Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanklager: Trump steunde meute die Capitool bestormde

Aanklager: Trump steunde meute die Capitool bestormde

WASHINGTON (ANP) - Hoofd van de aanklagers Jamie Raskin heeft tijdens zijn slotpleidooi in het proces in de Amerikaanse Senaat tegen Donald Trump gezegd dat "het nu zonder twijfel duidelijk is dat Trump de acties van de meute steunde" op 6 januari. "En dus moet hij worden veroordeeld. Zo simpel is het."

Raskin zei dat de voormalig president de kant van de menigte koos die het Capitool bestormde en de parlementsleden, en ook zijn eigen vicepresident, niet beschermde. Zijn "plichtsverzuim stond centraal in het aanzetten tot opstand en was daar onlosmakelijk mee verbonden", aldus de aanklager.

De Republikeinse afgevaardigde Herrera Beutler zou naar eigen zeggen van de Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben gehoord dat Trump weigerde het Congres te hulp te schieten tijdens de bestorming van het Capitool op 6 januari. De onthulling van het telefoongesprek tussen Trump met McCarthy, "bevestigt dat Trump niets deed om de mensen in deze ruimte of in dit gebouw te helpen", zei Raskin. "President Trump moet worden veroordeeld voor de veiligheid en beveiliging van onze democratie en ons volk."

Madeleine Dean, een van de andere aanklagers, begon haar slotbetoog met het afspelen van een videomontage van beelden waarop de voormalig president keer op keer de bewering herhaalde dat de verkiezingen vervalst waren. "Donald Trump nodigde hen uit, zette hen aan en daarna leidde hij hen", aldus Dean over de meute die het parlementsgebouw bestormde.

De aanklagers hebben twee uur de tijd voor hun slotpleidooi, daarna komt de verdediging aan het woord.

Meer uit Buitenland

600 vluchtelingen in opvang Berlijn in quarantaine om mazelen

BERLIJN (ANP/DPA) - Een aankomstcentrum voor vluchtelingen in Berlijn is maandag in quarantaine geplaatst na een uitbraak van de mazelen. De ongeveer 600 bewoners van het centrum mogen het gebouw voorlopig niet verlaten, meldt het Duitse staatsbureau voor Vluchtelingenzaken.

1 uur geleden
Krant: moord sikh-leider in Canada was grotere operatie dan gemeld

SURREY (ANP) - Bij de moord op de separatistische sikh-leider Hardeep Singh Nijjar in juni in Canada waren minstens zes mannen en twee voertuigen betrokken. Dat concludeert The Washington Post op basis van beveiligingsvideobeelden en getuigenverklaringen. Volgens de krant duiden die bevindingen op een grotere en meer georganiseerde operatie dan Canadese autoriteiten eerder rapporteerden. Die repten slechts van twee gemaskerde mannen die Nijjar hadden neergeschoten.

3 uur geleden
Britse NCIS-acteur David McCallum op 90-jarige leeftijd overleden

NEW YORK (ANP) - De acteur David McCallum, bekend van zijn rollen in de Amerikaanse tv-series NCIS en The Man From U.N.C.L.E, is overleden. De in 1933 in Schotland geboren McCallum was 90. Hij stierf een natuurlijke dood, omringd door zijn familie in een ziekenhuis in New York.

4 uur geleden
Polen gaat controleren op migranten bij grensovergang Slowakije

WARSCHAU (ANP) - Polen gaat controles uitvoeren bij de grensovergang met Slowakije om de stroom migranten tegen te gaan. Voertuigen die vanuit Slowakije de grens oversteken zullen worden gecontroleerd, zei premier Mateusz Morawiecki maandag.

5 uur geleden
Londen Gatwick schrapt 160 vluchten om tekort verkeersleiders

LONDEN (ANP) - De Londense luchthaven Gatwick schrapt deze week meer dan 160 vluchten wegens een tekort aan luchtverkeersleiders. Dertig procent van de luchtverkeersleiders is momenteel niet beschikbaar "wegens diverse medische redenen, waaronder het coronavirus", verklaart de luchthaven.

6 uur geleden
Separatisten Nagorno-Karabach: doden en 200 gewonden na explosie

STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR/DPA) - Volgens het separatistische bestuur van de enclave Nagorno-Karabach zijn er tweehonderd gewonden en een onbekend aantal doden gevallen bij een ontploffing bij een brandstofopslag.

8 uur geleden
Biden haalt banden aan met eilandstaten in Grote Oceaan

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft aangekondigd dat zijn land de banden gaat aanhalen met de Cookeilanden en Niue. Hij erkent de eilandstaatjes in de Grote Oceaan officieel als soevereine staten en stelt grote investeringen in het vooruitzicht. Dat wordt gezien als een charmeoffensief om de toename van de Chinese invloed in de strategisch belangrijke regio tegen te gaan.

11 uur geleden