Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandelenbeurs Amsterdam hard omlaag door rentevrees

Aandelenbeurs Amsterdam hard omlaag door rentevrees

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een fors verlies de handel uitgegaan. Bij beleggers neemt de vrees voor forsere renteverhogingen toe. De industrie in de eurozone draaide afgelopen maand bovendien minder hard dan voorheen, meldde marktonderzoeker S&P Global. Van de hoofdfondsen op het Damrak behoorden chipbedrijven tot de verliezers na het nieuws dat enkele grote Amerikaanse halfgeleiderbedrijven geen geavanceerde chips meer mogen verkopen aan China.

De AEX-index sloot 2 procent lager op 666,94 punten. Bijna alle bedrijven in de hoofdgraadmeter eindigden met verlies. De MidKap zakte ook 2 procent tot 907,80 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot zo'n 2 procent.

Toeleveranciers voor chipindustrie ASMI en Besi en chipmachinemaker ASML verloren tot 3,6 procent. De Amerikaanse chipontwikkelaars Nvidia en AMD zijn voortaan aan beperkingen gebonden bij hun export naar China. De grootste verliezer in de AEX was staalfabrikant ArcelorMittal met een min van 6,3 procent.

Renteverhogingen

De vrees voor nieuwe forse renteverhogingen laaide op door nieuwe macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten. Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in het land was vorige week lager dan verwacht en de Amerikaanse industrie blijft gestaag groeien. Dat geeft de Federal Reserve ruimte om de rente opnieuw omhoog te gooien om de inflatie te beteugelen.

Ondertussen steeg de dollar tot een nieuwe recordhoogte ten opzichte van een groep munteenheden van rijke landen en opkomende economieƫn. De euro was minder waard dan de Amerikaanse munt en noteerde op 0,9940 euro. Dat kan ook de inflatie in eurolanden aanjagen, omdat importgoederen die in dollars moeten worden afgerekend duurder worden.

InPost

In de MidKap was InPost (plus 8,9 procent) een positieve uitschieter na goed ontvangen resultaten. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes zag de omzet in het tweede kwartaal bijna verdubbelen en handhaafde de verwachtingen voor het hele jaar. Fitnessketen Basic-Fit, vastgoedbedrijf WDP en roestvrijstaalmaker Aperam stonden onderaan met verliezen tot 6,7 procent.

In Parijs steeg Pernod Ricard 0,5 procent na een recordjaar van het Franse drankenconcern. Reckitt Benckiser zakte 5,2 procent in Londen na het nieuws dat de topman van het Britse verzorgingsmiddelenconcern eind deze maand vertrekt.

Een vat Amerikaanse olie werd 3,1 procent goedkoper op 86,80 dollar. Brentolie kostte 3 procent minder op 92,29 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - De noodlijdende Oostenrijkse vastgoedinvesteerder Signa Holding heeft een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De stap volgt op het mislukken van een laatste poging om noodfinanciering te verkrijgen. De mede-eigenaar van het Chrysler Building in New York lijkt daarmee een van de meest prominente slachtoffers van de crisis in de Europese commerciƫle vastgoedmarkt te worden.

7 minuten geleden
Rechter oordeelt na klachten dat 5G-plan kabinet in orde is

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank van Rotterdam ziet niets verkeerd in de manier waarop het kabinet frequenties voor 5G heeft verdeeld. Telecombedrijven en lokale gebruikers als Schiphol en de haven van Rotterdam waren ontevreden en spanden een rechtszaak aan. Maar een minister kan onmogelijk iedereen tevreden stellen doordat alle belangen sterk uiteenlopen, stelt de rechter.

11 minuten geleden
Duitse lobbygroep: tekort aan vakkrachten op kritiek niveau

BERLIJN (ANP/DPA) - Het tekort aan vakkrachten in de Duitse economie heeft een kritiek niveau bereikt. Dat zegt de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK). Volgens een nieuw rapport van de lobbygroep kan de helft van de bedrijven openstaande vacatures niet invullen.

27 minuten geleden
OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

PARIJS (ANP) - Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw rapport. Het samenwerkingsverband van 38 voornamelijk rijke landen stelt dat werknemers in Nederland vooral meer uren moeten werken.

44 minuten geleden
OESO somberder over groei wereldeconomie dit jaar

PARIJS (ANP/RTR) - De wereldeconomie groeit dit jaar iets minder hard dan eerder gedacht, stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw rapport. De sterk gestegen rentes drukken op de uitgaven en investeringen van bedrijven en consumenten. Daarnaast neemt de wereldhandel maar mondjesmaat toe.

1 uur geleden
Duitse kijkers Formule 1 haken af door dominantie Verstappen

BERLIJN (ANP/DPA) - In Duitsland trokken de uitzendingen van de Formule 1-races dit jaar flink minder kijkers. In het land worden de F1-races uitgezonden door het Britse satelliettelevisienetwerk Sky. De zender erkende dat het recordseizoen van Max Verstappen en een tekort aan Duitse coureurs hebben geleid tot een daling van een vijfde van de kijkcijfers voor F1 in Duitsland.

2 uur geleden
UWV: duidelijkheid werkgevers en asielzoekers door uitspraak RvS

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV is tevreden met de uitspraak van de Raad van State over de zogeheten 24 wekeneis. Daardoor kunnen asielzoekers voortaan langer werken dan het eerder wettelijk toegestane maximum van 24 weken per jaar. "De uitspraak zorgt voor duidelijkheid voor alle asielzoekers en werkgevers in Nederland", aldus een woordvoerder.

2 uur geleden