Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandelenbeurzen New York hard omlaag na inflatietegenvaller

Aandelenbeurzen New York hard omlaag na inflatietegenvaller

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen aan de handelsdag begonnen. Beleggers schrokken van de nieuwste inflatiecijfers uit de Verenigde Staten. De prijzen zijn in mei nog harder gestegen dan al werd verwacht, wat steviger ingrijpen in de rentetarieven waarschijnlijker maakt. Bij de bedrijven was Netflix een opvallende daler na een adviesverlaging.

Het dagelijks leven in de Verenigde Staten was in mei 8,6 procent duurder dan een jaar eerder. Daarmee ligt de inflatie op het hoogste niveau sinds december 1981, meldden statistici van de Amerikaanse overheid. Ook als sterk schommelende prijzen voor energie en voedsel niet worden meegerekend, is de inflatie opgelopen.

Beleggers vrezen dat de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve de rentes in nog meer stappen zal verhogen, wat nadelig is voor de waardering van aandelen. Begin mei verhoogde de Fed de rente met een half procentpunt, wat de sterkste renteverhoging in 22 jaar was.

Netflix

De Dow-Jonesindex daalde in de openingsminuten 1,7 procent tot 31.721 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 1,8 procent tot 3944 punten en techbeurs Nasdaq ging 2 procent omlaag tot 11.517 punten.

Netflix verloor haast 5 procent. Aandelen van de streamingdienst voor films en series werden afgewaardeerd door analisten van Goldman Sachs. Analisten van Barclays waren in een nieuw rapport somberder geworden over de productiecijfers van Tesla, wegens de lockdowns in China. De fabrikant van elektrische auto's verloor 1,4 procent.

Een opvallende verliezer was DocuSign, dat elektronische ondertekening van overeenkomsten mogelijk maakt. Het bedrijf verlaagde de verwachtingen omtrent de verkoopcijfers voor heel het jaar en verloor haast een kwart aan beurswaarde.

Apple

Apple en Google-moeder Alphabet verloren ruim 2 procent. De Britse mededingingsautoriteit kondigde een diepgaand onderzoek aan naar de marktmacht van de twee bedrijven op het vlak van mobiele webbrowsers. De waakhond opent bovendien een onderzoek naar de mogelijk concurrentieverstorende voorwaarden die Google aan app-aanbieders stelt op het vlak van betalingen.

De euro was 1,0536 dollar waard, tegen 1,0663 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent minder op 120,64 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper, op 122 dollar per vat

Meer uit Financieel

Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

4 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

5 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

6 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

8 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

11 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

1 dag geleden