Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandelenbeurzen New York winnen fors na opmerkingen Zelenski

Aandelenbeurzen New York winnen fors na opmerkingen Zelenski

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met duidelijke winsten de handel uitgegaan. De Oekraïense president Volodimir Zelenski bood Rusland een opening bij vredesbesprekingen, maar zijn Russische evenknie Vladimir Poetin temperde de verwachtingen rond een snel staakt-het-vuren. De prijzen voor olie daalden fors en bij beleggers ebde de vrees weg dat de Federal Reserve de rente in hoog tempo gaat verhogen.

Zelenski zei dat Oekraïne moet erkennen dat een lidmaatschap van het militaire bondgenootschap NAVO niet haalbaar is. Een Oekraïense toetreding tot het westerse militaire bondgenootschap is voor Moskou onacceptabel. Zo'n eventueel lidmaatschap was mede de reden dat Rusland zijn Europese buurland binnenviel. Een adviseur van Zelenski zei later dat Oekraïense onderhandelaars vooruitgang zien in de gesprekken met Rusland, hoewel Poetin negatief oordeelde over de opstelling van Oekraïne.

In de Verenigde Staten keken beleggers met belangstelling naar cijfers over de industrie rond New York. Die presteerde veel minder sterk dan aangenomen, wat de Fed ertoe zou kunnen bewegen de rentes minder snel te verhogen dan eerder gedacht. Naar alle waarschijnlijkheid verhoogt de Amerikaanse koepel van centrale banken woensdag het belangrijkste tarief met een kwart procentpunt, dus het gaat om de stappen daarna. Lagere rentes zijn doorgaans goed voor de waardering van aandelen.

Einde

De Dow-Jonesindex eindigde 1,8 procent hoger op 33.544,34 punten. De brede S&P 500 steeg 2,1 procent tot 4.262,45 punten en techbeurs Nasdaq steeg 2,9 procent tot 12.948,42 punten.

Een vat Amerikaanse olie zakte 7,5 procent in waarde en kostte 95,34 dollar. Brentolie ging even hard omlaag en was 98,89 dollar per vat waard, waarmee de prijs per vat voor het eerst sinds 1 maart onder de 100 dollar uitkwam.

Grote olieconcerns als ExxonMobil, ConocoPhillips en Chevron verloren tot bijna 6 procent aan waarde. Luchtvaartconcerns profiteerden juist van het vooruitzicht van wat lagere brandstofkosten. Delta Air Lines, American Airlines, United Airlines en Southwest wonnen tot ruim 9 procent. Meerdere luchtvaartmaatschappijen kwamen ook met betere vooruitzichten voor het eerste kwartaal.

Techbedrijven

De in New York genoteerde Chinese techbedrijven hadden het opnieuw lastig, mede door zorgen over een strengere aanpak van technologiebedrijven door de Chinese overheid. Webwinkel Alibaba daalde 1,3 procent.

De euro was 1,0946 dollar waard. Dat was bij het slot van de Europese beurzen 1,0943 dollar.

Meer uit Financieel

Nog geen paniek bij ECB over onrust Franse beurs, aldus bronnen

FRANKFURT (ANP) - Bij beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) is nog geen paniek over de onrust op de Franse financiële markten door het onverwachte besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven. Dat meldden bronnen bij de ECB aan persbureau Bloomberg.

47 minuten geleden
AEX in het rood, AkzoNobel en Besi grootste dalers

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met verlies het weekend ingegaan, mede onder druk van de lagere koersen op Wall Street. Verfconcern AkzoNobel en chiptoeleverancier Besi waren de grootste dalers in de hoofdindex op het Damrak. Voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich stond bij de koplopers dankzij een koopadvies en een verhoging van het koersdoel door analisten van Deutsche Bank.

1 uur geleden
Consumentenvertrouwen VS zakt naar laagste niveau in 7 maanden

ANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is deze maand gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en de eigen koopkracht. Dat meldt de Universiteit van Michigan op basis van voorlopige cijfers.

2 uur geleden
Duitse economieminister bezoekt China na kritiek importheffing EU

BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck gaat volgende week naar China om daar onder meer te praten over de economische banden met het Aziatische land en politieke ontwikkelingen in de Europese Unie. Woensdag kondigde de Europese Commissie fors hogere importheffingen aan op elektrische auto's uit China. Beide landen zijn daar kritisch over.

2 uur geleden
Softwareconcern Adobe flink hoger op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Adobe behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse softwarefabrikant boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Volgens topman Shantanu Narayen behaalde het bedrijf een recordomzet dankzij de sterke groei van zijn cloud-activiteiten. Ook trekt Adobe meer klanten met zijn toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De Photoshop-maker verhoogde daarnaast de verwachtingen voor het hele boekjaar. Het aandeel werd daarop 14 procent hoger gezet. Dat is de sterkste koerswinst in bijna vier jaar tijd.

4 uur geleden
Veel stagiaires klagen volgens FNV over omstandigheden stage

UTRECHT (ANP) - Veel stagiaires zijn ontevreden over de omstandigheden tijdens hun stageperiode. Volgens vakbond FNV, die voor het eerst onderzoek deed onder de doelgroep, voelt meer dan de helft van de 1300 ondervraagden zich een goedkope werknemer. Een iets kleiner deel zegt te veel verantwoordelijkheid te krijgen, een probleem dat met name speelt in het onderwijs en de zorg.

5 uur geleden
Bonden kondigen 48 uursstaking aan in metaal- en technieksector

UTRECHT (ANP) - In de metaal- en technieksector is op 27 en 28 juni een grote landelijke staking. Vakbonden FNV en CNV schroeven hun acties op, omdat zij vinden dat werkgevers ook na zo'n twintig regionale stakingen hun voorstel voor een nieuwe cao nog niet voldoende hebben verbeterd.

7 uur geleden