Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanhang Navalni op dag van Poetins 'troonrede' de straat op

Aanhang Navalni op dag van Poetins 'troonrede' de straat op

MOSKOU (ANP) - De aanhang van de Russische corruptiebestrijder en politicus Aleksej Navalni gaat naar eigen zeggen woensdag massaal betogen voor diens vrijlating. In naar schatting meer dan zeventig plaatsen zou er worden gedemonstreerd op de dag dat president Poetin zijn jaarlijkse toespraak, een soort 'troonrede', tot het parlement houdt. De aanhangers stellen dat Navalni door zijn drie weken durende hongerstaking in levensgevaar verkeert en snel uit de gevangenis moet worden gehaald.

De autoriteiten hebben gezegd dat ze met alle middelen de openbare orde zullen handhaven en dat betogingen zonder voorafgaande toestemming strafbare feiten zijn.

Navalni is de belangrijkste politieke tegenstander van Poetin. En hij heeft met zijn jarenlange campagnes tegen corruptie en machtsmisbruik veel vijanden gemaakt in kringen van bestuurders en miljardairs in en rond het Kremlin. Er zijn aanslagen op hem gepleegd en hij zit volgens zijn aanhang vast wegens politiek gemotiveerde beschuldigingen. Hij werd bijna negen jaar geleden van fraude beticht. Hij kreeg uiteindelijk een voorwaardelijke celstraf, maar die is eerder dit jaar omgezet in een echte celstraf van 2,5 jaar.

Meer uit Buitenland

Paus verkeert in goede gezondheid na operatie

ROME (ANP/RTR) - Paus Franciscus verkeert in goede gezondheid na zijn buikoperatie van woensdag. Het Vaticaan heeft donderdagmiddag bekendgemaakt dat de uitslag van de postoperatieve test er goed uitziet en dat het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk de rest van de dag zal rusten.

15 minuten geleden
Snowden heeft 10 jaar na vlucht geen spijt, wel nieuwe zorgen

LONDEN (ANP) - Klokkenluider Edward Snowden maakt zich zorgen over hoe geavanceerd surveillancetechnologieën zijn geworden sinds zijn onthullingen over de Amerikaanse inlichtingendiensten. "Als je kijkt naar wat we zagen in 2013 en wat overheden tegenwoordig kunnen, dan lijkt 2013 kinderspel", zei Snowden tien jaar na zijn vlucht uit de VS tegen de Britse krant The Guardian.

24 minuten geleden
Canada krijgt EU-hulp bij bestrijding bosbranden

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Unie gaat Canada helpen bij de bestrijding van de aanhoudende bosbranden in het land, na een verzoek van de regering in Ottawa. Dat heeft Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen bekendgemaakt.

1 uur geleden
Zelensky bezoekt overstromingsgebied na verwoesting dam

CHERSON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag het overstromingsgebied in Cherson bezocht. Hij was daar om de aanpak van de noodhulp te bespreken met lokale autoriteiten, meldt Zelensky op Telegram. Dinsdag werd de Kachovka-dam in de Dniprorivier verwoest door een explosie waarna een groot gebied overstroomde. Zeker 17.000 Oekraïners moesten worden geëvacueerd. Oekraïne en Rusland wijzen naar elkaar als de dader.

1 uur geleden
Meerdere doden en tientallen gewonden na doorbraak stuwdam

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen na de doorbraak van de Kachovka-dam in Oekraïne. Ook liggen zeker 41 slachtoffers in het ziekenhuis, berichten de plaatselijke autoriteiten in het door Rusland bezette Nova Kachovka.

2 uur geleden
EU-voorzitter: nooit betere kans op migratiedeal dan vandaag

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen mogen het niet laten afweten nu een akkoord over het asielbeleid zo dichtbij is, vindt hun voorzitter Zweden. Als ze het ooit eens willen worden dan is het nu, meent de Zweedse migratieminister Maria Malmer Stenergard, die donderdag het "cruciale" overleg met haar collega's leidt.

2 uur geleden
President Macron reageert geschokt op 'laffe' aanval op kinderen

PARIJS/ANNECY (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft geschokt gereageerd op "de volstrekt laffe aanval" op kinderen op een kinderspeelplaats in Annecy. Hij zei dat de natie in shock verkeert. De man viel in een park in het centrum van de stad aan met een mes. Daarbij raakten volgens de laatste cijfers vier kinderen en een volwassene zwaar gewond. Ze verkeren volgens Franse media in levensgevaar.

2 uur geleden