Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

HOUSTON (ANP/RTR) - Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak. Geen van de initiatiefvoorstellen, ingediend door het activistische beleggerscollectief Follow This, kreeg meer dan 36 procent van de stemmen.

Een van de voorstellen ging over het vaststellen van doelstellingen op de middellange termijn. Daarbij zou ook de CO2 moeten worden meegenomen die in de atmosfeer terechtkomt als klanten de brandstoffen van ExxonMobil gebruiken, de zogeheten Scope 3-emissies. Dat voorstel kreeg slechts 11 procent van de stemmen. Een jaar eerder stemde nog 28 procent van de aandeelhouders voor. Exxon is de enige van vijf grote westerse oliemultinationals die geen klimaatdoelstelling heeft voor 2030.

Oprichter van Follow This Mark van Baal noemt het "onbegrijpelijk" dat aandeelhouders van Amerikaanse olieconcerns als ExxonMobil accepteren dat de bedrijven weigeren hun uitstoot te verminderen. "Ze kennen allemaal de wetenschap: om een klimaatramp te voorkomen moet de wereldwijde uitstoot tegen 2030 bijna gehalveerd zijn", aldus Van Baal. "Maar de meeste beleggers moeten de kortetermijnwinsten nog loskoppelen van de langetermijnrisico's voor het bedrijf en hun portefeuilles."

Guyana

Naast de middellangetermijndoelstelling lag er ook een voorstel om een plan voor de bestrijding van olielekkages openbaar te maken. Dat ging om een plan dat uitging van het ernstigste scenario in het geval van lekkages bij een olieveld voor de kust van Guyana in Zuid-Amerika. De offshore-projecten daar dragen bij aan de snelle groei van de olieproductie door ExxonMobil. Slechts 13 procent van de aandeelhouders stemden voor de openbaarmaking.

Op de jaarlijkse vergadering van TotalEnergies stemde vorige week ruim 30 procent van de aandeelhouders voor ambitieuzere klimaatmaatregelen bij het Franse olie- en gasconcern. De minder ambitieuze klimaatdoelstellingen van TotalEnergies zelf werden gesteund door een veel grotere groep van 89 procent van de aandeelhouders, hetzelfde aantal als vorig jaar.

Shell

Op de aandeelhoudersvergadering van Shell stemde iets meer dan 20 procent van de aandeelhouders voor een voorstel dat het olie- en gasbedrijf oproept sneller de uitstoot van CO2 te verlagen. Het bestuur van Shell adviseerde aandeelhouders tegen te stemmen, omdat het voorstel financieel slecht kan uitpakken voor aandeelhouders en de vergroening van de energie niet zou helpen.

Meer uit Financieel

Tesla wil goedkopere elektrische auto eerder op de markt brengen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen dan eerder gecommuniceerd. Het Amerikaanse concern van topman Elon Musk hoopt op deze manier zijn in het slop geraakte verkopen aan te jagen.

1 uur geleden
Beleggers zetten Spotify flink hoger op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify was dinsdag een grote winnaar op Wall Street. Beleggers kregen een hele stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. Spotify sprong eruit met een sterk kwartaalbericht. Op de Amerikaanse beurzen was verder aandacht voor Tesla, dat na de slotbel met zijn financiële cijfers naar buiten komt.

2 uur geleden
Troostwijk mag superjacht pro-Russische oligarch veilen

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse veilinghuis Troostwijk Auctions mag het superjacht van de pro-Russische oligarch Viktor Medvedtsjoek uit Oekraïne veilen. Dat heeft de Oekraïense overheidsinstantie Asset Recovery and Management Agency (ARMA) besloten. Volgens Troostwijk-directeur Arno Hendrikse gaat het om het duurste object dat zijn veilinghuis ooit heeft geveild.

2 uur geleden
ByteDance stuurt Brussel document over risico's TikTok Lite

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, heeft bij de Europese Commissie een document ingediend over de risico's voor minderjarigen bij het gebruik van TikTok Lite. Eerder deze week stelde Brussel het socialemediabedrijf een ultimatum om de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigde ook met een boete en een mogelijk verbod op een beloningstoepassing in de app.

3 uur geleden
X van Elon Musk bevestigt komst nieuwe videodienst

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk komt met een nieuw videoplatform. Daarmee wil de onderneming, voorheen bekend als Twitter, onder meer de concurrentie aangaan met YouTube van Google-moederbedrijf Alphabet.

4 uur geleden
Chiptoeleverancier ASMI ziet winst ruimschoots halveren

ALMERE (ANP) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien dalen. De inkomsten gingen met 8 procent omlaag tot 639 miljoen euro. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 173,1 miljoen euro.

5 uur geleden
EU-parlement keurt nieuwe regels begrotingstekort en schuld goed

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe regels voor begrotingstekorten en staatsschulden. Ook de meeste sociaaldemocraten stemden voor, ondanks de vrees van linkse Europarlementariërs dat EU-landen gedwongen worden om de economie kapot te bezuinigen.

6 uur geleden