Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandelenbeurs Amsterdam begint fors lager, gas wordt duurder

Aandelenbeurs Amsterdam begint fors lager, gas wordt duurder

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een fors verlies aan de handelsdag begonnen. Wereldwijd nemen de zorgen over een recessie toe, mede door de renteverhogingen van centrale banken. De prijs voor aardgas in Europa steeg opnieuw hard na nieuws over de vermeende sabotage aan gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2.

De AEX-index stond kort na opening 2 procent lager op 629,27 punten. De MidKap verloor 1,8 procent tot 839,67 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1,3 procent. De prijs voor een megawattuur aan gas op de voor Europa toonzettende beurs in Amsterdam steeg 12 procent tot 209 euro.

Chipbedrijven waren bij de hoofdfondsen de grootste verliezers, met verliezen tot 5 procent voor Besi en ASMI. Apple ziet volgens persbureau Bloomberg af van plannen om de productie van zijn nieuwste iPhone te verhogen door een tegenvallende vraag.

Ahold Delhaize zakte 0,8 procent. De raad van commissarissen van het moederbedrijf van Albert Heijn en bol.com kondigde aan topman Frans Muller voor een tweede termijn te nomineren.

Biotechbedrijf Pharming meldde dat de Amerikaanse waren- en geneesmiddelenautoriteit FDA het registratiedossier voor het geneesmiddel leniolisib versneld gaat beoordelen. Dat zou een tweede medicijn op de markt dichterbij brengen voor de Leidse onderneming. Het aandeel won 3,8 procent.

Vastgoedinvesteerder Wereldhave verloor 0,9 procent na een update over de aanpassing aan belastingregels die het kabinet onlangs aankondigde. Die zijn minder gunstig voor de belasting op investeringen in vastgoed. In een grove schatting gaat Wereldhave ervan uit dat dit het bedrijf zo'n 3 miljoen tot 4 miljoen euro gaat kosten.

De euro verloor aan waarde nu beleggers door alle onzekerheid hun toevlucht zoeken tot de veilig geachte dollar. De Europese munt zakte zo'n 0,5 procent tot 0,9544 dollar, tegenover 0,9619 dollar een dag eerder.

Het Britse pond verloor 0,7 procent aan waarde en was 1,0651 dollar waard. Maandag bereikte de munt een historisch dieptepunt door zorgen over de begrotingsplannen van het Verenigd Koninkrijk. Forse belastingverlagingen worden daarbij niet gecompenseerd door andere inkomsten voor de staat. Kredietbeoordelaar Moody's waarschuwde voor de negatieve gevolgen hiervan. Het begrotingstekort loopt zo op, terwijl lenen door de hoge rentes ook duurder is geworden.

Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper op 77,44 dollar. Brentolie zakte ook 1,4 procent in prijs, tot 85,07 dollar.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

18 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

20 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

22 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

23 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

1 dag geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

1 dag geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

1 dag geleden