Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanklachten tegen Trump volgende week naar de Senaat

Aanklachten tegen Trump volgende week naar de Senaat

WASHINGTON (ANP/RTR) - De aanklachten die het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft aangenomen tegen president Donald Trump, gaan volgende week naar de Senaat. De Democratische voorzitter van het Huis, Nancy Pelosi, heeft dat vrijdag meegedeeld.

Als de aanklachten naar de Senaat zijn verzonden, kan het proces tegen Trump worden gestart. De president wordt verdacht van machtsmisbruik voor eigen politiek gewin en het tegenwerken van het onderzoek daarnaar.

Jerry Nadler, voorzitter van de commissie van Justitie, heeft van Pelosi opdracht gekregen om volgende week met een resolutie te komen waarmee de aanklagers van het Huis worden aangesteld. Die moeten tijdens de rechtszaak in de door de Republikeinen gedomineerde Senaat aantonen dat Trump schuldig is.

Impasse

Het toesturen van de aanklachten naar de Senaat betekent een einde aan de al weken durende impasse tussen de Democraten en Republikeinen. Beide partijen liggen met elkaar overhoop over de voorwaarden van het afzettingsproces.

De Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell, wil niet ingaan op de eis van de Democraten die een aantal getuigen tijdens het proces willen horen. Pelosi besloot daarom de aanklachten, die halverwege december in het Huis werden aangenomen, niet naar de Senaat te sturen. Daardoor kon het proces vooralsnog niet starten. Pelosi laat aan haar partijgenoten weten dat dinsdag wordt besproken over "hoe we verder gaan".

Meer uit Buitenland

Moskou verwacht groot Oekraïens offensief dankzij westerse wapens

MOSKOU (ANP/RTR) - Moskou ziet een toename in de wapenleveringen van het Westen aan Oekraïne. Volgens de Russische defensieminister Sergej Sjojgoe zijn die wapens bedoeld voor een aanstaand "grootschalig offensief" door de Oekraïners.

11 minuten geleden
Poetin diplomatiek onschendbaar als hij naar BRICS-top komt

KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Als de Russische president Vladimir Poetin naar Zuid-Afrika komt voor de top van de BRICS-groep, geniet hij diplomatieke onschendbaarheid. Volgens de Zuid-Afrikaanse autoriteiten geldt dat voor alle aanwezigen. Het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) heeft een arrestatiebevel tegen Poetin uitgevaardigd vanwege de oorlog in Oekraïne.

51 minuten geleden
Gevechten Soedan gaan door na verlenging wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/RTR) - In de Soedanese hoofdstad Khartoem wordt dinsdag opnieuw gevochten, ondanks dat de strijdende partijen een wapenstilstand hebben verlengd die erop gericht is humanitaire hulp mogelijk te maken.

1 uur geleden
Aantal gewonde NAVO-militairen in Kosovo loopt op

ZVECAN (ANP/AFP) - Zeker dertig NAVO-militairen zijn maandag gewond geraakt bij botsingen tussen Servische demonstranten en de politie in het noorden van Kosovo, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Elf Italiaanse en negentien Hongaarse militairen raakten gewond. Eerder werd er nog van 25 gewonden gesproken. Het gaat vooral om botbreuken en brandwonden.

1 uur geleden
Voorzitter klimaattop liet Wikipedia aanpassen voor groener imago

LONDEN (ANP) - Het team van de voorzitter van de aankomende klimaattop heeft Wikipediapagina's bewerkt om hem een duurzamer imago te geven, hebben de Britse krant The Guardian en het Center for Climate Reporting ontdekt. Sultan al-Jaber is zowel de baas van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten als de klimaatgezant van het land. De klimaattop (COP28) is dit jaar in de VAE.

3 uur geleden
Rechtbank Japan: niet toestaan homohuwelijk is tegen de grondwet

NAGOYA (ANP/RTR/AFP) - Dat Japan huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht niet toestaat, is in strijd met de grondwet. Dat heeft een rechtbank bepaald. De uitspraak wordt gezien als een nieuwe stap naar huwelijksgelijkheid in het Oost-Aziatische land.

4 uur geleden
Rusland geeft Oekraïne de schuld van droneaanval op Moskou

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne zit achter een "terroristische droneaanval" dinsdagochtend op Moskou, stelt het Russische ministerie van Defensie. Alle acht drones zouden zijn neergehaald. Een adviseur van de Oekraïense president ontkent dat Kyiv bij het incident betrokken is.

6 uur geleden