Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandelen ArcelorMittal in trek na bijleggen staalruzie EU en VS

Aandelen ArcelorMittal in trek na bijleggen staalruzie EU en VS

AMSTERDAM (ANP) - Staalconcern ArcelorMittal was maandag een van de grotere winnaars op de beurs in Amsterdam. Beleggers verwerkten namelijk dat de Europese Unie en de Verenigde Staten hun conflict over importheffingen op staal en aluminium hebben bijgelegd tijdens de top van de G20 in Rome.

ArcelorMittal stond met een plus van 2 procent in de kopgroep van de AEX-index aan het Damrak. Ook andere Europese staalaandelen waren in trek. Branchegenoten Thyssenkrupp en Salzgitter wonnen bijvoorbeeld tot meer dan 2 procent in Frankfurt.

De Europese beurzen eindigden maandag over de gehele linie in het groen. Beleggers waren optimistisch gestemd aan het begin van de belangrijke handelsweek, die vooral in het teken staat van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). De Amerikaanse centrale bank zint al enige tijd op een geleidelijke afbouw van de coronasteun voor de grootste economie ter wereld en kenners verwachten dat de Fed woensdag hierover een definitief besluit zal nemen.

Onverwachte daling

De hoofdindex op Beursplein 5 sloot 0,1 procent in de plus op 811,74 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 1058,73 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Londen klommen tot 0,9 procent. De DAX in Frankfurt steeg 0,8 procent, ondanks een onverwachte daling van de Duitse winkelverkopen in september.

Behalve staalbedrijven waren ook bankaandelen gewild, door speculatie op hogere rentetarieven. ING dikte 2,1 procent aan en was daarmee de sterkste stijger in de AEX. ABN AMRO kreeg er in de MidKap 1,1 procent bij. In Londen zakte Barclays evenwel bijna 1 procent. Topman Jes Staley stapt op bij de Britse bank. De bankier wordt genoemd in de onderzoeken naar wijlen zedendelinquent Jeffrey Epstein. Staley spreekt alle beschuldigingen tegen, maar legt zijn functie in overleg met de bank neer.

Vakantievluchten

Er waren ook nog bedrijven die met hun resultaten kwamen. Ryanair won afgerond 1 procent in Dublin. De Ierse prijsvechter boekte afgelopen kwartaal voor het eerst sinds de coronacrisis weer winst, dankzij de sterke vraag naar vakantievluchten. Voor het hele boekjaar rekent het bedrijf nog wel op een verlies. In Kopenhagen verloor sieradenverkoper Pandora zo'n 6 procent na tegenvallende kwartaalcijfers.

De euro was 1,1589 dollar waard, tegen 1,1555 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 83,97 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 84,40 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Apple stijgt op Wall Street na geruchten over staken autoproject

NEW YORK (ANP) - Apple is dinsdag gestegen op de aandelenbeurzen in New York. Persbureau Bloomberg meldde dat het techconcern uit Cupertino stopt met het jarenlange project voor de ontwikkeling van een eigen auto. Veel personeel dat daarbij betrokken was, wordt overgeheveld naar de divisie voor kunstmatige intelligentie (AI) binnen het bedrijf. Het aandeel eindigde 0,8 procent hoger.

1 uur geleden
Vakbond roept op tot nieuwe staking grondpersoneel Lufthansa

FRANKFURT (ANP/DPA) - De Duitse vakbond Verdi heeft opgeroepen tot een landelijke staking van drie dagen door grondpersoneel van luchtvaartconcern Lufthansa. Die zou woensdag al moeten beginnen. Volgens de bond zullen reizigers daar deze keer niets van merken.

2 uur geleden
Apple stopt vermoedelijk met ontwikkeling eigen auto

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple stopt met het ontwikkelen van een eigen auto. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Daarmee komt er een einde aan een jarenlang project van het Amerikaanse techconcern dat omstreeks 2014 begon. Veel medewerkers uit het team dat werkte aan de 'Apple Car' worden overgeheveld naar de divisie voor kunstmatige intelligentie (AI) binnen het bedrijf.

3 uur geleden
Cabinepersoneel Brussels Airlines gaat woensdag drie dagen staken

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Het cabinepersoneel van de Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines gaat vanaf woensdag drie dagen staken. Daartoe hadden vakbonden ACV Puls en CNE eerder al opgeroepen, maar de stakingsplannen zijn dinsdag bevestigd. Brussels Airlines heeft al laten weten woensdag een vijfde van alle geplande vluchten te schrappen. De thuisluchthaven van Brussels Airlines is Brussels Airport, waar jaarlijks ook veel Nederlanders gebruik van maken.

4 uur geleden
OpenAI beschuldigt The New York Times van 'hacken' ChatGPT

NEW YORK (ANP/RTR) - OpenAI beschuldigt The New York Times van het "hacken" van zijn chatbot ChatGPT. Daarmee zou de Amerikaanse krant misleidend bewijs willen verzamelen in een rechtszaak die is aangespannen tegen het AI-bedrijf om het schenden van auteursrechten. OpenAI heeft de rechter daarom gevraagd om delen van de aanklacht te verwerpen.

4 uur geleden
Weer minder orders chipbedrijf ASMI, wel sterke vraag uit China

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders in het laatste kwartaal van 2023 opnieuw zien afnemen. De orderontvangst kwam over die periode uit op ruim 677 miljoen euro, 14 procent minder dan een jaar eerder. Het bedrijf uit Almere merkt nog wel een sterke vraag uit China naar zijn producten. Ook voor de eerste helft van dit jaar verwacht ASMI daarvan te kunnen blijven profiteren.

4 uur geleden
ASMI stijgt op Damrak terwijl beleggers wachten op resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier ASMI is dinsdag met een plus van 0,6 procent de handel uitgegaan op de beurs in Amsterdam. Het bedrijf uit Almere komt na de slotbel met resultaten, waar beleggers deze dag met name naar hebben uitgekeken. Zij zijn benieuwd naar de vooruitzichten, vooral op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De laatste tijd is er meer vraag naar AI-chips.

5 uur geleden