Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandeel Air-France-KLM in schijnwerpers op Beursplein 5

Aandeel Air-France-KLM in schijnwerpers op Beursplein 5

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel van luchtvaartconcern Air France-KLM zal maandag in de schijnwerpers staan op de aandelenbeurs van Amsterdam. KLM baarde dit weekend opzien door een besluit om op Europese bestemmingen die dag geen passagiers meer aan boord te laten gaan voor vertrek naar Amsterdam. Er vlogen toestellen leeg terug naar Schiphol. De handel op de tweede pinksterdag is traditiegetrouw dun. Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later deze week lijkt het hoogtepunt te worden.

Volgens KLM was de ingreep zaterdag nodig omdat er op Schiphol sprake was ongunstige weersomstandigheden en baanonderhoud. Daarnaast kampt de luchthaven al een hele tijd met personeelstekorten bij bijvoorbeeld afhandelaars van bagage. KLM maakte zondag bekend dat alle gedupeerde reizigers ofwel alsnog op de plek van bestemming zijn gekomen, of dat er een andere vlucht voor ze was geboekt.

Verder is er aandacht voor fietsenfabrikant Accell. Onvoldoende aandeelhouders hebben zich achter de overname geschaard van de maker van merken als Batavus en Sparta. Met de deal was 1,6 miljard euro gemoeid. Vrijdagavond eindigde de termijn waarop aandeelhouders hun stukken konden aanbieden aan een groep investeerders onder leiding van het Amerikaanse KKR. Eerder was al bekend geworden dat enkele grote aandeelhouders het bod te laag vonden. Deze week moet meer duidelijk worden over het vervolg.

Reuring

De rentevergadering van de ECB is dit keer eenmalig in Amsterdam. Kenners rekenen over het algemeen nu nog niet op een rentestap, maar in juli wel. ECB-president Christine Lagarde kondigde namelijk al aan dat de weg vrij lijkt voor een eerste renteverhoging in juli. Over hoeveel de rente dan omhoog kan, lijken de meningen nog verdeeld. Mogelijk geeft Lagarde daarover op de persconferentie in de Amsterdamse Hermitage op donderdag meer duidelijkheid.

Verder zorgt de oplopende olieprijs mogelijk voor wat reuring. Grote olieproducent Saudi-Arabië merkte een groeiend vertrouwen in de vraag naar olie. Vooral de prijzen op de Aziatische markt waren gunstiger dan voorzien. Dit zorgde voor een verdere prijsstijging. Voor een vat Amerikaanse olie moest voorbeurs bijna 120 dollar per vat worden betaald, de hoogste prijs in drie maanden tijd. Brentolie kostte meer dan 120 dollar per vat. De olieprijs is dit jaar met bijna 60 procent gestegen doordat er een grotere vraag is door het herstel uit de coronacrisis.

Meer uit Financieel

Erdogan: met Israël werken aan gasprojecten in Middellandse Zee

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Turkije gaat samen met Israël werken aan projecten voor de ontdekking en winning van aardgas in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan na een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in New York. Dat gas kan volgens Erdogan ook geëxporteerd gaan worden naar Europa.

7 minuten geleden
Grote Duitse oefening rond crisis bij acuut tekort aan aardgas

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft donderdag een grote oefening gehouden rond de crisis die zou ontstaan bij een acuut tekort aan aardgas. In verschillende deelstaten werden simulaties georganiseerd door de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur over wat kan worden gedaan in het geval van een tekort en hoe het gasverbruik dan verminderd zou moeten worden.

56 minuten geleden
Vakbonden blij met verhoging minimumloon, FNV wil meer

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV laten weten blij te zijn met het voorstel van de Tweede Kamer om het minimumloon volgend jaar extra te verhogen met 1,7 procent. FNV vindt echter dat het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum nog verder omhoog moeten.

2 uur geleden
Pomphoudersclub: blij dat verhoging brandstofaccijns niet doorgaat

DEN HAAG (ANP) - Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.

3 uur geleden
Rode cijfers op Europese beurzen na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag, na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve een dag eerder. De centrale bank hield de rente in de Verenigde Staten onveranderd, maar een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Daardoor laaide de rentevrees weer op.

3 uur geleden
Chipmaker Broadcom zakt op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Broadcom behoorde donderdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op een bericht van techwebsite The Information dat Google-moederbedrijf Alphabet overweegt de chipfabrikant te laten vallen als leverancier van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) zodra het techconcern zijn eigen chips heeft ontwikkeld. Dat zou mogelijk al in 2027 kunnen gebeuren.

5 uur geleden
Mediatycoon Rupert Murdoch met pensioen, weg bij News Corp en Fox

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Mediamagnaat Rupert Murdoch gaat met pensioen en treedt af als voorzitter van zijn mediabedrijven News Corp en Fox. Zijn zoon Lachlan Murdoch neemt de taken van hem over.

6 uur geleden