Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanhang Navalni wil weer in weekend betogen voor zijn vrijlating

Aanhang Navalni wil weer in weekend betogen voor zijn vrijlating

MOSKOU (ANP) - Aanhangers van de gevangengenomen Russische corruptiebestrijder en politicus Aleksej Navalni willen zaterdag en zondag opnieuw voor zijn vrijlating gaan betogen. Tienduizenden gingen afgelopen weekend in een aantal steden de straat op om zijn vrijlating te eisen. De politie arresteerde toen naar schatting bijna 4000 mensen.

Het belangrijkste doelwit van de aanhang van Navalni is dit weekend in Moskou het hoofdkwartier van de Russische Federale Veiligheidsdienst, de FSB. Dat pand, het Loebjanka- gebouw, herbergt al sinds de revolutie geheime diensten en bevat een beruchte gevangenis. De burgemeester van de Russische hoofdstad heeft de coronabeperkingen net ingrijpend versoepeld. Maar de regering keert zich fel tegen de betogers en mensen die ertoe oproepen in sociale media. President Poetin noemt protestacties illegaal en gevaarlijk.

Navalvi zit vast omdat hij zich volgens justitie niet heeft gehouden aan de voorwaarden waaronder hij een celstraf van 3,5 jaar wegens fraude niet hoeft uit te zitten. Dat wordt nu herzien nadat Navalni 17 januari uit Duitsland was teruggekeerd en meteen werd opgepakt. Navalni herstelde in Duitsland van een moordaanslag met gif in Siberië in augustus. Hij kon er in september het ziekenhuis verlaten.

Meer uit Buitenland

Ex-vicepresident Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

1 uur geleden
EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

3 uur geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

3 uur geleden
Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers verantwoordelijk houdt voor het uitzenden van de speech.

4 uur geleden
WHO wil Europese coronareispas als model voor rest van de wereld

BRUSSEL (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat het Europese coronareisbewijs delen met de rest van de wereld. Het digitale certificaat heeft zich volgens de WHO en de Europese Unie bewezen tijdens de corona-epidemie. Het zou bij een volgende pandemie veel breder dienst kunnen doen, maar er ook bij kunnen helpen dat bijvoorbeeld vluchtelingen bij hun medische gegevens kunnen.

4 uur geleden
Britse premier meldt flinke afname illegale migratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft een succes geclaimd bij de aanpak van illegale migratie. Hij meldt een afname "van bijna 90 procent" van het aantal Albanese migranten dat in kleine bootjes arriveert in het Verenigd Koninkrijk. Het totale aantal illegale oversteken via het Kanaal zou in enkele maanden tijd met 20 procent zijn verminderd.

6 uur geleden
Wagner-baas: Oekraïne herovert dorp in de buurt van Bachmoet

BACHMOET (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Oekraïense troepen hebben een deel van het dorpje Berchivka ten noorden van de stad Bachmoet heroverd. Dat stelt Jevgeni Prigozjin, de baas van Wagner. Ook Oekraïense autoriteiten zeggen terrein te winnen in de omgeving van Bachmoet.

7 uur geleden