagers VS: fraude bij toewijzing WK's voetbal 2018 en 2022

Aanklagers VS: fraude bij toewijzing WK's voetbal 2018 en 2022

NEW YORK (ANP) - De toewijzing van de WK's voetbal van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar is een gevolg van omkoping van enkele leden van het uitvoerend comité van wereldvoetbalbond FIFA. Dat concluderen Amerikaanse aanklagers na een langdurig onderzoek waarvan de resultaten maandag (lokale tijd) werden bekendgemaakt.

Een aantal comitéleden heeft volgens de Amerikaanse justitie steekpenningen ontvangen om in 2010 bij de toewijzing op Rusland en Qatar te stemmen. Voor het WK van 2018 waren ook Nederland en België in een gezamenlijk bid kandidaat, net als Engeland en de combinatie Spanje/Portugal. Voor 2022 moest Qatar concurreren met de Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea en Australië.

Volgens de aanklagers ontvingen voormalig Braziliaans bondsvoorzitter Ricardo Teixeira en voormalig Conmebol-voorzitter Nicolás Leoz steekpenningen in ruil voor hun stem op Qatar, terwijl voormalig Concacaf-voorzitter Jack Warner vijf miljoen dollar ontving in ruil voor een stem op Rusland. De Conmebol is de voetbalbond van Zuid-Amerika, Concacaf van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben. Ook Rafael Salguero, voorzitter van de Guatemalaanse bond, kreeg een miljoen dollar voor een stem op Rusland.

Daarnaast worden twee voormalige topmannen van het mediabedrijf 21st Century Fox Inc aangeklaagd. Hernan Lopez en Carlos Martinez worden verdacht van fraude en witwassen. Ook oud-directeur Gerard Romy van het Spaanse mediabedrijf Imagina Media Audiovisual SL moet zich binnenkort verantwoorden, net als de leiding van een sportmarketingbedrijf uit Uruguay. Bij de onderzoeken naar fraude binnen de FIFA waren ook de Franse en Zwitserse justitie betrokken. De wereldvoetbalbond hield ook zelf een intern onderzoek, dit kostte voorzitter Sepp Blatter in 2015 zijn baan.

Meer uit Voetbal

PSV neemt definitief afscheid van spits Maxi Romero

EINDHOVEN (ANP) - PSV heeft Maxi Romero definitief verkocht aan het Argentijnse Club Racing. Dat hebben de Eindhovenaren vrijdag gemeld tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

15 minuten geleden
Ajax maakte afgelopen seizoen 39 miljoen euro winst

AMSTERDAM (ANP) - Ajax heeft afgelopen seizoen ondanks tegenvallende sportieve resultaten 39 miljoen euro nettowinst gemaakt. Dat blijkt uit de jaarcijfers die de beursgenoteerde club heeft vrijgegeven. De club zag het eigen vermogen groeien naar 236,6 miljoen euro.

35 minuten geleden
Zwalkend Ajax heeft aanvoerder Bergwijn weer terug

AMSTERDAM (ANP) - Steven Bergwijn kan zaterdagavond waarschijnlijk voor Ajax uitkomen in het uitduel met RKC Waalwijk. Foto's op de website van de club uit Amsterdam laten zien dat de aanvoerder weer voluit traint. Hij stond afgelopen week aan de kant met een ontstoken verstandskies.

40 minuten geleden
Oud-international Babel weg bij Turkse club Eyüpspor

ISTANBUL (ANP) - Ryan Babel is niet langer speler van Eyüpspor, de huidige koploper op het tweede Turkse niveau. De club meldt op sociale media dat de samenwerking met de voetballer is gestopt.

55 minuten geleden
RB Leipzig neemt dag voor topduel afscheid van directeur Eberl

LEIPZIG (ANP) - RB Leipzig heeft per direct afscheid genomen van sportief directeur Max Eberl. De 50-jarige Duitser werd december vorig jaar aangesteld, maar volgens de Duitse bekerwinnaar is een vertrek onvermijdelijk wegens "een gebrek aan betrokkenheid bij de club".

1 uur geleden
PSV ziet wachtlijst groeien en onderzoekt uitbreiding stadion

EINDHOVEN (ANP) - PSV overweegt het Philips-stadion uit te breiden. De Eindhovense club neemt een extern onderzoeksbureau in de hand om te kijken naar de groeimogelijkheden, vertelden algemeen directeur Marcel Brands en financieel directeur Jaap van Baar vrijdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

1 uur geleden
PSV boekt 13,1 miljoen euro winst over vorig voetbalseizoen

EINDHOVEN (ANP) - PSV heeft over vorig voetbalseizoen een winst geboekt van 13,1 miljoen euro. Dat is aanzienlijk meer dan de winst van 1,2 miljoen euro uit het seizoen 2021-2022. "We moeten niet doen of onze financiële positie fantastisch is, maar hij is wel goed", zei financieel directeur Jaap van Baar vrijdag bij een toelichting op de cijfers in het Philips-stadion.

1 uur geleden