
Aangepast vaccinatieschema moet kinderen nog beter beschermen
BILTHOVEN (ANP) - Gezondheidsinstanties zijn druk bezig met het aanpassen van het Rijksvaccinatieprogramma. In 2025 veranderen vier vaccinatiemomenten. Door te schuiven in het schema moeten kinderen een nog betere bescherming krijgen tegen besmettelijke infectieziekten, legt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit.
Samen met de jeugdgezondheidszorg is het instituut alle veranderingen aan het voorbereiden. Daar hoort ook bij dat de eerste ouders vanaf volgende week worden geïnformeerd over het aangepaste schema, bevestigt het RIVM na berichtgeving in het AD. "Je hoeft als ouder zelf niks te doen, je krijgt vanzelf de uitnodiging voor de vaccinaties", benadrukt een woordvoerder van het RIVM.
Door vier prikken op een ander moment te geven dan de afgelopen jaren, is de verwachting dat kinderen bijvoorbeeld beter beschermd zijn tegen mazelen en langer beschermd zijn tegen kinkhoest, difterie en tetanus.
BMR-prik
Een flinke verschuiving is er bij de tweede BMR-prik (bof, mazelen, rodehond). Die werd tot nog toe met negen jaar gegeven, maar gaat naar drie jaar. De prik tegen difterie, kinkhoest en tetanus komt in het nieuwe schema juist een jaar later, met vijf jaar in plaats van vier. Ook zit in deze prik geen poliovaccin meer, want volgens voortschrijdend wetenschappelijk inzicht is dat op deze leeftijd niet nodig. Kinderen krijgen wel als ze veertien zijn weer een vaccinatie tegen polio. Die zit in een prik met vaccins tegen difterie en tetanus.
Met negen jaar worden in het nieuwe schema geen vaccinaties meer gepland. Een andere kleine aanpassing is dat vaccinaties voor baby's iets opschuiven. De vaccinatie tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, haemophilus influenzae type b, hepatitis B en pneumokokken krijgen ze voortaan met twaalf maanden, in plaats van elf.
Meer uit Gezond
BILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.
33 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft woensdag alsnog een nieuw akkoord gesloten met zorgpartijen over de toekomst van de zorg. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland hebben ermee ingestemd. Later wordt het akkoord ondertekend.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De schade aan gezondheid en natuur door stikstof is jaarlijks 1,6 procent van het bruto binnenlands product. Dat is ongeveer 14 miljard euro in 2024. Dat staat in een onderzoek in opdracht van verschillende ministeries, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Nederlandse economie loopt jaarlijks zo'n 1 miljard euro schade op door stikstofbeperkingen, afgerond 0,1 procent van het bbp.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna negen op de tien Nederlanders vinden dat medicatie tegen obesitas vanuit het basispakket moet worden vergoed. Dat staat in een peiling die minister Daniëlle Jansen (Volksgezondheid) maandag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Driekwart stelt daar wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat een specialist het medicijn voorschrijft en dat de ontvanger zelf ook veel heeft gedaan om af te vallen.
2 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - De luchtkwaliteit in een deel van het land is de komende dagen slecht, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral in Noord-Brabant en het midden van het land kan dinsdag en woensdag lokaal smog ontstaan. Mensen die daar gevoelig voor zijn, krijgen het advies om binnen te blijven en "zware lichamelijke inspanning te beperken", vooral in de namiddag en vroeg op de avond. Dan is de luchtkwaliteit het slechtst.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Op tientallen zwemlocaties gelden momenteel gezondheidsrisico's vanwege de waterkwaliteit. Op 87 buitenzwemlocaties is momenteel een waarschuwing of negatief zwemadvies van kracht. Op 2 locaties is zwemmen zelfs verboden en op een aantal locaties wordt nog verder onderzoek gedaan. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van Zwemwater.nl.
2 dagen geleden