Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanklager Washington noemt 40 aanklachten 'nog maar het begin'

Aanklager Washington noemt 40 aanklachten 'nog maar het begin'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De waarnemend hoofdaanklager van de Amerikaanse hoofdstad Washington zegt dat er tot nu toe veertig mensen zijn aangeklaagd vanwege hun rol bij de bestorming van het Capitool. Michael Sherwin noemt dit "nog maar het begin" van de juridische actie rond de rellen van woensdag.

Volgens de aanklager komen er snel nog eens vijftien aanklachten bij. Een persoon werd vlakbij het Capitool aangehouden met een militair wapen en een Molotovcocktail. Sherwin zegt dat honderden mensen sociale media aan het doorspitten zijn op zoek naar betrokkenen bij de aanval op het parlementsgebouw.

De hoofdaanklager zegt dat er uit kantoren van meerdere Congresleden spullen zijn gestolen. Onder meer documenten en elektrische apparaten. Volgens hem komt daardoor mogelijk de nationale veiligheid in gevaar, omdat er ook geheime documenten lagen.

Samenzwering

"We moeten nu gaan uitzoeken wat er precies is gestolen en wat voor informatie op die apparaten stond", aldus Sherwin.

Sherwin zei donderdag dat het een optie is om mensen aan te klagen voor samenzweren tegen de regering, ook kunnen mensen worden aangeklaagd voor het rellen en het deelnemen aan een opstand.

Meer uit Buitenland

Sunak: ook rechter kan strengste migratiewet niet stoppen

LONDEN (ANP) - De nieuwe asielwet die de regering van de Britse premier Rishi Sunak heeft opgesteld, is de strengste ooit. Dat heeft hij gezegd op een ingelaste persconferentie. Het wordt volgens de Conservatieve politicus voor mensen die met bootjes aankomen in het Verenigd Koninkrijk bijna onmogelijk om te blijven. Sunak voegde eraan toe dat ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) wat hem betreft geen deportaties zal kunnen tegenhouden.

1 uur geleden
President Erdogan ziet nieuw tijdperk in relaties met Griekenland

ATHENE (ANP/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is voor het eerst sinds 2017 op bezoek in de Griekse hoofdstad Athene. Hij zei tegen zijn Griekse ambtgenoot Katerina Sakellaropoulou dat hij met het korte bezoek "een nieuw tijdperk" in de relaties tussen de buurlanden wil beginnen. De twee landen hebben een pijnlijke historische relatie, grensconflicten en ruzie over oliebronnen onder de Middellandse Zee en over het deels door Turkije bezette Cyprus. Maar Erdogan zei dat "we optimistisch moeten zijn, want dat zal in de toekomst vruchten afwerpen".

1 uur geleden
VK krijgt aparte ministers voor legale en illegale immigratie

LONDEN (ANP) - De Britse minister-president Rishi Sunak heeft de post van de opgestapte minister van Migratie in tweeën gedeeld. Er zijn nu aparte ministers voor legale en voor illegale migratie. De minister voor illegale migratie schuift aan bij kabinetsvergaderingen, die voor legale migratie niet.

1 uur geleden
Braverman: migratie kan Britse Conservatieven de kop kosten

LONDEN (ANP) - Suella Braverman, die door de Britse premier Rishi Sunak werd ontslagen als minister van Binnenlandse Zaken, zegt dat migratie haar Conservatieve Partij de kop kan kosten. In haar eerste interview sinds haar vertrek met de nieuwszender BBC Radio 4 zei ze dat de migratieplannen van Sunak "jammerlijk" niet zullen werken. Er gaan geruchten dat Braverman zelf partijleider wil worden.

2 uur geleden
Buitenlandminister Blinken: VS steunen soevereiniteit Guyana

WASHINGTON (ANP) - De minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Antony Blinken, heeft zijn steun uitgesproken aan de regering van Guyana in het grensconflict met Venezuela. Blinken zei dat "de Verenigde Staten de soevereiniteit van Guyana standvastig zullen blijven steunen". Hij sprak met de president van het Latijns-Amerikaanse land, Mohamed Irfaan Ali.

2 uur geleden
Russisch hogerhuis kiest 17 maart voor presidentsverkiezingen

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Russische hogerhuis heeft 17 maart gekozen als de dag van de komende presidentsverkiezingen. President Vladimir Poetin heeft nog niet gezegd of hij meedoet. Hij is sinds eind 1999 aan de macht en oppositie tegen het regeringsbeleid wordt onderdrukt. Zo is er geen kandidaat bekend die het in de stembusgang zou kunnen opnemen tegen Poetin wanneer hij zich kandidaat stelt.

5 uur geleden
Oud-president Fujimori van Peru vrijgelaten

LIMA (ANP) - De Peruaanse oud-president Alberto Fujimori is vrijgelaten. Fujimori zat een gevangenisstraf uit van 25 jaar voor misdaden tegen de menselijkheid begaan tijdens zijn bewind. Het grondwettelijk hof van Peru oordeelde dinsdag dat Fujimori op humanitaire gronden moest worden vrijgelaten. De 85-jarige voormalige president verkeert in slechte gezondheid.

9 uur geleden