Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanklager onderzoekt telefoontje senator VS over verkiezingen

Aanklager onderzoekt telefoontje senator VS over verkiezingen

ATLANTA (ANP) - Een openbaar aanklager in de Amerikaanse staat Georgia onderzoekt een telefoontje van Republikeinse senator Lindsey Graham over de verkiezingsuitslag aan Brad Raffensperger, die als bestuurder de hoogste politiek verantwoordelijke is voor de verkiezingen in de zuidelijke staat die nipt naar Joe Biden ging. Raffensperger klaagde na het telefoongesprek dat Graham hem onder druk had willen zetten. Het gesprek wordt onder de loep genomen als onderdeel van een justitieel onderzoek naar oud-president Donald Trump, meldt The Washington Post.

De aanklagers willen weten of Trump de verkiezingswetten van Georgia heeft overtreden door na de verkiezingen de autoriteiten van die staat onder druk te zetten. Ook Trump belde Raffensperger om hem onder druk te zetten. Trump probeerde zo de verkiezingsuitslag in de staat te laten wijzigen, om alsnog de overwinning van de presidentsverkiezingen op 3 november te kunnen claimen. Aanklagers in Georgia hebben overheidsfunctionarissen gevraagd om alle documenten over de zaak te bewaren, meldde The New York Times eerder.

In zijn telefoontje aan Raffensperger medio november vroeg senator Graham onder meer of partijdigheid stembureaumedewerkers ertoe kan hebben aangezet om briefstembiljetten te accepteren waarbij de handtekeningen niet klopten. Graham zou Raffensperger ook hebben gevraagd of hij de bevoegdheid heeft om een groot aantal briefstemmen in de staat ongeldig te verklaren in bepaalde districten.

Meerdere wetsovertredingen

Graham, een trouwe bondgenoot van oud-president Trump, heeft altijd ontkend dat hij Raffensperger onder druk probeerde te zetten om op onrechtmatige wijze stemmen ongeldig te verklaren.

Volgens deskundigen heeft Trump mogelijk meerdere verkiezingswetten overtreden, waaronder samenzwering om verkiezingsfraude te plegen. Daarop staan boetes en ook een gevangenisstraf.

Momenteel is tegen Trump een tweede impeachmentprocedure in de Senaat gaande, een historische primeur. De Democraten beschuldigen de oud-president ervan dat die zijn aanhangers heeft opgehitst op 6 januari het Capitool te bestormen, waar het parlement toen bijeen was om de verkiezingszege van Joe Biden te bekrachtigen. Inzet voor de Democraten is om met de impeachmentprocedure te verhinderen dat Trump zich nog een keer verkiesbaar kan stellen.

Meer uit Buitenland

Schrijversstaking Hollywood is voorbij

LOS ANGELES (ANP) - De Writers Guild of America (WGA), de vakbond van schrijvers voor film en televisie in de Verenigde Staten, laat weten dat haar leden woensdag weer aan het werk kunnen gaan. De grote Hollywoodstudio's stelden zaterdag een nieuw driejarig contract voor aan de al sinds begin mei stakende scriptschrijvers, dat zij hun laatste bod noemden. Daarmee is de WGA akkoord gegaan.

4 uur geleden
ABC: Blinken ondervraagd over omgang Biden met geheime documenten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is een van de ondervraagden in het federale onderzoek naar de omgang door president Joe Biden met geheime documenten voordat hij president werd, meldt ABC News. Het onderzoek belicht onder meer veiligheidsprotocollen uit het Obama-tijdperk (2009-2017) en interne processen in het huidige Witte Huis.

5 uur geleden
CNN: hond van Biden bijt Witte Huis-personeel voor de elfde keer

WASHINGTON (ANP) - De hond van de Amerikaanse president Joe Biden, een Duitse herder genaamd Commander, heeft maandagavond een veiligheidsagent in het Witte Huis gebeten, meldt CNN. Het was volgens de veiligheidsdienst de elfde keer dat de tweejarige hond iemand beet.

7 uur geleden
Steeds meer Democraten vragen beschuldigde Menendez op te stappen

WASHINGTON (ANP) - Een groeiend aantal Democraten heeft hun partijgenoot Robert Menendez opgeroepen om af te treden als senator. Hij wordt verdacht van omkoping, maar ontkent iets verkeerd gedaan te hebben en wil door in de Amerikaanse Senaat. Dat vinden steeds meer partijgenoten volgens The Washington Post een slecht idee.

10 uur geleden
Armeense premier: etnische zuivering Nagorno-Karabach al begonnen

STEPANAKERT (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Armeense premier Nikol Pashinyan zegt dat de "etnische zuivering" waar veel mensen in Nagorno-Karabach voor vrezen al aan de gang is. Er zijn inmiddels al meer dan 28.000 "gedwongen ontheemden" naar Armeniƫ gevlucht uit de betwiste enclave sinds Azerbeidzjan daar de controle lijkt te hebben overgenomen. Dat is al bijna een kwart van de totale geschatte bevolking.

12 uur geleden
Noord-Korea spreekt bij VN over dreigende kernoorlog

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Volgens Noord-Korea staat het Koreaanse schiereiland op de "rand van een nucleaire oorlog". De Noord-Koreaanse ambassadeur in New York zei bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat de militaire situatie dit jaar steeds dreigender is geworden en legt de schuld daarvoor bij de Verenigde Staten.

12 uur geleden
Amerikaanse bank schikt Epstein-zaak voor tientallen miljoenen

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase schikt een rechtszaak over oud-klant Jeffrey Epstein voor 75 miljoen dollar (70 miljoen euro). De Amerikaanse Maagdeneilanden hadden de rechtszaak aangespannen tegen de grote bank. Die kreeg het verwijt jarenlang uit financiƫle overwegingen zorgelijke signalen te hebben genegeerd over de praktijken van de steenrijke zedendelinquent.

13 uur geleden