Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandeel vaccinmaker Moderna fors meer waard na huidkankernieuws

Aandeel vaccinmaker Moderna fors meer waard na huidkankernieuws

NEW YORK (ANP) - Het aandeel van biotechbedrijf Moderna, bekend van zijn coronavaccin, is bijna 20 procent meer waard geworden op de beurs in New York na nieuws over een mogelijk huidkankermiddel. Het farmaceutisch bedrijf meldde na onderzoek dat zijn vaccin tegen melanomen in combinatie met een kankermedicijn van branchegenoot MSD het risico op de terugkeer van deze vorm van huidkanker significant lijkt te verlagen.

De algehele stemming op de aandelenbeurzen van New York hing voor een groot deel samen met nieuwe inflatiecijfers. De prijzen in de Verenigde Staten stegen in november nog altijd hard, maar minder sterk dan economen in doorsnee hadden verwacht. Dat voedde de hoop op kleinere renteverhogingen door de Federal Reserve, wat gunstig kan uitpakken voor de waarde van aandelen.

De belangrijkste graadmeters op Wall Street gaven uiteindelijk wel een deel van hun eerdere winsten prijs. De aandacht gaat nu uit naar de daadwerkelijke boodschap die de Fed woensdag uitdraagt als het nieuwe rentebesluit bekend wordt gemaakt. De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent hoger op 34.108,64 punten. De bredere S&P 500 won 0,7 procent tot 4019,65 punten en techbeurs Nasdaq eindigde 1 procent hoger op 11.256,81 punten.

Tesla

Tesla verloor ruim 4 procent, daags nadat de producent van elektrische auto's ook al flink aan waarde had verloren. Daardoor is topman en grote aandeelhouder Elon Musk volgens persbureau Bloomberg zijn positie van rijkste persoon op aarde kwijtgeraakt aan de Franse zakenman Bernard Arnault, die bijna de helft van luxeconcern LVMH bezit. Onlangs berekende zakenblad Forbes al dat Musk even niet meer de rijkste ter wereld was.

Nieuws over Apple (plus 0,7 procent) zette ontwikkelaars van datingapps in beweging. Het techbedrijf treft naar verluidt voorbereidingen om andere winkels voor apps dan de eigen App Store toe te laten op iPhones. Daarmee kunnen apps ook de commissie van 30 procent omzeilen die ze Apple moeten betalen voor hun inkomsten via de app-store, waar onder andere Tinder van kan profiteren. Het moederbedrijf van die datingapp, Match Group, sloot 7,7 procent hoger. Concurrent Bumble won 1,2 procent.

Oracle

Oracle won bijna 5 procent. De softwaremaker boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan analisten en beleggers hadden verwacht.

De euro was 1,0632 dollar waard, tegenover 1,0644 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 3,1 procent duurder op 75,43 dollar per vat. Brentolie steeg 3,5 procent in prijs tot 80,70 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Britse toezichthouder onderzoekt OnlyFans om leeftijdsverificatie

LONDEN (ANP) - De Britse mediatoezichthouder Ofcom is een onderzoek gestart naar het erotische onlineplatform OnlyFans. De waakhond vraagt zich af of OnlyFans genoeg doet om te voorkomen dat kinderen toegang krijgen tot pornografisch materiaal op het platform.

14 minuten geleden
Verkoop warmtepompen in de woningbouw stagneert

NAARDEN (ANP) - De verkoop van warmtepompen stagneert. Relatief lage gasprijzen, politieke onzekerheid en zorgen over het volle stroomnet belemmeren de groei die voor de energietransitie nodig is, stelt de Vereniging Warmtepompen.

40 minuten geleden
Shell meldt stopzetten activiteiten op Chinese energiemarkt

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Shell heeft de energiemarkt in China verlaten, meldt het olie- en gasconcern in een verklaring. Eind 2023 heeft het bedrijf zijn activiteiten, zoals het opwekken van en de handel in energie, stopgezet. "We investeren selectief in energie en richten ons op het leveren van waarde uit onze energieportfolio, waarvoor we moeilijke keuzes moeten maken", laat Shell weten.

1 uur geleden
Koud voorjaar zit bierverkoop in de weg

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders hebben in de eerste drie maanden van het jaar minder bier gedronken dan een jaar terug. Volgens branchevereniging Nederlandse Brouwers komt dat onder meer door het relatief koude voorjaar. Ook wijt de sector de afname aan de toegenomen accijns op bier.

1 uur geleden
Kort antiplasticprotest bij aandeelhoudersvergadering Unilever

LONDEN (ANP) - De aandeelhoudersvergadering van Unilever is begonnen met een kort protest tegen plastic. "Stop met plastic, of wij stoppen met Dove", scandeerde een klein groepje activisten toen voorzitter Ian Meakins het woord wilde nemen. De vrouwen verlieten even later de zaal.

1 uur geleden
Doel voor groene stroom uit Klimaatakkoord komt in zicht

DEN HAAG (ANP) - De duurzame stroomproductie in Nederland blijft fors stijgen. Als iedere maand zo veel duurzame stroom werd opgewekt als in april, dan zou Nederland volgens een maandelijkse rapportage nu al een belangrijk doel uit het Klimaatakkoord hebben behaald.

2 uur geleden
Experts waarschuwen voor Chinese dominantie met windtechnologie

AMSTERDAM (ANP) - China neemt een steeds dominantere positie in op de markt voor technologie voor windparken op zee en voor groene waterstofproductie. Dit kan gevolgen hebben voor Europa. "De geopolitieke gevolgen kunnen verstrekkend zijn en raken direct het tempo en de kosten van onze energietransitie", waarschuwen onderzoeksinstituut TNO en het The Hague Centre for Strategic Studies.

2 uur geleden