Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandelenbeurs Amsterdam met winst november uit na inflatiecijfers

Aandelenbeurs Amsterdam met winst november uit na inflatiecijfers

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam sluit november af met een aanzienlijke winst, juist in een jaar vol verliezen voor beleggers door stijgende rentes en de vrees voor economisch mindere tijden. Signalen dat de inflatie in grote delen van de eurozone afneemt, zorgde op het Damrak weer voor wat optimisme.

De AEX-index sloot de handelsdag met een winst van 0,9 procent, op 724,10 punten. De graadmeter van de 25 grootste beursfondsen op het Damrak steeg sinds het begin van de maand bijna 8 procent. Als wordt gekeken naar de prestaties in heel 2022 staat de index nog altijd op ruim 9 procent verlies.

Techinvesteerder Prosus en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway voerden de hoofdfondsen aan met winsten tot 3,7 procent. Onderaan stond de investeerder in winkelvastgoed Unibail-Rodamco-Westfield met een verlies van 2,6 procent.

MidKap

De MidKap steeg 0,5 procent tot 949,18 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot ruim 1 procent.

Beleggers reageerden onder meer op het nieuwste inflatiecijfer van de eurozone. Die liet voor het eerst in anderhalf jaar tijd enige afkoeling zien en kwam in november uit op 10 procent. In oktober stond de inflatie nog op een record van 10,6 procent. Ook in Nederland waren de prijsstijgingen minder hevig dan een maand eerder.

De meevallende inflatiecijfers voeden de hoop dat de rente in de eurozone mogelijk met kleinere stappen zal worden verhoogd. Hoge rentes zijn in de regel nadelig voor de waarde van aandelen, omdat veiliger geachte obligaties dan meer rendement opleveren.

Azerion

Op het Damrak was er verder aandacht voor spelletjesbedrijf Azerion, dat 1,3 procent verloor. Het bedrijf achter gamesites als Spele.nl liet weten dat de omzet in het derde kwartaal sterk is gestegen. Onder de streep leed het bedrijf wel een verlies, terwijl een jaar eerder nog een winst werd geboekt.

In Stockholm verloor H&M 0,7 procent. De Zweedse kledingketen gaat zo'n 1500 banen schrappen om kosten te besparen. Het bedrijf neemt daarvoor een last van omgerekend ruim 73 miljoen euro in het vierde kwartaal.

Euro

De euro was 1,0324 dollar waard, tegen 1,0352 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2,8 procent duurder op 80,42 dollar. Brentolie kostte 2,7 procent meer op 85,30 dollar per vat.

Meer uit Financieel

WSJ: Reddit mikt op waardering tot 6,5 miljard bij beursgang

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit mikt bij zijn beursgang in New York op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal. Reddit zou aandelen willen verkopen voor een prijs tussen de 31 en 34 dollar per stuk, aldus de zakenkrant.

29 minuten geleden
Bloomberg: miljarden aan belastingverlaging Duitse bedrijven

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering werkt aan een pakket ter waarde van ongeveer 7 miljard euro aan belastingverlagingen voor bedrijven om zo de economie te stimuleren. Dat meldden bronnen in Berlijn aan persbureau Bloomberg. Naar verluidt wil de regering van bondskanselier Olaf Scholz nog voor de zomer goedkeuring van het parlement voor de belastingverlagingen.

44 minuten geleden
President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

1 uur geleden
Verkopen autoconcern Volkswagen omhoog in 2023

WOLFSBURG (ANP) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 zijn verkopen opgevoerd, met ook een hogere omzet. Het bedrijf, dat naast Volkswagen ook bijvoorbeeld de merken Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania voert, verkocht wereldwijd in totaal 9,24 miljoen voertuigen. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder.

3 uur geleden
WSJ: Boeing voert gesprekken om geplaagde toeleverancier te kopen

ARLINGTON (ANP) - Boeing voert gesprekken om Spirit AeroSystems over te nemen, de geplaagde maker van de 737 MAX-rompen waarbij meerdere kwaliteitsproblemen spelen. Spirit heeft zakenbankiers ingehuurd om de opties te bespreken, meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden. Het bedrijf zou ook de opties onderzoeken voor de verkoop van activiteiten in Ierland waar vliegtuigonderdelen worden gemaakt voor Boeings rivaal Airbus. Twintig jaar geleden werd Spirit juist afgesplitst van Boeing.

4 uur geleden
Verzekeraar Aegon grootste daler in AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die met winst het weekend inging. De verzekeraar kwam met tegenvallende jaarresultaten. Chemicaliëndistributeur IMCD was juist koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na beter dan verwachte cijfers.

4 uur geleden
The Body Shop blijft open in Duitsland ondanks problemen

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - De winkels van The Body Shop in Duitsland blijven voorlopig open ondanks dat het bedrijf in onder meer dat land kampt met financiële problemen, meldt bewindvoerder Biner Bähr. Volgens hem wordt nu gezocht naar een koper die alle winkels wil overnemen. Hij hoopt dat dit tegen eind april geregeld is.

4 uur geleden