Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aangifte tegen commissaris SBM Offshore om meineed

Aangifte tegen commissaris SBM Offshore om meineed

AMSTERDAM (ANP) - Een klokkenluider heeft aangifte gedaan tegen commissaris en voormalig bestuurslid Sietze Hepkema van oliedienstverlener SBM Offshore. Voormalig medewerker Jonathan Taylor beschuldigt Hepkema van meineed tijdens een getuigenverhoor over een grote corruptiezaak die bij het Nederlandse bedrijf speelde, maakte diens advocaat bekend. SBM Offshore noemt de aangifte, die het overigens nog niet heeft ontvangen, "onzinnig".

Volgens Taylor sprak Hepkema niet de waarheid toen hij werd gevraagd over de periode waarin advocaten van SBM Offshore en het Openbaar Ministerie correspondeerden over een persbericht. In dat bericht, uit november 2014, kondigden de twee partijen een schikking van 240 miljoen dollar aan wegens smeergeldaffaires in Brazilië, Equatoriaal Guinea en Angola.

Volgens Hepkema werd er ongeveer tien dagen over een weer geschreven over het persbericht. "Het waren zeker geen maanden", zei hij tijdens het verhoor in mei. Volgens de advocaat van Taylor is er nu bewijs dat die uitspraak niet klopt. Uit documenten die zakenblad Quote op basis van de Wet openbaarheid bestuur heeft opgevraagd, zou blijken dat advocaten van SBM en het OM zes maanden over het bericht hebben gecorrespondeerd.

Eerder gedreigd

Volgens SBM dreigde Taylor eerder al met het doen van aangifte. "Dat is beoordeeld door onze advocaten en de conclusie is dat er geen meineed is", reageert SBM-bestuurslid Erik Lagendijk. Zo maakte Hepkema tijdens het verhoor "maar liefst drie keer een voorbehoud" bij de gewraakte passage.

SBM Offshore werd in de Verenigde Staten en Nederland schuldig bevonden aan smeergeldbetalingen in onder andere Brazilië, Equatoriaal Guinea en Angola. De oliedienstverlener zelf schikte in beide landen voor honderden miljoenen dollars in strafzaken wegens corruptie. Voormalige bestuurders zijn uiteindelijk veroordeeld voor hun aandeel in omkoping. Zo belandde oud-topman Tony Mace in de cel.

Taylor denkt dat huidige bestuurders van SBM Offshore al eerder weet hadden van de smeergeldaffaire dan naar buiten werd gebracht. Hij dwong zogeheten voorlopige getuigenverhoren van Hepkema en de huidige topman Bruno Chabas af. Hij hoopt daarmee bewijs te verzamelen voor een rechtszaak.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

McDonald's verhoogt lonen in VS om personeel te paaien

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - Fastfoodketen McDonald's verhoogt het minimumloon van medewerkers in de Verenigde Staten. Daarmee wil de keten niet alleen personeel tevreden houden, maar ook nieuwe medewerkers lokken met het oog op de krapte op de arbeidsmarkt. De verhoging geldt alleen voor de werknemers in de 650 eigen restaurants. Franchisenemers van de keten gaan zelf over de arbeidsvoorwaarden.

30 minuten geleden
Chinese miljardenboete zorgt voor verlies webwinkel Alibaba

HUANGZHOU (ANP/BLOOMBERG) - De grote Chinese webwinkel Alibaba heeft in het afgelopen kwartaal een verlies geleden vanwege een miljardenboete die werd opgelegd door de Chinese autoriteiten voor monopoliepraktijken. Het nettoverlies bedroeg 5,5 miljard yuan, omgerekend 705 miljoen euro. Het is voor het eerst sinds 2012 dat er een nettoverlies in de boeken verschijnt bij Alibaba.

43 minuten geleden
Prijs bitcoin zakt weer tot onder de 50.000 dollar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van bitcoin is donderdagmiddag onder het niveau van 50.000 dollar gezakt. De waarde van de digitale munt kreeg een tik te verwerken na opmerkingen van Tesla-baas Elon Musk. Die noemde het energieverbruik voor het minen van de munt krankzinnig. Ook de mogelijkheid om met bitcoins een auto van Tesla aan te schaffen werd geschrapt.

48 minuten geleden
AEX onderuit op Hemelvaartsdag, Pharming keldert 10 procent

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs ging donderdag flink onderuit. Beleggers verwerkten de fors lagere slotstanden op Wall Street, waar de inflatievrees verder oplaaide na de sterkste stijging van het Amerikaanse prijspeil in meer dan tien jaar. De inflatie wordt aangejaagd door de omvangrijke steunprogramma's van overheden en centrale banken. Beleggers vrezen dat de rente daardoor sneller dan verwacht zal worden verhoogd om de geldontwaarding tegen te gaan. Hogere rentes maken aandelen als belegging echter minder aantrekkelijk.

5 uur geleden
Inflatiezorgen drukken Nikkei, techinvesteerder SoftBank onderuit

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio zakte donderdag verder weg na de zware koersverliezen in de afgelopen dagen. De veel hoger dan verwachte inflatiecijfers uit de Verenigde Staten joegen beleggers schrik aan. Door de hogere inflatieverwachtingen stijgt ook de rente en worden de aandelen van vooral snelgroeiende techbedrijven minder aantrekkelijk. Techinvesteerder SoftBank ging dan ook in de uitverkoop ondanks een recordwinst in het afgelopen boekjaar. Beleggers maakten zich zorgen over de hoge waarderingen van de techbedrijven in de beleggingsportefeuille van SoftBank.

7 uur geleden
Tesla stopt met Bitcoin als betaalmiddel voor auto's

PALO ALTO (ANP) - Tesla-topman Elon Musk laat weten dat zijn bedrijf niet langer de cryptomunt Bitcoin aanneemt als betaalmiddel voor auto's. Musk meldt dat Tesla bezorgd is over het gebruik van fossiele brandstoffen bij het delven van de digitale munt.

12 uur geleden
Inflatievrees leidt tot forse minnen op aandelenbeurzen New York

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag flink lager geëindigd. De brede graadmeter S&P 500 kende de sterkste daling sinds februari. Een sterker dan verwachte inflatie in april zorgde voor een uitverkoop, nu beleggers rekening houden met hogere rentes. Vooral techaandelen verloren terrein.

16 uur geleden