Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanklacht tegen Saudische kroonprins in VS om moord op Khashoggi

Aanklacht tegen Saudische kroonprins in VS om moord op Khashoggi

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De verloofde van de vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi heeft bij een rechtbank in Washington een civiele klacht ingediend tegen kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië. Hatice Cengiz deed dat dinsdag samen met een door Khashoggi opgerichte organisatie voor democratie in de Arabische wereld (DAWN). Doel van de aanklacht is dat de rechter schadevergoedingen vaststelt, zei advocaat Keith Harper.

De machtige kroonprins wordt in de aanklacht samen met 28 andere Saudi’s medeverantwoordelijk gehouden voor de dood van de journalist die kritische stukken over zijn land schreef voor onder meer The Washington Post. Hij werd in oktober 2018 gedood in het Saudische consulaat in Istanbul waar hij was om iets te regelen voor zijn aanstaande huwelijk. Hij werd in stukken gesneden. Zijn lichaam is nooit gevonden.

Cengiz stelt dat medewerkers van de Saudische ambassade in Washington haar verloofde, die in de VS woonde, naar het consulaat in Turkije heeft "gelokt". Deze "fatale misleiding" was volgens de aanklacht deel van een samenzwering tegen de politieke activiteiten van Khashoggi in de VS.

Schadevergoeding

Doel van de aanklacht is dat de rechter een schadevergoeding vaststelt, zei advocaat Keith Harper. De hoop is dat tijdens het proces Amerikaanse en Saudische documenten vrijkomen die meer licht werpen op de gebeurtenissen. Cengiz noemt de rechtszaak een "cruciale stap om gerechtigheid voor Jamal te krijgen. We willen de hele waarheid en we willen verantwoording."

De kroonprins heeft betrokkenheid bij de moord ontkend. Maar zowel de Amerikaanse inlichtingendienst CIA als de speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies heeft gezegd dat de kroonprins mogelijk persoonlijk verantwoordelijk is.

Onbeantwoorde vragen

In zijn land zijn acht mensen veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de moord. Vijf verdachten hadden eerder de doodstraf gekregen, maar dat werd vorige maand teruggedraaid tot twintig jaar cel.

Khashoggi's verloofde noemde dat een farce. "Wie heeft het georganiseerd, wie heeft het bevolen, waar is het lichaam? Dit zijn de meest prangende vragen die totaal onbeantwoord blijven."

In Turkije loopt een rechtszaak tegen twintig Saudische verdachten, onder wie het vroegere hoofd van de Saudische inlichtingendienst die in eigen land is vrijgesproken.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Twee mensen geëlektrocuteerd op Duits treinstation

ITZEHOE (ANP) - Twee mensen die in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein op een treinwagon zijn geklommen, werden geëlektrocuteerd door de overhangende elektriciteitskabel. Een derde persoon liep brandwonden op, aldus de politie in de nacht van zaterdag op zondag.

1 uur geleden
De Britten kopen nog eens 2 miljoen doses van Moderna-vaccin

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft nog eens 2 miljoen doses besteld van het kandidaat-vaccin van het farmaceutische bedrijf Moderna. De Britse regering heeft dat zondag bekendgemaakt.

1 uur geleden
Belgische politie omsingelt betogers op brug in Luik

LUIK (ANP) - In Luik zijn zaterdagavond honderden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen een avondklok die is ingesteld vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. Een deel van de demonstranten werd tegen het einde van de avond omsingeld door de politie en een voor een geïdentificeerd. Meerdere mensen zijn aangehouden.

2 uur geleden
Opnieuw juridische tegenslag Trump in Pennsylvania

HARRISBURG (ANP) - Het hooggerechtshof in de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft zaterdag besloten dat 2,5 miljoen uitgebrachte briefstemmen niet ongeldig worden verklaard. Dat meldt The Washington Post. Het kamp van president Donald Trump had daar om gevraagd.

2 uur geleden
Zwitsers stemmen over verplichting tot ''verantwoord ondernemen''

BERN (ANP) - Zwitsers kunnen zondag in een referendum stemmen of Zwitserse bedrijven en hun toeleveranciers verplicht worden "verantwoord te ondernemen". De vraag is of ondernemingen moeten controleren of zij zelf of hun dochterondernemingen of zakenpartners zich niet (mede)schuldig maken aan schendingen van de mensenrechten of schade aan het milieu.

2 uur geleden
Avondklok ook in San Francisco ingesteld

SAN FRANCISCO (ANP) - De Amerikaanse kuststad San Francisco stelt vanaf maandag een avondklok in vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. Mensen uit verschillende huishoudens mogen dan vanaf 22.00 uur tot 05.00 uur niet meer samenkomen. De maatregel duurt tot zeker 21 december, meldde burgemeester London Breed zaterdag.

4 uur geleden
Premier Kroatië in quarantaine wegens besmette echtgenote

ZAGREB (ANP/DPA) - De Kroatische premier Andrej Plenkovic is zaterdag in quarantaine gegaan wegens een positieve coronatest van zijn echtgenote. Hijzelf is negatief getest, meldt de krant Jutarnji List op gezag van de regering.

7 uur geleden