Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aangepaste regels maken het niet altijd makkelijker voor arbiters

Aangepaste regels maken het niet altijd makkelijker voor arbiters

ZEIST (ANP) - De coronacrisis zorgt ervoor dat Dick van Egmond, de scheidsrechterscoördinator van de KNVB, in ieder geval alle tijd heeft om zich te buigen over de aangepaste spelregels. De internationale spelregelcommissie IFAB publiceerde onlangs een aantal aanpassingen die vanaf het seizoen 2020-2021 gelden.

"Er zitten soms wat hiaten in de reglementen en dan komt de IFAB met aanpassingen. We vertalen de tekst en bestuderen die dan om na te gaan: wat staat er precies? Wat bedoelen ze en wat zijn de gevolgen daarvan? En hoe kunnen we dat in begrijpelijke taal uitleggen aan onze scheidsrechters, de spelers en het publiek?", aldus Van Egmond.

Met een aantal collega's van de afdeling scheidsrechterszaken boog hij zich de afgelopen dagen over de aanpassingen voor het nieuwe seizoen. Zo staat nu duidelijk in de spelregels dat een doelpunt bij onopzettelijk hands van de aanvallende partij alleen wordt afgekeurd als dit in de laatste fase gebeurt, dus vlakbij het doel. "Een voorbeeld: bij een aanname schampt de bal per ongeluk de hand. De speler verplaatst de bal over 50 meter en daarna wordt er gescoord. Dan is het geen strafbaar hands", aldus Van Egmond, die benadrukt dat dit wel al twee jaar zo wordt toegepast.

Hands

De IFAB heeft ook nog gedetailleerder geformuleerd wat hands is. Het bovenste deel van de arm, eigenlijk het verlengde van de schouder, wordt niet meer gezien als hands. "Zeg maar het deel boven de oksel", aldus Van Egmond. "Maar ook dit zal weer discussie opleveren. Spelers gaan claimen dat de bal het bovenste deel van hun arm heeft geraakt. Deze aanpassing maakt het voor scheidsrechters dus niet per se makkelijker. Het zal alleen wel zorgen voor iets minder strafschoppen voor hands."

Doelmannen die bij een strafschop te vroeg van hun lijn af komen, krijgen voortaan eerst een vermaning en pas een gele kaart als ze dat nog een keer doen. Een keeper moet bij een penalty in ieder geval met één voet op de lijn staan als de bal wordt ingeschoten.

"Deze aanpassing is vooral bedoeld om te voorkomen dat er al te veel gele kaarten aan keepers worden uitgedeeld. Wij constateerden dit jaar al een toename", aldus Van Egmond, die op basis van de aangepaste spelregels ook concludeert dat keepers moeten opletten bij doeltrappen. "Sinds dit seizoen mogen ze dat 'kort' doen, de bal hoeft de zestien niet meer uit. Soms gaat het wel eens verkeerd en speelt de keeper de bal per ongeluk richting de aanvallende partij. Als hij dan snel de bal nog een keer aanraakt en zo een kans op een doelpunt voorkomt, kan de keeper daarvoor de rode kaart krijgen."

Meer uit Voetbal

Trainer Kuijt pakt titel op tweede niveau van België

ANTWERPEN (ANP) - Trainer Dirk Kuijt is zaterdagavond zonder met zijn club Beerschot in actie te komen kampioen geworden op het tweede niveau van België. Concurrent Dender verloor op eigen veld met 4-1 van Zulte-Waregem, waardoor Beerschot niet meer te achterhalen is. Het gat is nu 5 punten.

9 uur geleden
FC Barcelona wint van Cádiz na fraaie omhaal van Félix

CÁDIZ (ANP) - João Félix heeft FC Barcelona met een fraaie omhaal een uitzege op Cádiz bezorgd. De Portugees maakte in de 37e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd. Barcelona blijft de nummer 2 van La Liga, met een achterstand van 8 punten op Real Madrid.

9 uur geleden
Sparta wint in Almere en doet goede zaken in strijd om play-offs

ALMERE (ANP) - Sparta Rotterdam heeft de uitwedstrijd tegen Almere City met 3-2 gewonnen. De Rotterdammers deden daarmee goede zaken in de strijd om een ticket voor de play-offs om Europees voetbal.

9 uur geleden
Bestuursraad wil dat Ajax voorgenomen ontslag Kroes heroverweegt

AMSTERDAM (ANP) - De bestuursraad van Ajax wil dat de raad van commissarissen zijn besluit over het voorgenomen ontslag van algemeen directeur Alex Kroes heroverweegt. Dat staat in een brief die zaterdag naar alle leden van de club uit Amsterdam is verstuurd.

10 uur geleden
Trainer Ten Hag ziet dat United het te vaak laat afweten

MANCHESTER (ANP) - Trainer Erik ten Hag erkent dat Manchester United het de laatste weken te vaak laat afweten. "Dit is niet goed genoeg, dat weten we", zei hij na een gelijkspel tegen Bournemouth (2-2). "Maar de waarheid is ook dat we in deze wedstrijd niet meer verdienden. We moeten beter presteren. We geven te veel kansen weg en scoren te weinig."

10 uur geleden
Real Madrid viert kleine zege en geeft spelers rust voor City

MALLORCA (ANP) - Real Madrid heeft ook de uitwedstrijd tegen RCD Mallorca gewonnen (0-1). Aurélien Tchouaméni maakte het doelpunt in Estadi Mallorca Son Moix.

11 uur geleden
AZ wint van RKC na achterstand van twee doelpunten

ALKMAAR (ANP) - AZ heeft de vierde plaats van de Eredivisie steviger in handen gekregen. De club uit Alkmaar kwam in het thuisduel met RKC Waalwijk terug van een achterstand (0-2) en scoorde driemaal binnen twaalf minuten (3-2).

11 uur geleden