Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandeel Air-France-KLM in schijnwerpers op Beursplein 5

Aandeel Air-France-KLM in schijnwerpers op Beursplein 5

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel van luchtvaartconcern Air France-KLM zal maandag in de schijnwerpers staan op de aandelenbeurs van Amsterdam. KLM baarde dit weekend opzien door een besluit om op Europese bestemmingen die dag geen passagiers meer aan boord te laten gaan voor vertrek naar Amsterdam. Er vlogen toestellen leeg terug naar Schiphol. De handel op de tweede pinksterdag is traditiegetrouw dun. Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later deze week lijkt het hoogtepunt te worden.

Volgens KLM was de ingreep zaterdag nodig omdat er op Schiphol sprake was ongunstige weersomstandigheden en baanonderhoud. Daarnaast kampt de luchthaven al een hele tijd met personeelstekorten bij bijvoorbeeld afhandelaars van bagage. KLM maakte zondag bekend dat alle gedupeerde reizigers ofwel alsnog op de plek van bestemming zijn gekomen, of dat er een andere vlucht voor ze was geboekt.

Verder is er aandacht voor fietsenfabrikant Accell. Onvoldoende aandeelhouders hebben zich achter de overname geschaard van de maker van merken als Batavus en Sparta. Met de deal was 1,6 miljard euro gemoeid. Vrijdagavond eindigde de termijn waarop aandeelhouders hun stukken konden aanbieden aan een groep investeerders onder leiding van het Amerikaanse KKR. Eerder was al bekend geworden dat enkele grote aandeelhouders het bod te laag vonden. Deze week moet meer duidelijk worden over het vervolg.

Reuring

De rentevergadering van de ECB is dit keer eenmalig in Amsterdam. Kenners rekenen over het algemeen nu nog niet op een rentestap, maar in juli wel. ECB-president Christine Lagarde kondigde namelijk al aan dat de weg vrij lijkt voor een eerste renteverhoging in juli. Over hoeveel de rente dan omhoog kan, lijken de meningen nog verdeeld. Mogelijk geeft Lagarde daarover op de persconferentie in de Amsterdamse Hermitage op donderdag meer duidelijkheid.

Verder zorgt de oplopende olieprijs mogelijk voor wat reuring. Grote olieproducent Saudi-Arabië merkte een groeiend vertrouwen in de vraag naar olie. Vooral de prijzen op de Aziatische markt waren gunstiger dan voorzien. Dit zorgde voor een verdere prijsstijging. Voor een vat Amerikaanse olie moest voorbeurs bijna 120 dollar per vat worden betaald, de hoogste prijs in drie maanden tijd. Brentolie kostte meer dan 120 dollar per vat. De olieprijs is dit jaar met bijna 60 procent gestegen doordat er een grotere vraag is door het herstel uit de coronacrisis.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

7 uur geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

8 uur geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

9 uur geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

10 uur geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

11 uur geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

11 uur geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

12 uur geleden