Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandelenbeurzen New York winnen fors na opmerkingen Zelenski

Aandelenbeurzen New York winnen fors na opmerkingen Zelenski

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met duidelijke winsten de handel uitgegaan. De Oekraïense president Volodimir Zelenski bood Rusland een opening bij vredesbesprekingen, maar zijn Russische evenknie Vladimir Poetin temperde de verwachtingen rond een snel staakt-het-vuren. De prijzen voor olie daalden fors en bij beleggers ebde de vrees weg dat de Federal Reserve de rente in hoog tempo gaat verhogen.

Zelenski zei dat Oekraïne moet erkennen dat een lidmaatschap van het militaire bondgenootschap NAVO niet haalbaar is. Een Oekraïense toetreding tot het westerse militaire bondgenootschap is voor Moskou onacceptabel. Zo'n eventueel lidmaatschap was mede de reden dat Rusland zijn Europese buurland binnenviel. Een adviseur van Zelenski zei later dat Oekraïense onderhandelaars vooruitgang zien in de gesprekken met Rusland, hoewel Poetin negatief oordeelde over de opstelling van Oekraïne.

In de Verenigde Staten keken beleggers met belangstelling naar cijfers over de industrie rond New York. Die presteerde veel minder sterk dan aangenomen, wat de Fed ertoe zou kunnen bewegen de rentes minder snel te verhogen dan eerder gedacht. Naar alle waarschijnlijkheid verhoogt de Amerikaanse koepel van centrale banken woensdag het belangrijkste tarief met een kwart procentpunt, dus het gaat om de stappen daarna. Lagere rentes zijn doorgaans goed voor de waardering van aandelen.

Einde

De Dow-Jonesindex eindigde 1,8 procent hoger op 33.544,34 punten. De brede S&P 500 steeg 2,1 procent tot 4.262,45 punten en techbeurs Nasdaq steeg 2,9 procent tot 12.948,42 punten.

Een vat Amerikaanse olie zakte 7,5 procent in waarde en kostte 95,34 dollar. Brentolie ging even hard omlaag en was 98,89 dollar per vat waard, waarmee de prijs per vat voor het eerst sinds 1 maart onder de 100 dollar uitkwam.

Grote olieconcerns als ExxonMobil, ConocoPhillips en Chevron verloren tot bijna 6 procent aan waarde. Luchtvaartconcerns profiteerden juist van het vooruitzicht van wat lagere brandstofkosten. Delta Air Lines, American Airlines, United Airlines en Southwest wonnen tot ruim 9 procent. Meerdere luchtvaartmaatschappijen kwamen ook met betere vooruitzichten voor het eerste kwartaal.

Techbedrijven

De in New York genoteerde Chinese techbedrijven hadden het opnieuw lastig, mede door zorgen over een strengere aanpak van technologiebedrijven door de Chinese overheid. Webwinkel Alibaba daalde 1,3 procent.

De euro was 1,0946 dollar waard. Dat was bij het slot van de Europese beurzen 1,0943 dollar.

Meer uit Financieel

Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

5 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

10 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

20 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

21 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

22 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

22 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

1 dag geleden