Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanklager Florida geschorst wegens 'plichtsverzuim' rond abortus

Aanklager Florida geschorst wegens 'plichtsverzuim' rond abortus

TAMPA (ANP) - De Republikeinse gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft een officier van justitie in zijn staat geschorst omdat hij geen mensen wil vervolgen voor het overtreden van de abortuswet. Aanklager Andrew Warren had duidelijk gemaakt dat hij vervolging van mensen die abortuszorg zoeken, faciliteren of verlenen niet gepast vindt en dat beschouwt de gouverneur als "plichtsverzuim".

De liberale Warren is een van de openbare aanklagers in de Verenigde Staten die een brief heeft ondertekend waarin staat dat de aanklagers het niet verantwoord vinden justitie in te zetten "om persoonlijke medische beslissingen strafbaar te stellen". DeSantis voert aan dat hij de plicht heeft om misdaden te vervolgen zoals gedefinieerd in de wet van Florida, niet "om te kiezen welke wetten hij moet handhaven op basis van zijn persoonlijke agenda". Hij heeft rechter Susan Lopez aangesteld om orde op zaken te stellen.

In Florida werd onlangs een strenge abortuswet van kracht waardoor abortus niet meer is toegestaan na vijftien weken zwangerschap. Eerder was dat 24 weken. Het verbod geldt niet als een abortus noodzakelijk is om het leven van een moeder te redden, ernstig letsel te voorkomen of als de foetus een fatale afwijking heeft. De wet staat geen uitzonderingen toe voor zwangerschappen die veroorzaakt zijn door verkrachting, incest of mensenhandel.

Rechtszaak

Abortusklinieken hebben een rechtszaak aangespannen tegen de wet omdat die tegen de grondwet van Florida zou indruisen. Het recht op abortus zou zijn gegarandeerd in lang geleden aangenomen wetgeving.

In steeds meer conservatieve Amerikaanse staten worden strenge anti-abortuswetten aangenomen, nadat het Hooggerechtshof in juni het landelijke recht op zwangerschapsafbreking, dat in 1973 was vastgelegd, nietig had verklaard. Daarentegen spraken kiezers in de conservatieve staat Kansas zich dinsdag in grote meerderheid uit voor het behoud van abortusrechten.

Meer uit Buitenland

Hamas: geen akkoord zonder definitief einde oorlog in Gaza

CAÏRO (ANP/AFP) - Een hoge functionaris van Hamas heeft gezegd dat de Palestijnse groepering niet zal instemmen met een staakt-het-vuren indien dat niet expliciet een definitief einde van de oorlog in Gaza inhoudt. De functionaris, die volgens persbureau AFP niet bij naam genoemd wilde worden, hekelde de Israëlische pogingen om tot een akkoord te komen over de vrijlating van gijzelaars "zonder dit te koppelen aan het beëindigen van de agressie in Gaza".

25 minuten geleden
VN-organisatie ziet hongersnood in noorden Gazastrook

WASHINGTON (ANP/DPA) - Volgens de directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) is er al een "echte" hongersnood in het noorden van de Gazastrook. De problemen zouden zich uitbreiden naar het zuiden van het Palestijnse gebied, aldus Cindy McCain in een interview met de Amerikaanse televisiezender NBC dat zondag in zijn geheel wordt uitgezonden.

6 uur geleden
Dodental na overstromingen Brazilië loopt verder op

PORTO ALEGRE (ANP/AFP) - Het dodental door zware overstromingen en modderstromen in het zuiden van Brazilië is verder opgelopen. Inmiddels staat de teller op 56, daarnaast gelden 67 personen als vermist.

8 uur geleden
Sadiq Khan herkozen als burgemeester van Londen

LONDEN (ANP) - De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, is zoals verwacht herkozen. BBC en Sky News melden op basis van voorlopige uitslagen dat de politicus van Labour heeft gewonnen van Susan Hall van de Conservatieve Partij en een derde termijn krijgt in de Britse hoofdstad.

9 uur geleden
Rusland zet Zelensky op opsporingslijst

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op de opsporingslijst gezet, berichten Russische media. De autoriteiten hebben niet bekendgemaakt waarvoor Zelensky gezocht wordt. De president staat op een lijst van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken.

10 uur geleden
Duitse Europarlementariër mishandeld en ernstig gewond

DRESDEN (ANP/DPA) - De Duitse Europarlementariër Matthias Ecke is in Dresden mishandeld en ernstig gewond geraakt. Dat gebeurde toen hij vrijdagavond verkiezingsposters aan het ophangen was, zegt de politie. De politicus van de linkse partij SPD van bondskanselier Olaf Scholz is overgebracht naar het ziekenhuis en zal geopereerd moeten worden.

10 uur geleden
Duizenden besloten meetings Duits leger maandenlang online

BERLIJN (ANP) - Duizenden besloten vergaderingen van het Duitse leger waren maandenlang voor iedereen te vinden op het internet. FOCUS Online en Die Zeit schrijven dat de links nogal makkelijk vrij toegankelijk waren voor het publiek.

11 uur geleden