Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanklagers tegen Barr: geen bewijs voor verkiezingsfraude

Aanklagers tegen Barr: geen bewijs voor verkiezingsfraude

WASHINGTON (ANP) - Zestien Amerikaanse assistent-openbaar aanklagers hebben minister van Justitie William Barr gevraagd zijn opdracht tot onderzoek naar verkiezingsfraude in te trekken, meldt The Washington Post.

De aanklagers schrijven in een brief aan Barr, die de krant heeft ingezien, dat er in hun districten geen bewijs is voor verkiezingsfraude bij de verkiezingen van 3 november.

De federale aanklagers kregen eerder deze week de opdracht van Barr om onderzoeken in te stellen naar de door president Donald Trump gesuggereerde stembusfraude door de Democraten. In de brief met instructies aan de aanklagers had Barr het over "substantiële beschuldigingen van onregelmatigheden bij het stemmen en het tellen". Barr riep de federale aanklagers echter ook op om niet achter al te "onrealistische of vergezochte" beweringen aan te gaan.

Uitslagen juridisch aanvechten

Sinds de verkiezingen hebben president Donald Trump en sommige Republikeinen herhaaldelijk beweerd dat de Democraten fraude hebben gepleegd, overigens zonder daarvoor enig bewijs te leveren. Trump heeft aangekondigd dat hij de verkiezingsuitslag langs juridische weg wil aanvechten.

De brief van Barr leek onderdeel te zijn van die strategie. Barr is er meermaals van beschuldigd het ministerie van Justitie te misbruiken voor het beschermen van de politieke en persoonlijke belangen van president Trump.

Beslissing

Hoewel na het tellen van de stemmen in alle Amerikaanse staten de beslissing is gevallen in het voordeel van Joe Biden, weigert Trump zijn verlies te erkennen en ligt de president dwars bij de informatieverschaffing aan zijn opvolger die bij de machtsoverdracht gebruikelijk is.

Biden heeft zaterdag opnieuw geklaagd over dat gebrek aan medewerking en waarschuwt voor de negatieve gevolgen, met name voor de volksgezondheid in verband met de coronacrisis. Vrijwel dagelijks worden nieuwe records gebroken in het aantal nieuwe besmettingen en het aantal doden.

Meer uit Buitenland

7900 mensen in Papoea-Nieuw-Guinea uit voorzorg geëvacueerd

PORT MORESBY (ANP/AFP) - Papoea-Nieuw-Guinea evacueert zo'n 7900 mensen van een regio waar vrijdag een grote aardverschuiving is geweest, zei de regionale functionaris Sandis Tsaka dinsdag tegen het persbureau AFP. Er wordt gevreesd voor nieuwe aardverschuivingen.

5 minuten geleden
Ierland, Spanje en Noorwegen erkennen officieel Palestijnse staat

JERUZALEM (ANP) - Ierland, Spanje en Noorwegen erkennen vanaf dinsdag officieel de Palestijnse staat. De drie landen kondigden afgelopen week aan die stap te gaan zetten, tot woede van Israël.

2 uur geleden
Argentijnse regering moet voedselhulp toestaan

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De regering Milei van Argentinië moet van de rechter tonnen voedsel aan de armen vrijgeven. Het voedsel werd vastgehouden in afwachting van een screening van het sociale hulpverleningssysteem.

2 uur geleden
Slotpleidooien in zwijggeldzaak Donald Trump in New York

NEW YORK (ANP) - Bij de zwijggeldzaak tegen oud-president Donald Trump in New York worden de slotpleidooien verwacht. Aanklagers en advocaten hebben een laatste gelegenheid om de jury toe te spreken. Die kan zich dan deze week beraden op de schuldvraag.

2 uur geleden
President Boluarte van Peru aangeklaagd voor corruptie

LIMA (ANP/RTR) - De openbare aanklager van Peru heeft president Dina Boluarte aangeklaagd voor corruptie. Ze zou Rolex-horloges en andere dure sieraden als geschenk hebben aangenomen van gouverneur Wilfredo Oscorima Núñez van de regio Ayacucho.

4 uur geleden
Zelensky ontmoet Belgische premier De Croo dinsdag

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo ontvangt dinsdag de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die in België arriveert vanuit Spanje. Dat heeft De Croo maandag aangekondigd tijdens het programma 'De Verkiezingstafel'.

5 uur geleden
Veiligheidsraad houdt spoedzitting om Israëlische aanval in Rafah

NEW YORK (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt dinsdag een spoedzitting in verband met de Israëlische aanval op een tentenkamp met ontheemden in Rafah, zo hebben diplomaten tegen persbureau AFP gezegd.

5 uur geleden