Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandeelhouders moederbedrijf Volkswagen eisen schadevergoeding

Aandeelhouders moederbedrijf Volkswagen eisen schadevergoeding

STUTTGART (ANP/DPA) - Een groep aandeelhouders van het moederbedrijf van Volkswagen, Porsche SE, eist een schadevergoeding van 8 miljoen euro. Ze vinden dat ze jarenlang te veel hebben betaald voor hun aandelen omdat ze geen weet hadden van het dieselschandaal bij Volkswagen. De claimzaak is woensdag begonnen in het Duitse Stuttgart.

In 2015 kwam aan het licht dat Volkswagen met 'sjoemelsoftware' de stikstofuitstoot lager had voorgespiegeld dan die in werkelijkheid was. Toen de problemen bekend werden verloor het aandeel van Porsche SE flink aan waarde. In Europa rijden 8,5 miljoen 'sjoemeldiesels' rond van de merken VW, Audi, Seat, Skoda en Porsche.

Het moederbedrijf van Volkswagen heeft alle claims tot nu toe afgewezen. Het Duitse bedrijf houdt vol dat het geen autofabrikant is maar een houdstermaatschappij. Het zou daarom niet betrokken zijn bij de ontwikkeling, productie of marketing van voertuigen. Een uiteindelijke vergoeding voor alle aandeelhouders van Porsche SE kan oplopen tot honderden miljoenen euro's. Porsche SE bezit de meerderheid van het stemrecht bij Volkswagen.

Sinds september 2018 loopt er een claimzaak tegen Volkswagen zelf bij een andere Duitse rechtbank. Die aandeelhouders vinden dat de autobouwer hen eerder had moeten informeren over de omvang van het emissieschandaal. Volkswagen heeft vanwege het dieselschandaal de afgelopen jaren boetes betaald in Duitsland, de Verenigde Staten en andere landen. Ook kregen eigenaren van de auto's vergoedingen.

Meer uit Financieel

Faillissement dichtbij voor verpakkingsloze super Pieter Pot

ROTTERDAM (ANP) - De al tijden noodlijdende verpakkingsloze onlinesupermarkt Pieter Pot dreigt dinsdag failliet te worden verklaard. De onderneming meldt dat schuldeiser pensioenfonds BPFL het bankroet heeft aangevraagd, waar Pieter Pot het niet mee eens is. "We hadden gehoopt op een coulanceregeling omdat de weg naar herstel succesvol verloopt. Het is afwachten hoe de rechter dinsdag beslist", licht algemeen directeur Jouri Schoemaker toe.

10 minuten geleden
Curator verwacht doorstart e-bikemerk Qwic, leveringen al hervat

AMSTERDAM (ANP) - De curator van het failliet verklaarde e-bikemerk Qwic heeft "goede hoop" op een snelle doorstart van het Amsterdamse bedrijf. Daarom kunnen mensen die nog een bestelling hadden uitstaan bij de onderneming, er weer op rekenen dat deze binnenkort wordt geleverd. Advocaat Jeroen van Straaten van Wieringa Advocaten meldt dat het stilgevallen leveringsproces weer wordt opgestart.

1 uur geleden
Betalingsverwerker Adyen helpt AEX-index verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen was maandag wederom de grote uitblinker in de AEX-index op het Damrak. De Nederlandse onderneming zette de winstreeks van de vorige handelsdagen voort met een nieuwe plus van 2,6 procent. Adyen werd afgelopen week al zo'n 10 procent meer waard dankzij positieve oordelen van analisten.

1 uur geleden
Koerssprong Macy's op Wall Street door overnamespeculatie

NEW YORK (ANP) - Macy's werd maandag bijna 16 procent meer waard op de aandelenbeurzen in New York. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal heeft een groep investeerders een voorstel gedaan om de Amerikaanse warenhuisketen te kopen voor 5,8 miljard dollar (zo'n 5,4 miljard euro). Het is echter nog niet duidelijk of Macy's, dat ook eigenaar is van de luxe warenhuizen Bloomingdale's en de luxe cosmeticawinkels van Bluemercury, het bod steunt.

3 uur geleden
FNV waarschuwt voor spoorstakingen uit onvrede over loonbod

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV waarschuwt voor mogelijke stakingsacties in Nederland bij de Nederlandse Spoorwegen, uit onvrede over een loonbod van het spoorbedrijf. Volgens de bond gaan vakbondsleden woensdag naar het hoofdkantoor van de NS in Utrecht, om "nog één laatste waarschuwing" te geven. "Komt er geen beweging, dan volgen er stakingen", meldt de FNV.

3 uur geleden
VN-organisatie ziet minder wereldwijde handel in 2023

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De wereldwijde handel is dit jaar duidelijk kleiner dan vorig jaar, meldt de VN-conferentie over handel en ontwikkeling (UNCTAD) in een nieuw rapport. Dat komt onder meer door gestegen rentes en spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Voor volgend jaar rekent de VN-organisatie nog niet echt op verbetering.

4 uur geleden
Ophef om campagne modeketen Zara door associatie met oorlog Gaza

ARTEIXO (ANP) - Modewinkelketen Zara krijgt online kritiek op een recente campagne. Daarin staan modellen afgebeeld met mannequins die in witte lakens zijn gewikkeld. Op sociale media maken verschillende mensen de vergelijking met dode slachtoffers van de oorlog tussen Israël en Hamas die op bepaalde afbeeldingen ook in witte lakens zijn gewikkeld.

4 uur geleden