Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanklager Zuid-Afrika: uitspraak ICJ over Israël is bindend

Aanklager Zuid-Afrika: uitspraak ICJ over Israël is bindend

PRETORIA (ANP/RTR) - De uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) over Israël is "bindend" en "Israël moet zich eraan houden", meldde het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zuid-Afrika heeft de zaak tegen Israël eind vorig jaar aangespannen.

Vrijdag eiste het ICJ dat Israël het offensief in Rafah onmiddellijk beëindigt en dat het land de inwoners van de Gazastrook beter beschermt terwijl het oorlog voert tegen Hamas. Het Zuid-Afrikaanse ministerie noemde die uitspraak "baanbrekend" en zei dat het de VN-Veiligheidsraad zal benaderen met dit bevel van het Hof.

De Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Naledi Pandor, riep landen op om de uitspraak te respecteren en te handhaven. "Israël kent al zo lang straffeloosheid dat het het land niets kan schelen wat de wereldgemeenschap zegt. Dus ik denk dat de verantwoordelijkheid bij ons als lidstaten van de Verenigde Naties ligt, en vooral bij de Veiligheidsraad", reageerde ze bij de Zuid-Afrikaanse publieke omroep SABC.

Acties

Volgens Pandor kunnen de acties van Israël enkel worden gestopt als een externe partij tussenbeide komt. "We kunnen er niet zomaar op vertrouwen dat degenen die de beulen zijn van deze voortdurende aanvallen, degenen zijn die ze zullen stoppen."

Behalve Zuid-Afrika heeft inmiddels ook Egypte zich bij de zaak tegen Israël aangesloten. De uitspraak van vrijdag is een tussenuitspraak, in afwachting van een definitieve uitspraak over mogelijke schendingen van het genocideverdrag door Israël. Dat kan nog jaren op zich laten wachten.

Meer uit Buitenland

Onderzoeksinstituut: rol van kernwapens steeds prominenter

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De rol van kernwapens is prominenter geworden en kernmachten moderniseren hun arsenalen terwijl de geopolitieke betrekkingen verslechteren. Dit hebben onderzoekers van het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) maandag gezegd. Ze drongen er bij de wereldleiders op aan "een stap terug te doen en na te denken".

9 minuten geleden
Tienduizenden geëvacueerd om overstromingen in zuidoosten China

FUZHOU (ANP/DPA) - Ongeveer 36.000 mensen zijn in de Chinese provincie Fujian, in het zuidoosten van het land, geëvacueerd wegens overstromingen na zware regenval. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua op basis van de plaatselijke autoriteiten.

2 uur geleden
Netanyahu noemt keuze leger voor gevechtspauzes 'onaanvaardbaar'

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft kritiek geuit op de plannen die het leger zondag heeft aangekondigd om dagelijkse tactische gevechtspauzes in te lassen. Het leger zei dit te willen doen om de levering van humanitaire hulp aan de Palestijnen in de Gazastrook te vergemakkelijken.

4 uur geleden
Mbappé spreekt zich uit tegen extremisme in de Franse politiek

PADERBORN (ANP/AFP) - Kylian Mbappé heeft zich uitgesproken tegen extremisme in de Franse politiek. Ook riep hij Franse jongeren op te gaan stemmen bij de parlementsverkiezingen over twee weken.

5 uur geleden
Hoofdkwartier Vlaams Belang beschadigd tijdens protestmars

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Tijdens een mars tegen extreemrechts in Brussel is het hoofdkwartier van Vlaams Belang beklad en beschadigd. Demonstranten brachten onder meer anarchistische teksten met graffiti aan op het pand.

7 uur geleden
Slotverklaring Oekraïnetop roept op tot dialoog met Rusland

BÜRGENSTOCK (ANP/AFP/DPA) - Tientallen landen die in Zwitserland bijeenkwamen op de vredestop over Oekraïne hebben een slotverklaring getekend waarin staat dat voor het bereiken van vrede "de betrokkenheid van en dialoog tussen alle partijen" is vereist. Tegelijkertijd moeten de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne worden gerespecteerd volgens de verklaring.

9 uur geleden
Natuurherstelwet EU toch binnen bereik na draai Oostenrijk

BRUSSEL (ANP) - De Europese natuurherstelwet maakt toch kans de eindstreep te halen. Oostenrijk maakt een ommezwaai en lijkt de omstreden wet toch aan genoeg steun van de EU-landen te helpen. Maandag stemmen ze erover.

10 uur geleden