Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandeelhouders olieconcerns stemmen weer over klimaatresoluties

Aandeelhouders olieconcerns stemmen weer over klimaatresoluties

DEN HAAG (ANP) - Aandeelhouders van grote olieconcerns zullen deze week weer stemmen over de klimaatresoluties die op de agenda van de aandeelhoudersvergadering zijn gezet. De activistische aandeelhouder Follow This meldt dat zijn klimaatresoluties deze week in ieder geval op de agenda's staan van de jaarvergaderingen van Shell op dinsdag en ExxonMobil en Chevron op woensdag. TotalEnergies zou geweigerd hebben de motie op de agenda te zetten.

Follow This merkt dat de steun voor de klimaatplannen wat lijkt af te vlakken. Dat komt vooral door de energiecrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne, waardoor klimaatacties op de langere termijn worden geschoven. De resolutie die onlangs bij BP in stemming kwam, had minder steun dan een vergelijkbare resolutie een jaar eerder. Follow This vreest dat dit bij andere concerns mogelijk ook het geval kan zijn. Ondanks dat geen van de olieconcerns volgens de activistische aandeelhouder plannen heeft om in lijn met het klimaatakkoord van Parijs de uitstoot te verminderen.

De laatste jaren wonnen de resoluties juist aan steun. Bij Shell stemde 30 procent van de aandeelhouders vorig jaar voor de motie. Dat was een jaar eerder 14 procent. In 2016 ging het om nog geen 3 procent. Volgens Follow This zullen grote Nederlandse aandeelhouders dit jaar vasthouden aan het klimaatakkoord en daarmee voor de resolutie stemmen.

Shell adviseerde zijn aandeelhouders eerder al tegen de motie van Follow This te stemmen. Het olieconcern zegt zelf ambitieuze doelen te hebben gesteld die in lijn zijn met de 1,5-gradendoelstelling van Parijs. In de strategie van Shell gebeurt de overgang naar duurzamere energie gecontroleerd, ook al omdat gas en olie nu nog nodig zijn. Daarvoor heeft Shell een eigen klimaatresolutie die aan de aandeelhouders wordt voorgelegd.

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

43 minuten geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

2 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

3 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

4 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

5 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

5 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

5 uur geleden