Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandeel Shell onderuit op Amsterdamse beurs

Aandeel Shell onderuit op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Shell ging donderdag onderuit op de Amsterdamse beurs. Behalve over de resultaten van het olie- en gasconcern bogen beleggers zich over de oproep van de activistische aandeelhouder Third Point om Shell op te splitsen in een deel dat zich bezighoudt met vervuilende fossiele brandstoffen en een deel gericht op duurzame energie. De Europese aandelenmarkten verwerkten naast het nieuws van Shell ook veel andere bedrijfsresultaten. Ook kwam de Europese Centrale Bank (ECB) met een rentebesluit.

Shell (min 3,2 procent) stond in de staartgroep van de hoofdindex aan het Damrak. Het concern boekte onderliggend een miljardenwinst in het derde kwartaal dankzij de sterk gestegen olieprijzen. Alle aandacht ging echter uit naar de oproep van Third Point. De investeerder verklaarde dat opsplitsing van het concern meer duidelijkheid zal geven over de klimaatstrategie van het bedrijf. Shell beloofde zelf sneller te vergroenen en de eigen CO2-uitstoot met de helft te verlagen in 2030.

Grootste daler in de AEX was niet Shell maar winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield. Na een teleurstellend kwartaalbericht leverde de onderneming ruim 8 procent aan beurswaarde in. De AEX-index als geheel ging 0,4 procent lager de handel uit op 812,23 punten.

AMG

Bij de middelgrote bedrijven schrokken beleggers daarnaast van de resultaten van metalengroep AMG (min 14,8 procent), flitshandelaar Flow Traders (min 14,5 procent), bodemonderzoeker Fugro (min 14,3 procent) en ingenieursbureau Arcadis (min 10,1 procent). Door deze forse koersverliezen zakte de MidKap 1,8 procent tot 1054,60 punten.

De belangrijkste graadmeter in Parijs sloot hoger, met een plus van 0,8 procent. De beurzen in Frankfurt en Londen verloren tot 0,2 procent.

AB InBev

Elders in Europa trok AB InBev de aandacht. De grootste bierbrouwer ter wereld profiteerde van de heropening van de Europese horeca en verhoogde zijn verwachtingen. Daarop werd het aandeel bijna 11 procent hoger gezet in Brussel. Volkswagen zakte dik 4 procent in Frankfurt. De wereldwijde tekorten aan chips hebben duidelijk impact op de financiƫle resultaten van de Duitse autoproducent, die de omzet en het resultaat zag dalen in het derde kwartaal.

De ECB blijft ervan overtuigd dat de inflatie op de langere termijn niet boven het door de bank gestelde doel van 2 procent uitkomt. Daarom was er nog geen aanleiding om het monetair beleid verder aan te passen. De euro was 1,1687 dollar waard, tegen 1,1592 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent minder op 81,98 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 83,79 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Techinvesteerder Prosus onderaan in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was dinsdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. De techinvesteerder kampte met koersverliezen in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft, en zakte dik 2 procent. In Hongkong verloor de beurs 2,6 procent, onder aanvoering van de Chinese techbedrijven.

13 minuten geleden
China wil meer eigen olie- en gasproductie

BEIJING (ANP/RTR) - China wil de exploratie en productie van olie en gas opvoeren om zo meer veiligheid te hebben op energiegebied. Dat meldde de Chinese premier Li Qiang bij de opening van de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP) in Beijing. Ook wil China de winning van strategisch belangrijke mineralen en zeldzame aardmetalen vergroten. Die grondstoffen zijn van groot belang voor de energietransitie.

18 minuten geleden
Chemieconcern Bayer voorziet minder winst, maar wil niet splitsen

LEVERKUSEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Chemieconcern Bayer verwacht opnieuw een jaar met dalende winsten, aangezien het Duitse bedrijf kampt met lage prijzen voor landbouwproducten en nieuwe concurrentie voor zijn beste medicijnen. Toch wil topman Bill Anderson voorlopig niet tornen aan de drieledige structuur van het bedrijf, dat zich richt op farmaceutische producten, landbouw en consumentengezondheidsproducten.

44 minuten geleden
Bitcoin nadert recordniveau van 69.000 dollar uit 2021

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin heeft dinsdag bijna de hoogste stand ooit bereikt. De grootste en bekendste cryptomunt ter wereld schoot tijdens de handel in Aziƫ met gemak door de grens van 68.000 dollar heen. Op het hoogtepunt van 68.828 dollar noteerde de digitale munt slechts een fractie onder het recordniveau van 69.000 dollar dat in november 2021 werd bereikt.

1 uur geleden
AEX koerst af op lager begin in afwachtende markt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt dinsdag licht lager te beginnen. Beleggers verwerken de lagere slotstanden op Wall Street, waar de beursgraadmeters wat terugvielen van eerdere recordniveaus. Op de beursvloeren wordt verder vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB donderdag opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten.

1 uur geleden
Jeff Bezos haalt Elon Musk in als rijkste persoon op aarde

NEW YORK (ANP) - Elon Musk is niet meer de rijkste persoon op aarde. De Tesla-baas moet die toppositie afstaan aan Jeff Bezos, oprichter van webwinkelconcern Amazon.

1 uur geleden
Verkoop motorfietsen gaat opnieuw sterk omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van motorfietsen gaat ook in 2024 erg hard, nadat de branche vorig jaar al het beste verkoopjaar sinds in ieder geval 2010 beleefde. Volgens brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG zijn in februari een kwart meer nieuwe motoren op kenteken gezet dan in dezelfde maand vorig jaar.

1 uur geleden