Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanhoudingen in Hongkong op herdenkingsdag Tiananmen

Aanhoudingen in Hongkong op herdenkingsdag Tiananmen

HONGKONG (ANP/AFP) - De autoriteiten in Hongkong hebben verscheidene mensen gearresteerd om duidelijk te maken dat de herdenking van het bloedige Chinese ingrijpen met tanks op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing, nu 33 jaar geleden, absoluut niet zou worden getolereerd. Bijeenkomsten ter nagedachtenis van de Tiananmen-slachtoffers, die destijds vreedzaam demonstreerden voor democratische hervormingen, zijn sinds een jaar ook in Hongkong verboden.

Tal van westerse missies negeerden de oproep niet openlijk het legeroptreden in 1989 tegen burgers te herdenken. Toen het zaterdag donker werd verschenen er voor de ramen van verscheidene buitenlandse vestigingen, waaronder het Amerikaanse consulaat, brandende lampjes en kaarsen. Dat gebeurde eveneens op straathoeken in de stad.

Het Victoria-park, waar in het verleden op 4 juni een wake werd gehouden door vele duizenden mensen, was grotendeels afgegrendeld. Ook in het nabijgelegen winkelcentrum Causeway Bay, een van de drukste buurten van Hongkong, patrouilleerde de politie de hele dag massaal. Personen met bloemen en zwarte kleding aan, werden staande gehouden en gefouilleerd. Dat lot trof ook iemand met de doos van een speelgoedtank onder de arm. Deze passant verwees naar de iconische foto van de man die met boodschappentassen in de hand een tank tegenhoudt.

Verslaggevers van persbureau AFP zagen dat zeker vijf mensen werden meegenomen. Onder hen de activist Yu Wai-pan van de sociaaldemocratische partij LSD. Een partijwoordvoerder zei later dat Yu was vrijgelaten zonder aanklacht. Een ander LSD-lid werd opgepakt wegens het dragen van een T-shirt met de beeltenis van Li Wangyang, de overleden voorvechter van democratie in China, en een mondmasker met de tekst "bedroefd om 4 juni".

Het Chinese leger opende 33 jaar geleden het vuur om een einde te maken aan demonstraties op en rond het Tiananmen-plein in het centrum van Beijing. China heeft nooit een volledig dodental bekendgemaakt, maar volgens mensenrechtenorganisaties en getuigen zou het cijfer in de duizenden liggen. De regering legde Hongkong vorig jaar een strenge veiligheidswet op die "subversieve activiteiten, terrorisme en samenspanning met buitenlandse strijdkrachten" kan bestraffen met levenslange gevangenisstraf.

Meer uit Buitenland

NAVO vergoot aanwezigheid in Kosovo met 600 Britse militairen

BRUSSEL/LONDEN (ANP/DPA) - Ongeveer 600 Britse soldaten zullen worden ingezet in Kosovo, meldt de NAVO. Ze zijn afkomstig van een reservetroepenmacht die het Verenigd Koninkrijk beschikbaar stelt aan KFOR, de strijdmacht die de NAVO in Kosovo inzet om het hoofd te bieden aan de gespannen situatie in de regio. In het noorden van Kosovo vielen zondag zwaarbewapende Serviërs de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent omkwam.

1 uur geleden
Turkije voert vergeldingsaanvallen uit op PKK-doelen in Irak

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft tientallen luchtaanvallen uitgevoerd in Noord-Irak, meldt het Turkse ministerie van Defensie. Bij die aanvallen werden twintig doelen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK vernietigd, waaronder bunkers en opslagplaatsen. Er zijn "meerdere terroristen" bij de aanvallen omgekomen, aldus het ministerie, dat tevens verklaarde: "Terroristen kunnen niet ontsnappen aan het einde dat hen te wachten staat."

2 uur geleden
Oekraïne rekent ook tijdens noodfinanciering overheid VS op steun

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne zegt in gesprek te zijn met de Amerikaanse regering om nieuwe hulp in oorlogstijd veilig te stellen, nu het Huis van Afgevaardigden zaterdag heeft ingestemd met noodfinanciering om een overheidssluiting te voorkomen. Die 45 dagen geldende regeling betekent onder meer dat hulp aan Oekraïne wordt bevroren.

5 uur geleden
PKK eist verantwoordelijkheid zelfmoordaanslag in Ankara op

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag zondag in de Turkse hoofdstad Ankara, waarbij twee agenten gewond raakten. "Er is een opofferingsactie gepleegd tegen het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken door een team dat onderdeel is van onze Brigade van Onsterfelijken", laat de PKK weten aan persbureau ANF, dat dicht bij de Koerdische beweging staat.

7 uur geleden
Miljoen mensen demonstreren tegen regering in Warschau

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve overheid, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau."

9 uur geleden
Winnaar Slowaakse verkiezingen: grotere problemen dan Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - Robert Fico, die met zijn partij Smer-SD de Slowaakse verkiezingen heeft gewonnen, zegt in een eerste reactie dat zijn land "grotere problemen heeft" dan hulp bieden aan Oekraïne. Ook zegt Fico dat als zijn partij een kabinet mag vormen, "hij zijn best zal doen om zo snel mogelijk vredesgesprekken op te starten".

10 uur geleden
Meer dan tien doden door brand Spaanse nachtclub

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Het aantal dodelijke slachtoffers door een brand in een nachtclub in het Spaanse Murcia is opgelopen tot zeker dertien. De politie waarschuwt dat reddingswerkers zich nog steeds door het puin aan het werken zijn en dat het dodental daarom nog niet definitief is.

10 uur geleden