Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor uitslag Franse verkiezingen op beurzen

Aandacht voor uitslag Franse verkiezingen op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese beurzen gaat de aandacht maandag onder meer uit naar de uitslag van de Franse verkiezingen. De tweede ronde van de Franse parlementsrace is zondag verrassend uitgemond in een zege voor het linkse blok Nieuw Volksfront. Het radicaal-rechtse Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen is de derde partij geworden, na de centrumalliantie Ensemble van de Franse president Emmanuel Macron.

Geen van de partijen heeft een absolute meerderheid in het Franse Lagerhuis, de Nationale Vergadering, behaald die nodig is om te regeren. Het is daarom onduidelijk hoe Frankrijk, dat geen traditie van coalities kent, een regering zal vormen die in staat is wetten aan te nemen. De Franse premier Gabriel Attal, die deel uitmaakt van Macrons alliantie Ensemble, heeft aangekondigd zijn ontslag in te dienen bij de Franse president.

Hoewel er opluchting heerst dat een grote overwinning van RN is uitgebleven, blijven er wel zorgen bestaan over de politieke instabiliteit en de overheidsfinanciën in Frankrijk. Het land heeft een van de hoogste staatsschulden van de eurozone en door de plannen van zowel Nieuw Volksfront als RN dreigen de schulden verder op te lopen. Het verschil in rente tussen schuldpapieren van Frankrijk en Duitsland loopt daardoor mogelijk verder op, doordat beleggers de Franse obligaties risicovoller vinden.

Koerswaarde euro

De euro daalde licht in waarde door de Franse onzekerheid. De eenheidsmunt noteerde op 1,0819 dollar, tegen 1,0828 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 82,81 dollar en Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 86,31 dollar per vat.

De AEX-index op het Damrak lijkt licht lager te beginnen aan de nieuwe week, na de kleine verliesbeurt op vrijdag. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met minnen openen. De Aziatische aandelenmarkten gingen ook omlaag. De Nikkei in Tokio daalde 0,3 procent en de Hang Seng-index in Hongkong zakte 1,7 procent.

Amerikaanse banken

Later in de week verschuift de aandacht naar de publicaties van de kwartaalcijfers van de grote Amerikaanse banken Citi, JPMorgan Chase en Wells Fargo. Zij openen vrijdag officieus het cijferseizoen op Wall Street. Ook komen er donderdag nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers naar buiten. De hardnekkige inflatie in de VS heeft de Federal Reserve er tot nu toe van weerhouden om de rente te verlagen, maar de laatste tijd is de hoop op een renteverlaging weer toegenomen.

Meer uit Financieel

Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

2 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

2 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

4 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

5 uur geleden
Gat in Britse financiën dreigt bij loonsverhoging publieke sector

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk krijgt mogelijk te maken met een gat in de financiën als de nieuwe Labour-regering instemt met loonsverhogingen die hoger zijn dan de inflatie voor miljoenen werkenden in de publieke sector, zoals leraren en verpleegkundigen. De nieuwe Britse minister van Financiën Rachel Reeves hintte erop dat ze overweegt die loonsverhogingen in te voeren, om stakingen te voorkomen.

6 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

11 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

13 uur geleden