Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aangifte tegen ambtenaren Belastingdienst om Toeslagenaffaire

Aangifte tegen ambtenaren Belastingdienst om Toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - De Utrechtse strafrechtadvocaat Anis Boumanjal doet maandag namens drie gedupeerden van de Toeslagenaffaire aangifte wegens discriminatie door ambtenaren van de Belastingdienst. Hij bevestigt berichtgeving hierover in NRC. Het Openbaar Ministerie (OM) zag na eerdere aangiftes geen aanleiding om een strafrechtelijk onderzoek te beginnen. Volgens Boumanjal heeft een recent onderzoek dat accountantsbureau PwC in opdracht van de Belastingdienst uitvoerde echter voldoende nieuwe informatie opgeleverd om dit alsnog te doen.

Volgens het OM was onderzoek niet nodig, omdat de Belastingdienst onderdeel is van de staat en de staat strafrechtelijke immuniteit geniet. Die immuniteit zou ook gelden voor individuele ambtenaren, aldus het OM. Het OM kon bovendien niet vaststellen dat ambtenaren opzettelijk zouden hebben gediscrimineerd.

Uit het onderzoek van PwC blijkt volgens Boumanjal dat individuele ambtenaren handmatig gegevens over etnische identiteit en religie hebben toegevoegd aan het fraudeopsporingssysteem van de Belastingdienst. Volgens de ambtenaren zouden dit risicofactoren zijn voor fraude. "Dan kun je je niet meer verschuilen achter het systeem", zegt Bourmanjal. "Dan ben je moedwillig aan het discrimineren en dat is strafbaar."

Volgens de advocaat rechtvaardigt de nieuwe informatie "een diepgravend strafrechtelijk onderzoek, waarbij de nieuwe gegevens worden meegenomen". Als het OM opnieuw besluit de zaak te seponeren, overweegt hij een zogeheten Artikel 12-procedure om vervolging af te dwingen. "Juist als het OM twijfelt, moet het de zaak voorleggen aan de rechter. Laat die zich er dan over uitspreken."

De drie gedupeerden die Boumanjal vertegenwoordigt zijn twee ouders die slachtoffer zijn geworden in de Toeslagenaffaire en de eigenaar van een gastouderbureau dat van fraude is beschuldigd. De advocaat heeft de aangifte zo opgesteld dat andere gedupeerden kunnen aanhaken.

Meer uit Binnenland

Vrouw komt om bij botsing scooter en auto in Vught

VUGHT (ANP) - Een 33-jarige vrouw uit Den Bosch is om het leven gekomen door een botsing in Vught. De vrouw reed op een scooter en kwam donderdag rond 22.00 uur op de Boxtelseweg in botsing met een auto, meldt de politie.

1 uur geleden
Politie behandelt dinsdag geen asielaanvragen als onderdeel actie

BAARN (ANP) - Politiemedewerkers van de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) op de locaties in Ter Apel en Budel nemen komende dinsdag geen asielaanvragen in behandeling. Ze sluiten zich aan bij de acties voor een structureel vroegpensioen, meldt het Landelijk Actiecentrum Politieacties (LAC).

2 uur geleden
Politie vraagt om 'evenementluwe periode' rondom NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - De politie vraagt om een 'evenementluwe periode' rondom de NAVO-top die volgend jaar in Nederland wordt georganiseerd. Verder geldt voor alle politiepersoneel in de periode een verlofbeperking. Dit is nodig omdat de top "een van de grootste veiligheidsoperaties ooit" is in Nederland, aldus de politie in een verklaring.

2 uur geleden
Hof doet uitspraak in zaak tegen Haagse politicus Richard de Mos

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen de onder meer van omkoping verdachte Haagse politicus Richard de Mos en zes medeverdachten. Dat is bijna vijf jaar nadat de politie bij de fractievoorzitter van Hart voor Den Haag binnenviel. De Mos heeft alle beschuldigingen altijd ontkend.

4 uur geleden
FlixBus ziet 'Swift-effect', ook pendelbus in trek voor concert

AMSTERDAM (ANP) - Busbedrijf FlixBus ziet in aanloop naar het concert van Taylor Swift in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA een klein "Taylor Swift-effect", met een toename van 8 tot 13 procent in het aantal boekingen rond de concertdagen vergeleken met een normale periode. Ook de Twentse busvervoerder Brookhuis merkt dat er veel vraag is naar vervoer van en naar Amsterdam. Het busbedrijf brengt van 4 tot en met 6 juli ruim tweehonderd Taylor Swift-fans van en naar het concert van de popster. Er zijn nog maar enkele plaatsen vrij, laat het bedrijf donderdag weten.

4 uur geleden
Kookadvies verlengd voor Goor, ook waarschuwing voor IJhorst

N i e u w bericht, ook kookadvies voor IJhorst in kop en 2e alinea

6 uur geleden
Honderden vaten met vermoedelijk chemicaliën gevonden in Tilburg

TILBURG (ANP) - De politie heeft in een opslagbox in Tilburg honderden vaten met daarin vermoedelijk chemicaliën aangetroffen. Volgens een politiewoordvoerder werden de vaten gevonden bij een bedrijf dat opslagruimte verhuurt.

12 uur geleden