Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandelenbeurs Amsterdam begint fors lager, gas wordt duurder

Aandelenbeurs Amsterdam begint fors lager, gas wordt duurder

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een fors verlies aan de handelsdag begonnen. Wereldwijd nemen de zorgen over een recessie toe, mede door de renteverhogingen van centrale banken. De prijs voor aardgas in Europa steeg opnieuw hard na nieuws over de vermeende sabotage aan gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2.

De AEX-index stond kort na opening 2 procent lager op 629,27 punten. De MidKap verloor 1,8 procent tot 839,67 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1,3 procent. De prijs voor een megawattuur aan gas op de voor Europa toonzettende beurs in Amsterdam steeg 12 procent tot 209 euro.

Chipbedrijven waren bij de hoofdfondsen de grootste verliezers, met verliezen tot 5 procent voor Besi en ASMI. Apple ziet volgens persbureau Bloomberg af van plannen om de productie van zijn nieuwste iPhone te verhogen door een tegenvallende vraag.

Ahold Delhaize zakte 0,8 procent. De raad van commissarissen van het moederbedrijf van Albert Heijn en bol.com kondigde aan topman Frans Muller voor een tweede termijn te nomineren.

Biotechbedrijf Pharming meldde dat de Amerikaanse waren- en geneesmiddelenautoriteit FDA het registratiedossier voor het geneesmiddel leniolisib versneld gaat beoordelen. Dat zou een tweede medicijn op de markt dichterbij brengen voor de Leidse onderneming. Het aandeel won 3,8 procent.

Vastgoedinvesteerder Wereldhave verloor 0,9 procent na een update over de aanpassing aan belastingregels die het kabinet onlangs aankondigde. Die zijn minder gunstig voor de belasting op investeringen in vastgoed. In een grove schatting gaat Wereldhave ervan uit dat dit het bedrijf zo'n 3 miljoen tot 4 miljoen euro gaat kosten.

De euro verloor aan waarde nu beleggers door alle onzekerheid hun toevlucht zoeken tot de veilig geachte dollar. De Europese munt zakte zo'n 0,5 procent tot 0,9544 dollar, tegenover 0,9619 dollar een dag eerder.

Het Britse pond verloor 0,7 procent aan waarde en was 1,0651 dollar waard. Maandag bereikte de munt een historisch dieptepunt door zorgen over de begrotingsplannen van het Verenigd Koninkrijk. Forse belastingverlagingen worden daarbij niet gecompenseerd door andere inkomsten voor de staat. Kredietbeoordelaar Moody's waarschuwde voor de negatieve gevolgen hiervan. Het begrotingstekort loopt zo op, terwijl lenen door de hoge rentes ook duurder is geworden.

Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper op 77,44 dollar. Brentolie zakte ook 1,4 procent in prijs, tot 85,07 dollar.

Meer uit Financieel

INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van "een gezellige drukte", in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.

1 uur geleden
FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen "de inkomenscrisis" in Nederland, voor een "rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen" voor de geldproblemen van Nederlanders. Er kwamen sprekers uit verschillende sectoren voorbij. FNV-voorzitter Tuur Elzinga sloot de manifestatie af met de inzet van de vakbond voor het aankomende jaar.

1 uur geleden
Nederlanders deden online recordaantal Black Friday-aankopen

AMSTERDAM (ANP) - Black Friday heeft ondanks de inflatie geleid tot een recordaantal onlineverkopen. Niet alleen sloegen consumenten hun slag op vrijdag, ook gedurende de week wisten retailers al te profiteren van meer klandizie. Dat melden betalingsdienstverlener Klarna, creditcarduitgever ICS en Betaalvereniging Nederland.

6 uur geleden
Onderzoek: Duitsers halen broekriem steeds verder aan om inflatie

FRANKFURT (ANP/DPA) - De stijgende prijzen in Duitsland leiden ertoe dat steeds meer Duitsers letten op hun koopgedrag, merkt marktonderzoeker NielsenIQ op basis van onderzoek onder ruim 10.000 mensen. Als gevolg daarvan kopen mensen minder luxe producten of gaan ze minder vaak uit eten.

6 uur geleden
Seoul experimenteert met zelfrijdende bus, eigen route in centrum

SEOUL (ANP/AFP) - De Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul heeft sinds vrijdag een busroute waar geen buschauffeur aan te pas komt. De route is onderdeel van een experiment om mensen zich op hun gemak te laten voelen met zelfrijdende voertuigen op de weg.

7 uur geleden
Amerikanen gaven online recordbedrag uit tijdens Black Friday

SAN JOSE (ANP/RTR) - Amerikanen hebben tijdens Black Friday niet eerder zoveel geld uitgegeven in webshops, verwacht marktonderzoeker Adobe Analytics.

8 uur geleden
Amper oranjekoorts onder winkelend publiek

DEN HAAG (ANP) - De oranjekoorts is tijdens het lopende wereldkampioenschap in Qatar voetbal duidelijk minder hevig bij het winkelend publiek dan bij andere WK's en EK's. Sommige winkeliers hebben hun assortiment aan oranje artikelen tot een minimum beperkt en bij andere gaan de oranje vlaggetjes, petjes of kerstballen maar mondjesmaat over de toonbank.

9 uur geleden