Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandelenbeurzen in New York winnen fors na kwartaalcijfers banken

Aandelenbeurzen in New York winnen fors na kwartaalcijfers banken

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met forse winsten de handel uitgegaan. De brede graadmeter S&P 500 maakte de grootste sprong in zeven maanden tijd, na goed ontvangen kwartaalberichten van grote banken. De financieel dienstverleners boekten hogere winsten dan analisten hadden gedacht, wat wordt gezien als positief teken voor het economisch herstel na de coronacrisis.

De S&P 500 won 1,7 procent tot 4438,26 punten, een dagwinst die sinds maart niet meer was voorgekomen. De Dow-Jonesindex won 1,6 procent tot 34.912,56 punten en techbeurs Nasdaq won 1,7 procent tot 14.823,43 punten.

Morgan Stanley en Bank of America eindigden tot 5,5 procent hoger. Net als bij JPMorgan Chase, die woensdag al met cijfers kwam, werd er onder andere meer geld verdiend met het adviseren bij fusies, overnames en beursgangen van bedrijven. Over Wells Fargo waren beleggers iets minder tevreden, ondanks cijfers die beter waren dan kenners hadden verwacht. Het aandeel zakte 1,6 procent.

Boeing

Naast de updates van banken droegen nieuwe macro-economische cijfers bij aan de goede stemming op de handelsvloeren. De prijzen bij Amerikaanse maakbedrijven stegen in september minder hard dan gedacht, wat erop kan wijzen dat de inflatie minder hard zal oplopen dan gevreesd. Ook viel het wekelijkse aantal aanvragen van een nieuwe werkloosheidsuitkering in de VS mee.

Boeing behoorde tot de verliezers met een min van 2 procent. De vliegtuigfabrikant kampt met productiefouten bij titanium onderdelen voor zijn 787 Dreamliner die afkomstig zijn van een Italiaanse toeleverancier. Volgens persbureau Reuters leverde dat bedrijf ook aan Boeings toeleverancier Spirit AeroSystems, dat op de beurs ruim 5 procent verloor.

Technologiesector

De technologiesector wist eveneens de aandacht op zich gericht na de cijfers van het Taiwanese chipconcern Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Amerikaanse chipmakers als AMD, Broadcom, Intel en Nvidia gingen tot 3,9 procent omhoog. Softwarebedrijf GitLab maakte een sterk debuut op de Nasdaq en won bijna 35 procent. Daarmee is het mede door de Nederlander Sytse Sijbrandij opgerichte bedrijf bijna 15 miljard dollar waard.

De euro was 1,1596 dollar waard, tegen 1,1584 dollar waard bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent meer op 81,44 dollar. Brentolie werd ook 1,2 procent duurder op 84,21 dollar per vat.

Meer uit Financieel

BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

10 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

10 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

12 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

14 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

14 uur geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

15 uur geleden
Twitter stapt uit vrijwillige EU-overeenkomst rond desinformatie

BRUSSEL (ANP/DPA) - Twitter houdt zich niet langer aan een vrijwillige Europese gedragscode voor internetplatforms. Eurocommissaris Thierry Breton (Industrie) meldt op Twitter dat het sociale medium van Elon Musk uit de EU-overeenkomst is gestapt.

17 uur geleden