Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanklager: Trump was ‘chef ophitser’ van Capitoolbestorming

Aanklager: Trump was ‘chef ophitser’ van Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP) - Voormalig president Trump was "chef ophitser" van de mensen die vorige maand het Amerikaanse parlement bestormden. Dat betoogde afgevaardigde Jamie Raskin, het hoofd van het aanklagersteam, tijdens de tweede dag van het impeachmentproces tegen Trump. Dinsdag besloot een meerderheid van de Senaat dat het proces tegen hem grondwettelijk is.

"Hij moet veroordeeld worden", zei Raskin tegen de senatoren. De meute werd volgens hem tot de opstand aangezet door Trump. "Ze deden het voor hem en zagen het als hun patriottische plicht", aldus mede-aanklager Joe Neguse.

Het team van aanklagers zal urenlang bewijzen aandragen waaruit moet blijken dat Trump tot de opstand heeft aangezet en geen "onschuldige omstander" was. En toen de bestorming in geweld ontaardde en de meute het parlement binnendrong verzuimde Trump zijn plicht als opperbevelhebber om het geweld te stoppen, betoogde Raskin.

Ongeldig argument

Trump had in een toespraak opgeroepen tot protest tegen de "gestolen verkiezingen". Hij riep aanhangers op te vechten tegen de vermeende diefstal, want "anders zul je geen land meer hebben". "We zullen nooit opgeven", zei Trump.

Het argument van vrijheid van meningsuiting dat zijn advocaten hebben aangedragen is volgens Raskin ongeldig. "Hij heeft geen geloofwaardige grondwettelijke verdediging", concludeerde hij.

Na de Democratische aanklagers komen de advocaten van Trump aan het woord.

Meer uit Buitenland

NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

2 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

4 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

4 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

5 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

7 uur geleden
Groot treinongeluk in India veroorzaakt door fout in seinsysteem

BALASORE (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De grote treinramp van vrijdag in India is waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem bij het elektronisch seinsysteem. De Indiase spoorminister zegt dat is vastgesteld dat de fout daar de oorzaak is. Hij meldt ook te weten wie de schuldigen zijn, maar geeft nog geen details. Hij vindt het niet gepast om verdere uitspraken te doen totdat het onderzoek volledig is afgerond.

7 uur geleden
Arrestaties en gewonde agenten bij linkse demonstraties Leipzig

LEIPZIG (ANP/DPA) - Bij een grote extreemlinkse protestdag in Leipzig, "Tag X", zijn volgens de Duitse politie zo'n vijftig agenten gewond geraakt toen het tot botsingen kwam met de demonstranten. Twee van hen kunnen niet meer werken. Er zijn ook gewonden onder de demonstranten, maar hoeveel is onbekend. Zeker zeventig mensen zijn opgepakt.

9 uur geleden