Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aangifte door Groningen Airport Eelde om trekkers op landingsbaan

Aangifte door Groningen Airport Eelde om trekkers op landingsbaan

GRONINGEN (ANP) - Groningen Airport Eelde doet aangifte tegen boeren die donderdagavond laat met hun trekkers de start- en landingsbaan van het vliegveld op reden. Een woordvoerder van het vliegveld bevestigt een bericht hierover van RTV Noord.

Ongeveer vijftig trekkers hielden donderdagavond aanvankelijk op het voorterrein van het vliegveld een protestactie, zoals die ook op andere plekken in het land plaatsvond. Dat verliep rustig en gemoedelijk, aldus de zegsvrouw. Tegen 23.00 uur leidde de politie de demonstranten van het voorterrein af, maar ineens namen circa twintig trekkers een andere afslag. "Via de achterkant van ons terrein zijn ze de start- en landingsbaan opgereden", aldus de woordvoerder.

Om op die baan te komen, werd een hek vernield. "Het oprijden van de baan is echt moedwillig geweest. Ze moesten echt een achterafroute nemen en hebben een hek geforceerd", zegt de woordvoerder.

Medische vluchten

Het vliegveld was op het moment dat de boeren de baan op reden nog open voor medische vluchten, zoals donorvluchten. Een medewerker van het vliegveld besloot de boeren tegemoet te rijden. Na korte tijd gingen de demonstranten weg. "Gelukkig wel, want de veiligheid komt hierdoor in het geding." In de korte periode dat de boeren op de start- en landingsbaan stonden, vonden er geen medische vluchten plaats. Het vliegverkeer is dan ook niet gehinderd door de actie.

Wel is behalve aan het hek ook schade ontstaan aan de baanverlichting. Die schade had in de tonnen kunnen lopen, maar is uiteindelijk redelijk beperkt gebleven, zegt de woordvoerder. "De schade is dermate hersteld dat er gewoon kan worden gevlogen."

Meer uit Binnenland

Spoedeisende hulp steeds vaker gesloten door hoge druk

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuisposten voor spoedeisende hulp moeten steeds vaker en langer tijdelijk sluiten. De druk op de acute zorg is dan zo hoog dat de spoedeisende hulp niet meer alle patiƫnten kan opvangen. In het eerste kwartaal van dit jaar ging een spoedeisende hulp in Nederland gemiddeld 40 uur dicht, tegenover 35 uur een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) die het ANP heeft geanalyseerd.

2 minuten geleden
Studentenprotestorganisaties: niets kan en zal ons stoppen

DEN HAAG (ANP) - De organisatoren achter de pro-Palestijnse protesten op Nederlandse universiteiten gaan door met hun acties. In een ingezonden brief in Trouw laten zij weten dat zij blijven actievoeren "totdat onze roep om rechtvaardigheid - het boycotten en desinvesteren van medeplichtige instellingen en bedrijven - gehoord wordt".

2 uur geleden
Voetbalfans in oranje karavaan richting Hamburg voor EK-wedstrijd

HARDENBERG (ANP) - Tientallen Nederlandse supporters zetten vrijdagmiddag, op de openingsdag van het EK in Duitsland, in een oranje karavaan koers richting Hamburg. Daar speelt Nederland zondag de eerste EK-wedstrijd tegen Polen. Minstens 75 auto's doen mee volgens de KNVB, die de fanparade organiseert.

3 uur geleden
Nederlanders gewaarschuwd voor vertraging aan Duitse grens om EK

BERLIJN (ANP) - In Duitsland gaat het EK voetbal van start en dat gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Zo wordt gecontroleerd aan de grenzen om te voorkomen dat supporters die bekendstaan als gewelddadig het land binnenkomen. Rijkswaterstaat heeft Nederlanders die naar Duitsland gaan geadviseerd tijdig te vertrekken, omdat het flink drukker kan zijn bij grensovergangen.

3 uur geleden
Ali B hoort alsnog strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort vrijdag in de rechtbank van Haarlem alsnog welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. Oorspronkelijk zou dat donderdag al gebeuren maar de zaak liep vertraging op vanwege een nieuwe getuigenverklaring.

3 uur geleden
Op1-presentatoren blikken terug op nieuwsjaren in laatste show

AMSTERDAM (ANP) - In de laatste Op1 "ooit" hebben de presentatoren van de talkshow teruggeblikt op al het nieuws dat zij in de vierenhalf jaar dat het programma bestond hebben behandeld. De laatste show werd gepresenteerd door Welmoed Sijtsma en Jort Kelder.

6 uur geleden
Celstraf Frenna was koning onbekend: onacceptabel, maar gestraft

NEW YORK (ANP) - Koning Willem-Alexander wist voor de vierdaagse reis naar de Verenigde Staten niet dat rapper Frenna, met wie het koningspaar een hiphopstudio in Atlanta bezocht, in 2016 is veroordeeld voor seks met een minderjarig meisje. Dat zei de koning tijdens het afsluitende persgesprek aan het einde van de reis. "Maar dat gezegd hebbende: Iedereen in Nederland die veroordeeld is en zijn straf heeft uitgezeten verdient een tweede kans. Zo werkt ons rechtssysteem", zei Willem-Alexander.

6 uur geleden