Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandeel meldingen seksueel wangedrag onderwijs neemt toe

Aandeel meldingen seksueel wangedrag onderwijs neemt toe

DEN HAAG (ANP) - Meldingen die vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs krijgen, gaan steeds vaker over seksuele intimidatie en seksueel misbruik. In het schooljaar 2021-2022 was het aandeel meldingen dat over die onderwerpen ging 23 procent, aldus de inspectie. In de schooljaren voor de coronapandemie ging het om 18 procent.

De jaren van de coronacrisis (2019-2020 en 2020-2021) geven volgens de inspectie een vertekend beeld vanwege de schoolsluitingen in coronatijd. Afgelopen schooljaar was vooral het hoge aantal meldingen in februari en maart (2022) opvallend. Mogelijk hield dit verband met het nieuws over vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het tv-programma The Voice of Holland, maar naar de reden achter de toename is volgens de inspectie geen onderzoek gedaan.

Van de 261 meldingen over seksuele intimidatie afgelopen studiejaar was in 165 gevallen (63 procent) de beklaagde een "met taken belast persoon", zoals een leerkracht of een ander personeelslid. In het schooljaar 2018-2019 was dit 54 procent.

Adviseren

Een vertrouwensinspecteur van de inspectie kan worden benaderd door ouders, leerlingen, docenten, schoolbesturen en vertrouwenspersonen. De inspecteur kan iemand die melding maakt van seksueel misbruik, seksuele intimidatie, psychisch of fysiek geweld en discriminatie adviseren, bijvoorbeeld over het doen van aangifte of het indienen van een formele klacht.

Als het bestuur van een school een vermoeden heeft van seksueel misbruik van bijvoorbeeld een docent richting een minderjarige leerling of student, dan is het verplicht contact op te nemen met de vertrouwensinspecteur. In oktober meldde de inspectie dat nog niet alle scholen en kinderopvangcentra dit doen. Met een flyer wil de inspectie aandacht vragen voor de meldplicht.

Meer uit Binnenland

Protest op de Dam tegen Geert Wilders

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam wordt vanaf het middaguur geprotesteerd tegen PVV-leider en verkiezingswinnaar Geert Wilders. De demonstranten willen onder de noemer 'niet mijn premier' naar eigen zeggen hun steun uitspreken voor vrijheid van religie, mensenrechten, klimaatrechtvaardigheid, internationale solidariteit en de democratie.

34 minuten geleden
Fans boos om urenlang wachten op Madonna in Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Op sociale media reageren fans boos en teleurgesteld omdat zij vrijdagavond lang moesten wachten op Madonna. De 65-jarige artiest begon haar optreden in de Ziggo Dome pas tegen 22.30 uur, zo'n anderhalf uur nadat het voorprogramma was afgelopen. Verschillende fans melden dat zij daardoor maar een half uur van het concert konden zien, voordat zij moesten vertrekken om de trein te halen.

2 uur geleden
Ernstig ongeluk bij Neherkade in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Op de kruising van de Neherkade en de Calandstraat in Den Haag is in de nacht van vrijdag op zaterdag een ernstig ongeluk gebeurd. Dat melden diverse plaatselijke media op X. Twee auto's botsten op elkaar. Er vielen meerdere gewonden, aldus Regio 15.

3 uur geleden
Malik Azmani opnieuw VVD-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Malik Azmani is opnieuw lijsttrekker voor de VVD bij de Europese verkiezingen in juni. De migratiespecialist en tweede man van de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement gaat op voor zijn tweede termijn als Europarlementariƫr.

5 uur geleden
Gerechtshof: nieuw onderzoek nodig naar viervoudige moord

ZWOLLE (ANP) - De behandeling van het hoger beroep in de viervoudige moord in Enschede ligt voor onbepaalde tijd stil. Het gerechtshof in Zwolle wil meer onderzoek naar anonieme getuigen die zich via het Openbaar Ministerie hebben gemeld.

7 uur geleden
UWV: eigen organisatie keuringsartsen niet de oplossing problemen

AMSTERDAM (ANP) - Het UWV ziet een onafhankelijke medische dienst niet als de oplossing voor de achterstanden die bij de organisatie zijn ontstaan. Dat zegt UWV in een reactie op het voornemen van de keuringsartsen om zich los te maken van uitkeringsinstantie UWV.

10 uur geleden
Advocaten willen nieuw onderzoek naar viervoudige moord

ZWOLLE (ANP) - Advocaten van de twee tot levenslang veroordeelde verdachten voor de viervoudige moord in Enschede in 2018 willen nieuw onderzoek in deze zaak. Ze willen anonieme getuigen horen die zich pas recent via het Openbaar Ministerie hebben gemeld, zeiden ze vrijdag op de zitting bij het hof in Zwolle.

10 uur geleden