Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanhangers Al-Sadr trekken zich terug uit 'groene zone' Bagdad

Aanhangers Al-Sadr trekken zich terug uit 'groene zone' Bagdad

BAGDAD (ANP/AFP/RTR) - Aanhangers van de sjiitische leider Moqtada al-Sadr zijn zich aan het terugtrekken uit de zwaarbeveiligde 'groene zone' in Bagdad nadat hun leider hen tijdens een toespraak daartoe had opgeroepen. Kort daarna heeft het Iraakse leger de landelijke avondklok opgeheven. Die werd maandag ingesteld nadat er gewelddadigheden uitbraken waardoor zeker 23 doden en minstens 380 gewonden vielen.

De rellen tussen rivaliserende sjiitische groepen ontstonden nadat Al-Sadr maandag bekend had gemaakt de politiek te verlaten. Tijdens zijn toespraak dinsdag gaf de geestelijk leider aan dat zijn volgelingen 60 minuten hebben zich terug te trekken, anders lopen ze het risico door hem te worden "afgewezen". "Mijn excuses aan het Iraakse volk, dat hierdoor als enige is getroffen", zei Sadr tegen verslaggevers."

Dinsdagochtend waren er nog volop beschietingen in de Iraakse hoofdstad. Door heel Bagdad klonk het geluid van raketten en automatische wapens vanuit de zwaarbeveiligde zone, waar overheidsgebouwen en diplomatieke missies zijn gevestigd. Zeker vier raketten zijn daar ingeslagen.

De partij van Al-Sadr boekte vorig jaar een verkiezingszege, maar het is niet gelukt overeenstemming te bereiken over een nieuwe premier en president. Ondertussen zucht Irak onder een zware economische crisis, hoge inflatie en corruptie. Al-Sadr voert het bevel over een militie van duizenden en heeft miljoenen aanhangers in het hele land. Zijn tegenstanders, bondgenoten van Teheran, controleren tientallen zwaarbewapende paramilitaire groepen die getraind zijn door Iran.

Meer uit Buitenland

Elf klimmers gedood na uitbarsting vulkaan in Indonesië

JAKARTA (ANP) - Elf klimmers zijn gedood door de uitbarsting van de vulkaan Marapi in West-Sumatra afgelopen weekend. Ze werden maandag gevonden door reddingswerkers. Drie klimmers werden levend aangetroffen en twaalf worden nog steeds vermist.

6 minuten geleden
Duitse vicebondskanselier niet naar klimaattop om begroting

BERLIJN (ANP) - De Duitse vicebondskanselier Robert Habeck reist niet naar de klimaattop in Dubai vanwege de begrotingscrisis in eigen land.

16 minuten geleden
Israëlische leger nu ook met grondtroepen actief in heel Gaza

TEL AVIV/GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger (IDF) is zondag met grondtroepen opgerukt naar het zuiden van de Gazastrook. Dat betekent dat de IDF nu grondaanvallen uitvoert in de gehele Gazastrook, bevestigt legerwoordvoerder Daniel Hagari. Israël voert al langer grootschalige luchtaanvallen uit op doelen in het zuiden van Gaza.

7 uur geleden
Verdachte die in Parijs toerist doodstak zwoer trouw aan IS

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Een 26-jarige man die verdacht wordt van het doden van een Duitse toerist en het verwonden van twee anderen, onder wie een Brit, vlak bij de Eiffeltoren in Parijs op zaterdagavond, heeft trouw gezworen aan de Islamitische Staat (IS). Hij deed dit in een video die op sociale media te zien is, zei aanklager Jean-François Ricard zondag.

7 uur geleden
IS eist dodelijke bomaanslag tijdens mis op Filipijnen op

MARAWI (ANP/AFP) - Islamitische Staat (IS) heeft de bomaanslag opgeëist op de Filipijnen waarbij zondag vier mensen om het leven kwamen. "Soldaten van het Kalifaat brachten een bom tot ontploffing op een grote bijeenkomst van christenen in de stad Marawi", schreef de groep op Telegram.

8 uur geleden
Drie familieleden aangehouden van verdachte mesaanval Parijs

PARIJS (ANP) - Drie familieleden van de vermoedelijke dader die zaterdag een toerist doodstak in Parijs zijn opgepakt, meldt de Franse zender BFMTV. De Franse politie heeft gemeld onderzoek te doen naar een "terroristisch complot" rond de aanval. De aanvaller verwondde twee anderen met een hamer.

10 uur geleden
Doden en gewonden bij steekpartij in New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een steekpartij in Queens, het grootste stadsdeel van New York, zijn vier mensen gedood, onder wie twee kinderen. Dat meldt de politie. Ook vielen er drie gewonden, onder wie twee politieagenten.

11 uur geleden