Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandeelhouders Ericsson boos vanwege mogelijke betalingen aan IS

Aandeelhouders Ericsson boos vanwege mogelijke betalingen aan IS

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Aandeelhouders van de Zweedse maker van telecomapparatuur Ericsson hebben topman Börje Ekholm en de andere bestuurders een berisping gegeven. Vanwege Amerikaanse beschuldigingen over het achterhouden van informatie rond een schandaal met mogelijke betalingen aan terreurbeweging Islamitische Staat, willen ze hen geen zogeheten decharge verlenen. Dat betekent dat de bestuurders persoonlijk aansprakelijk gehouden kunnen worden voor alles wat er in de afgelopen periode is gebeurd.

Ericsson zou volgens de Amerikaanse justitie zowel voor als na de schikking van een grote omkopingszaak in 2019 hebben nagelaten "adequaat informatie" te geven over onder meer de activiteiten in Irak, zo werd onlangs bekend. Het concern zou in Irak steekpenningen hebben betaald om toegang te krijgen tot transportroutes. Daarbij zou ook geld van het bedrijf bij terreurorganisatie IS zijn terechtgekomen. Door de kwestie krijgt Ericsson mogelijk te maken met een flinke boete.

Voor het verkrijgen van decharge moet een ruime meerderheid van de aandeelhouders zijn goedkeuring geven. Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Ericsson lukte dit evenwel niet. Een groep aandeelhouders die samen meer dan een tiende van de onderneming in handen heeft, keerde zich tegen het voorstel.

Hoewel het verliezen van de stemming niet betekent dat Ekholm en andere bestuurders moeten aftreden, heeft hun positie hiermee wel een flinke deuk opgelopen. Het bedrijf verklaarde eerder de beschuldigingen van corruptie zeer zwaar op te nemen en is vastbesloten om samen te werken met de autoriteiten om de zaak op te lossen. In 2019 trof Ericsson al een schikking met de Amerikaanse justitie voor meer dan 1 miljard dollar vanwege een ander onderzoek naar omkoping in landen als bijvoorbeeld China, Vietnam en Djibouti.

Meer uit Financieel

EU-leiders streven naar meer financiële kennis bij burgers

BRUSSEL (ANP) - De regeringsleiders van de Europese Unie streven naar grotere financiële kennis bij burgers. Dat staat in een concept-akkoord voor de EU-top in Brussel over het versterken van de Europese interne markt.

7 minuten geleden
Export Zwitserse horloges daalt flink door minder vraag China

BIEL (ANP/BLOOMBERG) - De export van Zwitserse horloges, van bekende merken als Rolex, Patek Philippe, Breitling, Swatch en Omega, is in maart fors gedaald. Dat kwam doordat de vraag naar dure polsklokken in onder meer China en Hongkong afnam. De export daalde met 16 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder tot 2 miljard Zwitserse frank, omgerekend ongeveer 2,1 miljard euro. Dat maakte de Zwitserse federatie van horlogemakers donderdag bekend.

33 minuten geleden
Meerderheid internationaal handelende bedrijven gebruikt AI

DEN HAAG (ANP) - Het merendeel van de Nederlandse ondernemers die internationaal handelen gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) in de bedrijfsvoering. Dat komt naar voren uit een peiling door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder ruim duizend bedrijven. Bijna 60 procent van de bedrijven maakt gebruik van AI en 56 procent van de ondernemers zegt AI belangrijk te vinden voor zakendoen in de toekomst.

48 minuten geleden
Overslag haven Rotterdam daalt licht in eerste kwartaal

ROTTERDAM (ANP) - De overslag in de Rotterdamse haven is in de eerste maanden van dit jaar met 1,4 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Volgens Havenbedrijf Rotterdam komt dat vooral door minder overslag van kolen, ruwe olie en olieproducten. Over heel 2023 kwam de afname nog uit op ruim 6 procent, als gevolg van geopolitieke spanningen, lage economische groei en hoge inflatie.

1 uur geleden
Chipfabrikant TSMC ziet weer groei door sterke vraag AI-chips

HSINCHU (ANP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese TSMC, 's werelds grootste chipfabrikant, heeft voor het eerst in lange tijd de winst weer zien groeien. Het concern profiteerde vooral van een grote vraag naar chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

1 uur geleden
Cacaoboeren gaan in Brussel protesteren tegen lage prijzen

BRUSSEL (ANP) - Cacaoboeren uit Ghana en Ivoorkust gaan maandag in Bussel protesteren, als grote chocoladefabrikanten daar een conferentie organiseren. Ze willen zo aandacht vragen voor de lage prijzen die ze krijgen voor hun bonen.

1 uur geleden
ASML ziet openingswinst verdampen in vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - ASML zag donderdag de openingswinst weer verdampen op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker ging een dag eerder hard onderuit na een teleurstellend kwartaalbericht. Het aandeel daalde nu 0,3 procent, na het koersverlies van bijna 7 procent op woensdag. ASML leek aanvankelijk te profiteren van beter dan verwachte resultaten van de Taiwanese chipproducent TSMC. Die belangrijke klant van ASML zag de winst in het afgelopen kwartaal voor het eerst in een jaar tijd stijgen dankzij de sterke vraag naar AI-chips.

2 uur geleden