Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor update Aalberts en Fed-notulen op beurzen

Aandacht voor update Aalberts en Fed-notulen op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs verwerken beleggers woensdag onder meer een handelsbericht van Aalberts. De industrieel toeleverancier zag de omzet in de eerste vier maanden van het jaar met ruim 6 procent stijgen. Ook had Aalberts minder last van problemen in de toeleveringsketen en nam het orderboek verder toe. Het bedrijf kondigde tevens aan St├ęphane Simonetta in de tweede jaarhelft te benoemen tot nieuwe topman. De Fransman, die momenteel de baas is van de industrietak van de Deense pompfabrikant Grundfos, volgt bestuursvoorzitter Wim Pelsma op die eind vorig jaar zijn vertrek aankondigde.

Ook wordt uitgekeken naar de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve, die later op de dag worden vrijgegeven. Die bevatten mogelijk meer aanwijzingen of de Amerikaanse centrale bank het rentetarief wel of niet gaat verhogen bij de volgende vergadering in juni.

De markten blijven daarnaast in de greep van de perikelen rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Het uitblijven van een akkoord over de verhoging van het plafond zorgde dinsdag voor flinke koersverliezen op Wall Street. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy verklaarde bovendien dat de besprekingen nog een lange weg te gaan hebben. De Verenigde Staten komen rond 1 juni zonder geld te zitten als het schuldenplafond niet wordt opgeschroefd.

AEX

De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een openingsverlies van 0,7 procent. Ook de andere Europese beurzen lijken in het rood te openen. De Aziatische aandelenmarkten gingen woensdag omlaag. De Nikkei in Tokio eindigde 0,9 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 1,2 procent lager.

Op het Damrak zal Air France-KLM mogelijk profiteren van een adviesverhoging. Analisten van de Amerikaanse investeringsbank Bernstein haalden de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie van de verkooplijst af.

Europese beurzen

De Europese beurzen sloten dinsdag overwegend lager. De AEX daalde 0,2 procent tot 765,98 punten, terwijl de MidKap 0,1 procent won tot 942,05 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1,3 procent. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 0,7 procent in de min op 33.055,51 punten. De brede S&P 500 zakte 1,1 procent en techbeurs Nasdaq leverde 1,3 procent in.

De euro was 1,0784 dollar waard, tegen 1,0774 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent duurder op 73,79 dollar. De prijs van een vat Brentolie steeg 1 procent tot 77,62 dollar.

Meer uit Financieel

ABN AMRO: EK en Olympische Spelen helpen mediasector aan groei

AMSTERDAM (ANP) - Mediabedrijven kunnen dit jaar rekenen op groei, mede dankzij de Olympische Spelen en het EK voetbal. Adverteerders pakken dan flink uit met reclames en dat levert veel bedrijven in de mediasector extra inkomsten op, schrijven economen van ABN AMRO.

3 uur geleden
Aandeel economisch zelfstandige vrouwen nadert mannen

DEN HAAG (ANP) - Het aandeel economisch zelfstandige vrouwen in Nederland nadert het aandeel economisch zelfstandige mannen, komt naar voren uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tegenwoordig is bijna 70 procent van de vrouwen en 83 procent van de mannen tussen de 15 jaar oud en de AOW-leeftijd economisch zelfstandig. Dat wil zeggen dat ze een inkomen van tenminste het bijstandsniveau hebben en geen onderwijs meer volgen. In 1977 was het aandeel economisch zelfstandige vrouwen nog geen 20 procent, terwijl het aandeel mannen bijna 80 procent was.

3 uur geleden
Meeste vergunningen in jaren verstrekt voor tijdelijke woningen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vergunningen dat is verstrekt voor de bouw van tijdelijke woningen is vorig jaar flink gestegen, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal werden er bijna 4200 vergunningen afgegeven, dat zijn er 28 procent meer dan een jaar eerder en is het grootste aantal in jaren. De hoeveelheid verleende vergunningen is volgens het CBS een indicator voor het aantal woningen dat binnenkort gebouwd zal worden.

3 uur geleden
Gemengd slot op Wall Street, Nvidia stijgt verder

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met een gemengd beeld gesloten. Beleggers wachten vooral af hoe vrijdag een voor de Federal Reserve belangrijke graadmeter voor inflatie uitvalt. Chipbedrijf Nvidia ging verder met zijn opmars en won ruim 7 procent.

5 uur geleden
FNV kraakt achterblijvende resultaten Banenafspraak

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV is kritisch over de Banenafspraak die tot begin 2026 minstens 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking moet hebben opgeleverd. Uit het nieuwste jaarverslag van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt naar voren dat de doelstellingen voor 2022 niet werden gehaald. Voor FNV is dat het bewijs dat de afspraken tussen werkgevers, de overheid en vakbonden uit 2013 niet goed werken bij het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking naar werk, staat in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

6 uur geleden
Bloomberg: Shell schrapt banen bij windenergie-activiteiten

LONDEN (ANP) - Shell maakt zich op om banen te schrappen bij zijn onderdeel voor windparken op zee. De ontslagen vallen binnen enkele maanden, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Vooral in Europa gaan banen verloren, zeggen de bronnen.

7 uur geleden
PVV en NSC: Tata moet vergroening zoveel mogelijk zelf betalen

DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen PVV en NSC willen dat Tata Steel zoveel mogelijk zelf investeert in verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Ook willen zij, net als BBB, harde garanties dat het bedrijf ook op de lange termijn in Nederland blijft. Zo niet, dan moet het mogelijk zijn geld dat de overheid in vergroening heeft gestoken, terug te halen.

8 uur geleden